Λαμπρή γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά

Λαμπρή γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά

Λαμπρή θα είναι και φέτος στα Φιλιατρά η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου! Τις θρησκευτικές τελετές θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Φιλόθεος και ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, καθώς και ο σεβασμιώτατος ποιμενάρχης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος μετά του ιερού κλήρου της τοπικής Εκκλησίας και ο Φιλιατρινός Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, τον οποίο και θα τιμήσει ο Δήμος Τριφυλίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού που έχει καταρτιστεί και δημοσιοποιηθεί, οι θρησκευτικές τελετές θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου, παραμονή της εορτής, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται η Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου, με Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μετά Θείου Κηρύγματος. Νωρίτερα, στις 6:00 μ.μ., θα γίνει η άφιξη των σεβασμιωτάτων μητροπολιτών στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου και τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Από τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής θα ξεκινήσει Ιερά Αγρυπνία. Τη Δευτέρα, ανήμερα της εορτής, στις 7.00 το πρωί, θα τελεστεί Όρθρος και στις 8.30 Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Από το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μετά την προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό στις 10.00 π.μ., στις 10.45 π.μ. θα ξεκινήσει η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου και θα ψαλεί δέηση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, τη λιτάνευση θα συνοδεύουν αντιπροσωπείες και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σ.Α., Φιλαρμονικές και μαθητές. Στη συνέχεια η πομπή θα επιστρέψει στον Ιερό Ναό, όπου θα γίνει η Απόλυση. Φέτος, θα παρατεθεί γεύμα στους προσκεκλημένους του δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, στο εξοχικό κέντρο «ΜΥΛΟΣ» στον Αγρίλη Φιλιατρών στη 1.00 μετά το μεσημέρι με πέρας προσέλευσης των προσκεκλημένων στις 12.45 μ.μ. Πλήθος πιστών, από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και Φιλιατρινοί από την Αθήνα, αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη για τις θρησκευτικές τελετές, για να ανάψουν ένα κερί ζητώντας τη Χάρη και τη Βοήθεια του Αγίου Χαραλάμπους. Παράλληλα, στα Φιλιατρά θα λειτουργεί μεγάλη εμποροπανήγυρη.