Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας: Αποφάσεις-αιτήματα γενικής συνέλευσης


Μαζική έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Γονέων του Δήμου Καλαμάτας, με συμμετοχή αντιπροσώπων από 25 σχολεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε προχθές.

Κατά τη διάρκειά της πάρθηκαν ομόφωνα οι ακόλουθες αποφάσεις:

«-Η επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία δεν είναι ατομική ευθύνη της κάθε οικογένειας, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή έναρξη των σχολείων. Διεκδικούμε άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε όλα τα σχολεία και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, και για όσο χρειάζεται έπειτα από αυτό. Έχουμε λάβει δέσμευση από το Δήμο Καλαμάτας ότι από τη Δευτέρα σε κάθε σχολείο και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου θα υπάρχει προσωπικό καθαριότητας. Δε δεχόμαστε τίποτα λιγότερο, οι σύλλογοι:

α. επικοινωνούμε με τους διευθυντές των σχολείων για να μας ενημερώσουν για τις οδηγίες που τους έχουν έρθει από το Δήμο, όσον αφορά στο προσωπικό καθαριότητας και τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

β. τη Δευτέρα 1/6, ημέρα έναρξης των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ελέγχουμε αν υλοποιούνται τα παραπάνω μέτρα και, κυρίως, αν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας στο χώρο του κάθε σχολείου από την έναρξη του ωραρίου.

γ. την ίδια μέρα αναρτούμε σε κάθε σχολική μονάδα πανό που θα διατρανώνει το πάγιο αίτημά μας για ύπαρξη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.

Καλούμε όλους τους γονείς να είναι σε εγρήγορση και να επικοινωνήσουν άμεσα με την Ένωση Γονέων για τυχόν προβλήματα. Σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του Δήμου, καλούμε τους γονείς σε κινητοποιήσεις.

-Για ακόμα μια φορά έρχεται άλλη μια νέα μεταρρύθμιση που είναι μακριά από την ανάγκη για ολόπλευρη μόρφωση. Το υπουργείο κατέθεσε σαν τον “κλέφτη” σχέδιο νόμου με σημαντικές αλλαγές στα τις Παιδείας, εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα σχολεία. Ένα πολυνομοσχέδιο που συνεχίζει και αντιμετωπίζει το σχολείο ως μια εξεταστική αρένα, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα αλλαγή, για ακόμα μια φορά, για μια καινούργια κυβέρνηση και ένα νέο υπουργό, μέχρι να έρθει ένας άλλος υπουργός ή μια άλλη κυβέρνηση, να κάνει κι αυτός τα δικά του πειράματα. Πειράματα που έχουν να κάνουν με τη μόρφωση των παιδιών, χωρίς καμιά κουβέντα για αύξηση χρηματοδότησης και για τα χρόνια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Διεκδικούμε την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, συμμετέχουμε την Παρασκευή 29/5 και ώρα 19.30, στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

-Αυτό που δε χωράει και δεν έχει θέση στο σχολείο, είναι η κάμερα και η βιντεοσκόπηση. Οφείλουμε όλοι να προφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και την προστασία της προσωπικότητας κάθε παιδιού. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που λείπουν από τα σχολεία μας, όχι μια καθημερινότητα τύπου big brother.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι σε σχολεία μας τοποθετούνται κάμερες, αντιδρούμε και καταθέτουμε μαζικές αιτήσεις και δηλώσεις προς τους διευθυντές, όπου θα επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματός μας».