«Καρέλιας»: Με «τζίρο» ρεκόρ και έκτακτες παροχές 3.85 εκ. ευρώ σε εργαζομένους και ιδρύματα έκλεισε το ’19


Η εταιρεία αντεπεξήλθε στους νέους κανονισμούς ιχνηλασιμότητας

Με «θετικό» πρόσημο, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες για τις καπνοβιομηχανίες, έκλεισε το 2019 για την «Καρέλιας». Στην καθιερωμένη πλέον συνέντευξη Τύπου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε τα πεπραγμένα της για το 2019, ενώ έθεσε και τους στόχους για τη νέα χρονιά.
Παρουσία της προέδρου της εταιρείας Βίκυς Καρέλια και του αντιπροέδρου Στάθη Καρέλια, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας, αφού εξέφρασε την ελπίδα του η νέα δεκαετία που ξεκινά να είναι πολύ καλύτερη για όλους τους Έλληνες από αυτή που πέρασε, αναφέρθηκε στη σημαντική χρονιά που έκλεισε για την Καπνοβιομηχανία.
Όπως επισήμανε, το 2019 η εταιρεία είχε να αντιμετωπίσει νέες συνθήκες και να εναρμονιστεί με νέες ευρωπαϊκές νομοθεσίες που αφορούσαν στην ιχνηλασιμότητα στα «πακέτα» τσιγάρων, ένα σύστημα δαιδαλώδες αλλά και πανάκριβο. Τόνισε, δε, ότι η εταιρεία εμφανίστηκε πανέτοιμη γι’ αυτή τη διαδικασία, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν, πολλές φορές και με ευθύνη άλλων παραγόντων εκτός Καπνοβιομηχανίας, με αποτέλεσμα να κλείσει με θετικό «πρόσημο» το 2019.
Σε αυτό το σημείο απηύθυνε τις βαθιές του ευχαριστίες για όλη την ομάδα «Ιχνηλασιμότητας» της εταιρείας, καθώς αντεπεξήλθε με το παραπάνω στις νέες συνθήκες.
Ο Ανδρέας Καρέλιας έκανε γνωστό ότι το ’19 έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ στο «μεικτό» τζίρο για την εταιρεία στα 130 χρόνια της ιστορίας της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν αρκετά χρήματα στα αποθεματικά της, τα οποία τη «θωρακίζουν» για το μέλλον. Παράλληλα, πολύ σημαντικές ήταν και οι αυξήσεις που παρουσίασε τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, στο τσιγάρο στην Ελλάδα η «Καρέλιας» είχε άνοδο 6% καταλαμβάνοντας 18% στο μερίδιο της ελληνικής αγοράς, θέση που είναι η καλύτερη που έχει βρεθεί η εταιρεία τα τελευταία 20 χρόνια!
Θεαματική ήταν η αύξηση στις πωλήσεις και στο στριφτό τσιγάρο, που άγγιξε το 11%, καταλαμβάνοντας πλέον το 26% στο μερίδιο της εγχώριας αγοράς, που είναι το καλύτερο νούμερο, μέχρι σήμερα, στην ιστορία της εταιρείας!
Σημαντικές ήταν οι αυξήσεις και στις αγορές του εξωτερικού. Στο τσιγάρο ήταν 3%, ενώ στο στριφτό σημειώθηκε άνοδος 11,5%.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καρέλιας, θετική πορεία κατέγραψαν και οι θυγατρικές εταιρείες της Καπνοβιομηχανίας στην Τουρκία, στο Ηνωμένο Βασίλειο της Βρετανίας και στη Βουλγαρία, όπου πλέον η «Καρέλιας» καταλαμβάνει το 21% στο μερίδιο αγοράς. Επίσης σημαντικές αυξήσεις παρουσίασε η εταιρεία σε Ισπανία, Σλοβακία, Σκόπια, Αίγυπτο, Γεωργία και Κατάρ.
Ο Ανδρέας Καρέλιας τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος να βλέπει τα προϊόντα της εταιρείας να «φιγουράρουν» στο αεροδρόμιο του Heathrow, στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και σε άλλα μεγάλα αεροδρόμια, από όπου περνούν καθημερινά εκατομμύρια κόσμου, κι αυτά να έχουν «ξεκινήσει» από την Καλαμάτα.Εκτός της αύξησης στις πωλήσεις, το 2019 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις θέσεις εργασίας της εταιρείας, που έφθασε το 10%.
Τέλος, όσον αφορά στο έτος που έφυγε, αξίζει να τονιστεί ότι η «Καρέλιας» συνεισέφερε 532 εκ. ευρώ από φόρους στο ελληνικό Δημόσιο ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία το ποσό από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της ξεπερνά τα 8 εκ. ευρώ.
Αναφορικά με το νέο έτος, αλλά και τη νέα δεκαετία που ξεκινά, ο Ανδρέας Καρέλιας έκανε γνωστό ότι ήδη έχει προγραμματιστεί ένα επενδυτικό πλάνο αξίας 7.5 εκ. ευρώ σε εξοπλισμό τεχνολογίας, καθώς και άλλα 5 εκ. για νέα εμπορικά σήματα.


Κλείνοντας, σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις για την εταιρεία και μεγάλα περιθώρια για να αυξήσει περισσότερο τη θέση της στο μερίδιο πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά.