Το “Θάρρος” παίζει στοίχημα και σας προτείνει


Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
Με την ανασφάλεια, το φόβο και τον τρόμο ζουν καθημερινά οι πολίτες Τριφυλίας, αφού τα κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή είναι (και) τον τελευταίο καιρό επαναλαμβανόμενα. Την ίδια, δε, στιγμή η Πολιτεία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, όπως και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, δεν κάνουν τίποτα για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής. Αντίθετα, έχουμε μείωση του προσωπικού και συρρίκνωση των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ, παρά τις κατ’ επανάληψη άνωθεν διαβεβαιώσεις, συνεχίζεται η μετακίνηση αστυνομικών υπαλλήλων από την Τριφυλία στην Κόρινθο για υπηρεσία φύλαξης στο Κλειστό Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών! Παραβιάσεις σπιτιών και καταστημάτων, κλοπές, απόπειρες διαρρήξεων, ακόμη και ένοπλες ληστείες σημειώνονται διαρκώς και οι πολίτες αισθάνονται πως έχουν αφεθεί στο έλεος των κακοποιών, χωρίς η Πολιτεία να τους παρέχει, όπως οφείλει, στοιχειώδη προστασία.
Οι κάτοικοι της περιοχής είναι κλειδαμπαρωμένοι μέρα και νύχτα στα σπίτια και τα καταστήματά τους, ενώ, όπως λένε, αφού η Πολιτεία δεν τους προστατεύει, παίρνουν πλέον οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους, για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία τους! Μόνο το μήνα Μάρτιο σημειώθηκε ένοπλη ληστεία σε σπίτι στην Ελαία, παραβιάσεις και κλοπές σπιτιού και μίνι μάρκετ στα Φιλιατρά, παραβίαση σπιτιού σε Τοπική Κοινότητα, παραβίαση και κλοπή σε σπίτι στους Μύλους Κυπαρισσίας, παραβίαση και κλοπή καφενείου – ψησταριάς (για δεύτερη φορά) στην Κυπαρισσία, παραβίαση και κλοπή σε φωτογραφείο και αναψυκτήριο στην Κυπαρισσία, παραβίαση και κλοπή σε καφενείο – ψησταριά στο Καλό Νερό. Οι δράστες «χτυπούν» μέρα – νύχτα, χωρίς ενδοιασμούς ή αναστολές, και τον τελευταίο καιρό, εκτός από χρήματα, ψάχνουν ή απαιτούν από τα θύματά τους κοσμήματα και χρυσαφικά, ενώ άλλες φορές έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και άλλες όχι.
Η κατάσταση στην Τριφυλία είναι τραγική και, δυστυχώς, από την έλλειψη επαρκούς αστυνομικής δύναμης και αστυνόμευσης έχει καταστεί ανεξέλεγκτη. Το πρόβλημα έχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, αφού εξαιτίας της ανασφάλειας που αισθάνονται οι πολίτες έχει διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και ηρεμία στην περιοχή, ενώ ιδιαίτερα τρομακτική είναι η καθημερινότητα των κατοίκων – ηλικιωμένων σχεδόν στο σύνολό τους – Τοπικών Κοινοτήτων, όπου δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης αστυνόμευση.
Οι αστυνομικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά αυτή, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα επαρκούς αστυνόμευσης και εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής.
Σημειώνουμε πως οι οργανικές θέσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της περιοχής ξεπερνούν τις 100, με την παρούσα δύναμη (μαζί με την ΟΠΚΕ), ωστόσο, να περιορίζεται στους 70 αστυνομικούς υπαλλήλους περίπου και τα κενά να είναι γύρω στα 30!
Απαιτείται άμεσα, λοιπόν, ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και, βεβαίως, να υπάρχει πιο συστηματική αστυνόμευση. 

Το “Θάρρος” παίζει στοίχημα και σας προτείνει


 

Δέκτης αποδοκιμασιών έγινε χθες, την ώρα που κατέθετε στεφάνι στο ηρώο των πεσόντων στην Καρδαμύλη, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης.

Κάποιος από το πλήθος ακούστηκε να φωνάζει «Έξω οι ναζί». Η αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση ενός άλλου, προφανώς οπαδού της Χρυσής Αυγής, ο οποίος πετάχτηκε και φώναξε: «Βούλωσέ το, κουμμούνι, προδότη, αλητοκούμμουνο». 

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, ο βουλευτής κατέθεσε το στεφάνι, απέτισε το φόρο τιμής και μνήμης και έσπευσε στο σημείο, κινούμενος απειλητικά κατά του πλήθους, φωνάζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Θα μάθετε να είσαστε σούζα, κουμμούνια»…

Το θέμα δεν πήρε ευρύτερες διαστάσεις, καθώς παρενέβησαν η ενισχυμένη αστυνομική δύναμη, ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας, ο οποίος ζήτησε από όλους να σεβαστούν την ιερότητα της στιγμής, καθώς και ο Λυκούργος Γαϊτανάρος. Τα πνεύματα ηρέμησαν, ο βουλευτής επέστρεψε στη θέση των επισήμων, ενώ κάποιοι από το πλήθος συνέχισαν να σχολιάζουν: «Δεν πολέμησαν οι πρόγονοί μας για να έρθουν εδώ οι ναζί».

Λίγα λεπτά αργότερα, κάποιος από το πλήθος αποδοκίμασε το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., χωρίς να δοθεί περαιτέρω συνέχεια.     

http://youtu.be/cmZFIwnAhu0

Το “Θάρρος” παίζει στοίχημα και σας προτείνει


Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ

 

Σημαντικότερη πόλη της Δυτικής Μεσσηνίας, τον καιρό που ανήκε στην επικράτεια των Λακεδαιμονίων, και δεύτερη σε δύναμη μετά την ίδρυση της Αρχαίας Μεσσήνης το 369 π.Χ., υπήρξε η Αρχαία Θουρία, σύμφωνα με την αρχαιολόγο δρα Ξένη Αραπογιάννη και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία που παρουσίασε προχθές βράδυ στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η θάλασσα από την Αβία και τις Φαρές μέχρι τις εκβολές του Παμίσου ποταμού ονομαζόταν «Θουριάτης κόλπος».

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Θουρίας, η υπεύθυνη του ανασκαφικού έργου στην περιοχή μίλησε για την ιστορία του χώρου, τις έρευνες που έχουν γίνει και τα σημαντικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως. Μάλιστα, άνθρωποι από το ακροατήριο, στο τέλος της διάλεξης, εξέφρασαν την έκπληξη και το θαυμασμό τους για τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα (βορειοδυτικά) από την πόλη της Καλαμάτας, ωστόσο δεν είχαν συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα πόσο σημαντικός είναι.

Παρήγορο χαρακτήρισε η κα Αραπογιάννη το γεγονός ότι η περιοχή, που κατοικήθηκε από την 3η χιλιετία π.Χ., δεν έχει οικοδομηθεί, έτσι ολόκληρη η έκταση της αρχαίας πόλης καλύπτεται σήμερα από ελαιώνες και συκιές.

Στη θέση «Ελληνικά» έχει ανασκαφεί μεγάλο μέρος μυκηναϊκής νεκρόπολης, αποτελούμενο από 16 εντυπωσιακούς θαλαμωτούς τάφους, «λαξευμένους στο φυσικό μαλακό πέτρωμα». Βορειότερα, στην περιοχή της σημερινής Άνθειας, έχει έρθει στο φως «μνημειώδης μυκηναϊκός θολωτός ηγεμονικός τάφος», με πλούσια ευρήματα, η χρήση του οποίου συνεχίστηκε και στους ύστερους κλασικούς χρόνους, ως χώρος λατρείας.

 

Ευκατάστατοι Μεσσήνιοι

«Οι “πολύρρηνες” και “πολυβούται” κάτοικοι της “βαθυλείμου” Άνθειας, όπως αναφέρονται δύο φορές την Ιλιάδα, ανήκαν στους ευκατάστατους Μεσσήνιους, που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν μετά το τέλος του Α΄ Μεσσηνιακού Πολέμου. Οι κατακτητές Λακεδαιμόνιοι εγκαταστάθηκαν στον τόπο κατά το τελευταίο τέταρτο του 8ου αι. π.Χ. και φαίνεται ότι από τότε το νέο όνομα “Θουρία”, που σημαίνει συνοικισμός κορυφής, άρχισε να εκτοπίζει το μυκηναϊκό τοπωνύμιο.

Στην Κλασική Εποχή η Θουρία έγινε “περίοικος” πόλη, καθώς οι Μεσσήνιοι κάτοικοί της, που υπήρξαν έμπιστοι των Λακεδαιμονίων, απολάμβαναν κάποιων προνομίων έναντι των άλλων Μεσσηνίων υποτελών. Στο σεισμό του 464 π.Χ. οι κάτοικοι της πόλης προσπάθησαν να αποδεσμευτούν από τους Σπαρτιάτες και, αφού προσεταιρίστηκαν τους Μεσσήνιους είλωτες, κατέφυγαν και οχυρώθηκαν στην Ιθώμη. Όμως, ηττήθηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μεσσηνία και να μεταφερθούν στη Ναύπακτο με τη βοήθεια των Αθηναίων. Μετά την ίδρυση της Μεσσήνης η Θουρία αποτέλεσε μέλος της ελεύθερης μεσσηνιακής πολιτείας…».

Η κα Αραπογιάννη συνέχισε με την ιστορία της περιοχής στα ρωμαϊκά χρόνια, κάνοντας αναφορά στα ερείπια των ρωμαϊκών θερμών στη θέση «Λουτρά», που σώζονται σε μεγάλο ύψος και άριστη κατάσταση.

Σε ένα κοινό πρόγραμμα επιφανειακής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στη Θουρία μεταξύ της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (όπου η Ξένη Αραπογιάννη ήταν τότε διευθύντρια) και της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, και η οποία διήρκεσε από το 2004 έως το 2009, έγινε τοπογραφική αποτύπωση των αρχαίων τειχών και των ορατών αρχαίων λειψάνων σε όλη την έκταση της αρχαίας πόλης, ενώ ακολούθησε και γεωφυσική έρευνα.

 

Επόμενοι στόχοι Θέατρο και Γυμνάσιο

Η ανασκαφή ξεκίνησε το 2007 και από το 2009 έχει γίνει συστηματική υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Ανάμεσα σε άλλα, έχει φέρει στο φως θεμέλια μεγάλων οικοδομημάτων, που αναμένουν την ανασκαφή τους. Ο εντοπισμός του αρχαίου Θεάτρου, για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες σύγχρονων περιηγητών, και πιθανότατα του Γυμνασίου, αποτελούν τον επόμενο στόχο των ερευνών, όπως σημείωσε η διευθύντρια του ανασκαφικού έργου.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Αραπογιάννη ευχαρίστησε το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, για την υποστήριξη του Δήμου, όπως και τη κα Βίκυ Καρέλια, γιατί, όπως είπε, ήταν η πρώτη που πίστεψε στο έργο και ενίσχυσε οικονομικά τον πρώτο χρόνο της συστηματικής ανασκαφής. Ευχαριστίες εξέφρασε, μεταξύ άλλων, προς τη ΛΗ΄ ΕΠΚΑ και την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τη συνεργασία τους, καθώς και στο φύλακα της Θουρίας, Αντώνη Τσαγκλή. 

 

της Μαρίας Νίκα