Οργισμένη ανοικτή επιστολή Μεσσηνίων στον Βορίδη για τη Διεπαγγελματική Ελιάς

Οργισμένη ανοικτή επιστολή Μεσσηνίων στον Βορίδη για τη Διεπαγγελματική Ελιάς

Να αποσυρθεί ο φάκελος της υπό αναγνώριση Διεπαγγελματικής και να υπάρξει διάλογος της κρίσιμης παραγωγικής βάσης της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας ζητούν με ανοικτή τους επιστολή σύλλογοι, συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις και παραγωγοί ελιάς στη Μεσσηνία από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, σχετικά με την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και την αίτηση αναγνώρισης της Διεπαγγελματικής (ΔΟΕΠΕΛ) προς το ΥπΑΑΤ.

Μάλιστα, τον θέτουν προ των ευθυνών του, αν αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη αλλά και τις επιπτώσεις που προκύπτουν, ύστερα από την κατάρρευση της ελληνικής αγοράς, να εγκρίνει μονομερώς τη σύσταση φορέα Διεπαγγελματικής οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο χωρίς τους εμπλεκόμενους παραγωγούς και τυποποιητές του ευρωπαϊκά και εθνικά κατοχυρωμένου προϊόντος ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.

Την επιστολή υπογράφουν ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεσσηνία – Η Ένωση (Ένωση Μεσσηνίας), ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Νηλέας, ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, η ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε., η «Ιωάννης Π. Σταθόπουλος», η «ΑΦΟΙ Δραγώνα Α.Ε» και η «Kapsampelis Quality Greek Products», άπαντες μέλη της υπό σύσταση Ομάδας Διαχείρισης και Προστασίας της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Δεν εκπροσωπείται η Μεσσηνία

Αρχικά αναφέρουν ότι «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για ένα δελτίο Τύπου, σωματείου με επωνυμία Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, το οποίο κατέθεσε Αίτηση Αναγνώρισής του σε Εθνικό Φορέα» κι αυτό τους προκάλεσε σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμούς.

«Πώς επιθυμεί το εν λόγω σωματείο να επιτελέσει εθνικό ρόλο τη στιγμή που:

-Δεν εκπροσωπείται σε αυτό ούτε ένας Συνεταιρισμός/Ομάδα παραγωγών αλλά και Τυποποιητές από τη Μεσσηνία, οι οποίοι αγνοούν την ύπαρξη, το ρόλο και τους εμπλεκόμενους αυτού του Σωματείου

-Επέλεξε να απουσιάζει από την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ

-Αδιαφορεί από συστάσεώς του για τα ζητήματα που άπτονται των Μεσσήνιων καλλιεργητών, αφού ουδέποτε έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς (συνεταιρισμούς – τυποποιητές).

Κι όλα αυτά εις βάρος της Μεσσηνίας που αποτελεί το σημαντικότερο τόπο παραγωγής βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς με τη διεθνώς κατοχυρωμένη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στα αγγλικά Elia Kalamatas PDO. Δηλαδή, απομονώνεται μια ζώνη πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης που είναι παγκοσμίως γνωστή και αποτελεί διαχρονικά το κατεξοχήν φημισμένο και κατοχυρωμένο εθνικό προϊόν της Ελλάδας», υπογραμμίζεται στην ανοικτή επιστολή.

Να αποσυρθεί

Στη συνέχεια υπενθυμίζουν τι έγινε την τελευταία διετία με την εισαγωγή και διακίνηση χιλιάδων τόνων ελιάς με το όνομα Καλαμάτα ή Καλαμών σε όλες τις αγορές του πλανήτη, ύστερα από την απόφαση από πλευράς Πολιτείας που επιτρέπει τη χρήση του ονόματος Καλαμάτα σε μαύρες ελιές που μοιάζουν με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ρωτούν, λοιπόν, τον κ. Βορίδη ποια είναι η θέση του για την προστασία και διασφάλιση των προϊόντων ΠΟΠ και δη για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, επισημαίνοντας ότι οι τιμές κατρακύλησαν μέχρι και στο 1/4 των τιμών του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας, όταν το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται ιδανικό λόγω ύπαρξης πολυφαινολών και άλλων σημαντικών στοιχείων για την υγεία και την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού. 

«Σε κάθε περίπτωση, ο φάκελος της υπό αναγνώριση Διεπαγγελματικής κρίνουμε ως απαραίτητο πριν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, να αποσυρθεί και να υπάρξει πρόσκληση και διάλογος της κρίσιμης παραγωγικής βάσης της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας. Εκτός κι αν το υπουργείο και εσείς προσωπικά αναλαμβάνετε την ευθύνη αλλά και τις επιπτώσεις που προκύπτουν ύστερα από την κατάρρευση της ελληνικής αγοράς να εγκρίνετε μονομερώς τη σύσταση φορέα Διεπαγγελματικής οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο χωρίς τους εμπλεκόμενους παραγωγούς και τυποποιητές του ευρωπαϊκά και εθνικά κατοχυρωμένου προϊόντος ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.

Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις μας, μιας και μπροστά στην αδήριτη ανάγκη για οργανωμένη εκπροσώπηση των παραγωγικών φορέων δε δύναται αυτό να επιτελείται από ένα σωματείο που έως τώρα ακολουθεί πρακτικές επιλεκτικής εκπροσώπησης», καταλήγει η ανοικτή επιστολή, ενώ καλούνται οι παραγωγοί της επιτραπέζιας ελιάς σε όλη τη χώρα να είναι σε εγρήγορση πριν είναι αργά και οι φορείς και οι πολιτικές δυνάμεις να παρέμβουν για να μη συντελεστεί η υποβάθμιση και η απαξίωση του εθνικού παραγωγικού ιστού της χώρας.

Της Βίκυς Βετουλάκη