Αιγύπτιος Εξαγωγέας: Ξεπέρασαν τους 10.000 τόνους οι περσινές εξαγωγές μας σε ελιά Καλαμάτας στην Ελλάδα

Αιγύπτιος Εξαγωγέας: Ξεπέρασαν τους 10.000 τόνους οι περσινές  εξαγωγές μας σε ελιά Καλαμάτας στην Ελλάδα

Μια ποσότητα ελιάς Καλαμάτας (Καλαμών), όχι κάτω από τους 10.000 τόνους, εξήγαγε πέρσι η Αίγυπτος προς την ελληνική αγορά. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει εκπρόσωπος μεγάλης εξαγωγικής εταιρείας, που εδρεύει στην πόλη Az Zagazig, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.
Ο κ. Οσάμα από την εταιρεία 2brother4olive (http://www.2brother4olive.com), που διαθέτει στην αγορά πράσινες, μαύρες ελιές, αλλά και πίκλες, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «φυτεύονται συνεχώς στην Αίγυπτο ελιές Καλαμάτας», πως «οι τιμές που εξάγει η εταιρεία του στην Ελλάδα είναι σαφώς κατώτερες από τις τιμές που πληρώνεται ο Έλληνας παραγωγός για την Καλαμών» και πως «παίζουν ανάλογα με τη χρονιά».
Ο ίδιος απέφυγε να παραθέσει στατιστικά στοιχεία για τα στρέμματα με επιτραπέζιες ελιές στην Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν τέτοια», ενώ ανέφερε πως η εταιρεία του εξάγει μεγάλες ποσότητες ελιάς.
Σε ερώτησή μας σχετικά με τη νομοθεσία για την προστασία της ελιάς Καλαμάτας, τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς αυτό. Φυτεύουμε συνέχεια και εξάγουμε κανονικά». Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι «η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Αίγυπτο, θα είναι μικρότερη από την περσινή».