Μεσσηνιακές προσωπικότητες των γραμμάτων: «Μίμης Ηλ. Φερέτος»

Μεσσηνιακές προσωπικότητες των γραμμάτων: «Μίμης Ηλ. Φερέτος»

«Μίμης Ηλ. Φερέτος»
(Δημοσιογράφος – Εκδότης – Ιστοριοδίφης)

Για την ιστορική έρευνα: Βασίλης Ι. Μανιάτης

Στις 22 Ιουνίου του 2008 έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός και δημοσιογράφος, Μίμης Ηλία Φερέτος. Κηδεύτηκε στην Αθήνα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίου Στεφάνου Αττικής.

Έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 100 χρόνων, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο θησαυρό ιστορικής μελέτης γύρω από τα μεσσηνιακά.
Γεννήθηκε στο Πήδημα Μεσσηνίας στις 10 Νοεμβρίου του 1908. Έγγαμος με ένα γιο, τον Ηλία, ταξίαρχο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Άρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία περίπου το 1935 στην Καλαμάτα ως συντάκτης της καθημερινής εφημερίδας «Μεσσηνία».
Στην περίοδο 1935 – 1940 εργάσθηκε ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής στις καθημερινές εφημερίδες της Καλαμάτας «Θάρρος» και «Σημαία», ενώ παράλληλα ήταν ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων «Ελεύθερος άνθρωπος», «Ασύρματος», «Καθημερινή» και «Ελληνικόν Μέλλον».
Διέκοψε τη δημοσιογραφία τον Ιούλιο του 1940, οπότε επιστρατεύτηκε ως έφεδρος ανθυπίλαρχος και έλαβε μέρος στον Ελληνο – ιταλικό πόλεμο στην Αλβανία, όπου τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Μετά την κατάρρευση του μετώπου επανήλθε στην Καλαμάτα και συνέχισε να εργάζεται στη «Σημαία» ως διευθυντής.

Στις αρχές Μάρτη του 1942 απολύθηκε από τη θέση αυτή, κατόπιν διαταγής των ιταλικών αρχών, ως εντεταγμένος στην εθνική αντίσταση και συνεργαζόμενος στην έκδοση και παράνομη κυκλοφορία δελτίων Τύπου.
Άρχισε και πάλι να εργάζεται ως δημοσιογράφος, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ότε απεστρατεύθη ως αξιωματικός του απελευθερωτικού αγώνα (ήταν τότε υπασπιστής της 9ης ταξιαρχίας).
Χρημάτισε το Φεβρουάριο του 1945 διευθυντής της καθημερινής εφημερίδας «Ελεύθερη Μεσσηνία», μέχρι τέλους του 1946, οπότε εκδιώχθηκε για παράβαση Τύπου και τις πολιτικές του ιδέες και φυλακίσθηκε.
Μετά την αποφυλάκισή του το 1947 εκτοπίστηκε στην Ικαρία. Απελύθη στα τέλη του 1947 ως «μέλος» του τότε λειτουργούντος Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης.

Τον Οκτώβριο του 1952 προσελήφθη στην αθηναϊκή εφημερίδα «Απογευματινή» ως βοηθός συντάκτη ύλης και εξακολούθησε να εργάζεται εκεί μέχρι της συνταξιοδοτήσεώς του, τον Ιούνιο του 1977.
Συνέθεσε, συνέγραψε και εξέδωσε το περιοδικό επιστημονικό σύγγραμμα «Μεσσηνιακά», που αποτελείται από δύο τόμους με 1.300 σελίδες.
Από το 1956, διηύθυνε και εξέδιδε τη μηνιαία περιοδική εφημερίδα «Μεσσηνιακά Νέα».

Στα έτη 1938 – 1940 και 1945 – 1946 διετέλεσε διευθυντής της Λαϊκής Βιβλιοθήκης στην Καλαμάτα.
Από το 1938 – 1949 υπήρξε μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου και το 1960 ενεγράφη ως τακτικό μέλος στην ΕΣΗΕΑ.
Υπήρξε μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης και είχε τιμηθεί με αναμνηστικόν Μετάλλιον Εθνικής Αντίστασης 1941-1945.
Επίσης, με «δίπλωμα τιμής» από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών (το 1981), και ακόμα με «τιμητικό δίπλωμα» από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944.

Ο Μίμης Ηλ. Φερέτος φοίτησε στη Νομική Σχολή στα χρόνια 1922 – 1930, αλλά διέκοψε για αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα της τοπικής μας ιστορίας. Αποτέλεσμα της ερευνητικής του προσπάθειας ήταν η συγκρότηση μιας πλούσιας αρχειακής συλλογής, που περιλαμβάνει πληροφορίες για τους Μεσσήνιους αγωνιστές του 1821, για επιφανείς Μεσσήνιους, καθώς και για πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας του 19ου αιώνα.
Το αρχειακό αυτό υλικό – δακτυλογραφημένο, φωτοτυπημένο ή φωτογραφημένο –  έχει γίνει δωρεά στα «Γενικά Αρχεία του Κράτους», Αρχεία Νομού Μεσσηνίας.
Ο Μίμης Ηλ. Φερέτος υπήρξε ένας σημαντικός πνευματικός άνθρωπος της μεσσηνιακής γης, με πλούσια προσφορά στον τομέα της έρευνας και της ιστορικής γνώσης του τόπου μας.

Σπουδαίος ερευνητής εντόπισε και αξιοποίησε αξιόπιστες πηγές και πρόβαλλε την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, συμβάλλοντας σημαντικά στο να γνωρίσουν οι νεώτερες γενιές το παρελθόν.

Ιστορικές πηγές
-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (εφημερίδες)
-Θεόδωρος Μπρεδήμας
Εκδόσεις – φωτογραφικό αρχείο