Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Πελοποννήσου: «Θετικός ο νέος νόμος, αλλά με κενά και προβλήματα που ανησυχούν τους πυροσβέστες»


Τα κενά και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο νέος νόμος που εφαρμόζεται από φέτος το Φεβρουάριο στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αρχικά σημειώνει ότι σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αλλαγών που  δρομολογήθηκαν με τον εν λόγω νόμο, για τον οποίον θεωρεί ότι έχει θετικό πρόσημο για το έμψυχο δυναμικό του Σώματος, όμως ταυτόχρονα έχει κάποια κενά, με σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία του προσωπικού κι ενώ ήδη διανύουμε το δεύτερο μήνα της αντιπυρικής περιόδου.

Μεταθέσεις – αποσπάσεις

Τα σημεία που επισημαίνει η Ένωση Πελοποννήσου είναι τα εξής:

-Οι μεταθέσεις των πυροσβεστών γνωστοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 11 Ιουνίου  με χορήγηση σχετικού φύλλου πορείας τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι πολλοί από αυτούς είναι οικογενειάρχες, το σχολικό έτος δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη οι πανελλήνιες εξετάσεις. Θέτουν δε και το ερώτημα πότε θα πάνε για εκπαίδευση οι πυροσβέστες που μετατίθενται στα αεροδρόμια και πού;

-Στις αποσπάσεις για το ΜΕΤΠΕ και τα πεζοπόρα τμήματα διαπιστώθηκε ότι στο πεζοπόρο της Περιφέρειας αποσπάται μόνο   ένα άτομο και η Ένωση αναρωτιέται αν τελικά αυτές είναι οι ανάγκες του πεζοπόρου τμήματος.

-Μετά την επεξεργασία των ενστάσεων για τα μόρια των υπαλλήλων, σε μεγάλο μέρος πυροσβεστικών υπαλλήλων εξακολουθεί να υφίσταται λάθος υπολογισμός. Αυτό προκαλεί ανησυχία, διότι εάν τα λάθη υπάρχουν και στον πίνακα μορίων, οι πυροσβέστες δεν έχουν δικαίωμα νέας ένστασης.

-Οι πυροσβέστες που υπηρετούν στις υπηρεσίες των αεροδρομίων, όπου υφίσταται η σύμβαση με τον ιδιώτη, διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, αφού έχει παρέλθει η 3ετία από τη μετάθεσή τους. Πρόταση της Ένωσης ήταν και είναι η πρόσληψη πυροσβεστών αεροδρομίων με κριτήρια εντοπιότητας, η παροχή μορίων και η γνωστοποίηση στους προσληφθέντες ότι μετάθεση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με αμοιβαία μετάθεση υπηρετούντος υπαλλήλου σε άλλο αεροδρόμιο, όπου υφίσταται η σύμβαση με τον ιδιώτη.

Άλλα θέματα

-Η οργανική δύναμη του κάθε νομού θα πρέπει να υπολογίζεται σύμφωνα με τα συμβάντα και τις ανάγκες του.  

-Εκτός των κενών θέσεων που θα υπάρξουν με τις άμεσες μεταθέσεις πυροσβεστών την αντιπυρική περίοδο, οι οποίοι θα αντικατασταθούν εν μέρει το Νοέμβριο, η Ένωση επισημαίνει την ίδρυση εποχικών κλιμακίων, για τα οποία οι τοπικές υπηρεσίες δεν είχαν κανένα λόγο ως προς τη δημιουργία τους, με αποτέλεσμα να ιδρύονται εποχικά κλιμάκια σε πολύ κοντινή απόσταση (15 χλμ.) από πυροσβεστικά κλιμάκια ή υπηρεσίες, ενώ θα μπορούσε να επανδρωθεί ένα επιπλέον περιπολικό ή υπηρεσίες με νέους προσληφθέντες εποχικούς πυροσβέστες.

-Η Ένωση ζητά ενημέρωση για τη μη ίδρυση ακόμα των κλιμακίων του αυτοκινητόδρομου «ΜΟΡΕΑ», καθώς και σωστότερη ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν στις συμβάσεις καθαριότητας.

Της Βίκυς Βετουλάκη