Στα «μαλακά» νεαροί που διέπρατταν κλοπές σε Μεσσηνία και Αρκαδία


Με αρκετή επιείκεια αντιμετώπισε χθες η πρόεδρος του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας τρεις Έλληνες και δύο Βούλγαρους, οι οποίοι μαζί με δύο ανήλικους είχαν διαπράξει κλοπές πριν από ένα χρόνο σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα, τόσο στη Μεσσηνία όσο και στην Αρκαδία.
Μάλιστα, οι δύο ανήλικοι, 14 και 17,5 ετών, φαίνεται να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη ιστορία. Μαζί τους κατηγορούμενος είναι κι ένας 43χρονος, ο οποίος από την Αστυνομία είχε θεωρηθεί ως ο άνθρωπος που κινούσε όλη την ομάδα και ο οποίος έχει καταδικασθεί πάρα πολλές φορές για κλοπές και έχει κριθεί από τα δικαστήρια ως επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.
 
Σε περίπτερα
Η Αστυνομία είχε εξιχνιάσει 15 κλοπές σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Μεγαλόπολη. Στόχος τους ήταν καταστήματα, σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ οι αστυνομικοί είχαν βρει πλήθος κλοπιμαίων, κυρίως τσιγάρα από περίπτερα. Ένα βράδυ πέρυσι το Μάρτιο ο 23χρονος Βούλγαρος, ο οποίος χθες δεν παρευρέθη στην δίκη, και ο 14χρονος Έλληνας διέρρηξαν περίπτερο στην οδό Αρτέμιδος, απ’ όπου αφαίρεσαν τσιγάρα και άλλα είδη καπνού, αξίας 4.000 ευρώ. Ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά που έκλεβαν το συγκεκριμένο περίπτερο, το οποίο ωστόσο διέθετε κάμερα ασφαλείας. Έτσι, καταγράφηκε το όχημα που χρησιμοποιούσαν, στο οποίο και περίμεναν οι δύο νεαροί Έλληνες, 19 ετών, και ο άλλος Βούλγαρος.
 
Απολογίες
Ο πρώτος 19χρονος ο οποίος είχε έρθει στη Μεσσηνία λίγες ημέρες πριν από την Εύβοια, είπε ότι είχε γνωρίσει τον άλλο 19χρονο και βγαίνοντας για καφέ κάθισαν με τους 2 Βούλγαρους. Ακολούθως γνώρισε και τους ανήλικους και κάποια στιγμή τού είπαν να πάνε βόλτα με το αυτοκίνητο. Ισχυρίσθηκε ότι δεν ήξερε για την κλοπή στο περίπτερο και του το είπαν όταν έφθασαν εκεί. Είπε πως αρνήθηκε και τότε δέχτηκε βίαιη πίεση και υποχώρησε, χωρίς όμως να κάνει κάτι. Αρνήθηκε δε τη συμμετοχή του σε άλλη κλοπή. Επίσης, είπε ότι ο 43χρονος είχε μια καραμπίνα στο αυτοκίνητο και την έδειχνε απειλητικά στους ανήλικους. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 1 έτους με 3ετή αναστολή.
Ο δεύτερος 19χρονος κατέθεσε ότι ο ένας παρέσυρε τον άλλον και δεν μπορεί να πει ότι παρασύρθηκε από τον ανήλικο. Είπε, δε, πως δε γνωρίζει τον 43χρονο. Το δικαστήριο αναγνώρισε και σε αυτόν το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του επέβαλε ποινή φυλακίσεως 18 μηνών με 3ετή αναστολή.
Στο Βούλγαρο που δεν παρουσιάσθηκε να δικασθεί επιβλήθηκε κάθειρξη 6 ετών. Στον άλλο νεαρό Βούλγαρο, που στην απολογία του είπε ότι δεν είχε πρόθεση να κάνει τις κλοπές, αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 3 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Τέλος, ο 43χρονος Έλληνας αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. Καθώς για πολλές κλοπές έχει καταδικασθεί παλιότερα ως καθ’ έξιν υπότροπος, του έχει επιβληθεί κάθειρξη αόριστης διάρκειας με λιγότερο τα 14 έτη κάθειρξης. Χθες το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο απλής υποτροπής και του επέβαλε κάθειρξη 7 ετών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Της Βίκυς Βετουλάκη