Μέσα στο κέντρο


Πρώτη Δημοσίευση: 09/03/2016 20:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/03/2016 20:53
Η ισχύς και η… απόφαση
Ένας από τους βασικούς κρίκους της ομάδας του «Θάρρους», η Αναστασία, διορθώτρια και όχι μόνο της εφημερίδας, είναι φανατική λάτρης αστυνομικών και noir βιβλίων.
Το τελευταίο σημαίνει μαύρος, σκοτεινός. Σε ένα νουάρ μυθιστόρημα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν εγκλήματα. Αρκεί οι ήρωες να βιώνουν ακραίες καταστάσεις και στον περίγυρό τους να πλανώνται απειλές, αποσύνθεση ή θάνατος. Ευκόλως εννοούμενο το σασπένς, η αγωνία για τα μελλούμενα.
Πώς γράφεται το ευρωπαϊκό νουάρ; Με φερμουάρ συνόρων και αντιστροφή των όρων. Ο μοναχικός, συνήθως, πρωταγωνιστής είναι συχνά φορτωμένος με απογοητεύσεις και ένοχα μυστικά. Έχει πάθη, δεν είναι σχεδόν ποτέ καθαρός, και ακόμη κι αν το μυστήριο λυθεί, η ήττα του ήρωα καραδοκεί.
Η Τουρκία παίζει αλλιώς το ρόλο. Βαράει τα νταούλια και χορεύουν οι «28». Προδιαγραφόμενη η εξέλιξη, γι’ αυτό και προκαλεί έκπληξη που την περασμένη Παρασκευή σχεδόν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας συνεδρίαζε επί οκτάωρο με θέματα τριβής τα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου και το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
Εκτός θέματος. Εκτός κλίματος, αφού εκείνο που μένει είναι η κοσμική, η κοινωνική διάσταση. Παρέλαση αιτημάτων στις Βρυξέλλες, τουρκικές κορδέλες. Το «κοινό καλό», «η σωτηρία των προσφύγων», «η αλληλεγγύη για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις» είναι η γαρνιτούρα.
Υπάρχει μόνο συμφέρον και ισχύς και η Άγκυρα κάνει αυτό που της επιτρέπει το φανερό ευρωπαϊκό στρίμωγμα. Αυτός που έχει δύναμη στη δεδομένη συγκυρία και τρόπο, προβάροντας το ρόλο του ζαπτιέ, να πάρει μεγαλύτερη πίτα, ακολουθώντας διαφορετική πορεία από το «κοινό καλό», θα το πράξει. Θα ακολουθήσουν κι άλλες πράξεις και αμφιλεγόμενες δράσεις. Δεν είναι μυστικό. Είναι λογικό σε ένα νουάρ ευρωπαϊκό.
Α.Π.


Τα… πάντα όλα


Στην Αθήνα βρέθηκε για άλλη μια φορά χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, για σειρά θεμάτων ενδιαφέροντος του Δήμου Καλαμάτας. Μεταξύ αυτών η συντήρηση και λειτουργία της κατασκήνωσης Αγίας Μαρίνας για το 2016.
Υπενθυμίζεται ότι η κατασκήνωση είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου, αλλά η χρήση της έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας και η λειτουργία της αφορά σε όλη τη Μεσσηνία.
Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα προνοιακού χαρακτήρα, όπως η κάλυψη έκτακτων αναγκών στέγασης και ένδειας, ζητήματα απασχόλησης μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καθώς και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος του Δήμου, όπως η παραχώρηση κατά χρήση έκτασης 48 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία.
Ας ελπίσουμε όλα να πήγαν καλά…
Α.Π.


Φίλος της Καλαμάτας


Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας προς τους οικείους του Παναγιώτη Τέτση, σπουδαίου ζωγράφου, ακαδημαϊκού και πολύτιμου φίλου της πόλης της Καλαμάτας, αλλά και πολλών Καλαματιανών.
Στο τηλεγράφημά του ο δήμαρχος επισήμανε ότι ο μεγάλος ζωγράφος θα είναι «αναντικατάστατος στο χώρο της τέχνης, του πολιτισμού και της πνευματικής μας ζωής».
Ο Παναγιώτης Τέτσης, ζωγράφος μεγάλου βεληνεκούς και εγνωσμένης αξίας, απεβίωσε προ ημερών. Υπήρξε εμπράκτως φίλος της Καλαμάτας, όπου είχε εκθέσει έργα του δύο φορές και την οποία επισκεπτόταν συχνά, ιδίως με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, ενώ πέρυσι ο δήμαρχος τον είχε επισκεφθεί στην Ύδρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τους σεισμούς του 1986 ο ζωγράφος δώρισε στο Δήμο έναν πίνακα, ο οποίος αναπαριστά τις Κιτριές - με τη δική του ματιά ως εξπρεσιονιστή - και κοσμεί το γραφείο του δημάρχου.
Ως αποτέλεσμα της χρονικής συγκυρίας της δωρεάς, στον πίνακα υπάρχει ιδιόχειρη αφιέρωση, που γράφει: «Για τους φίλους της Καλαμάτας, να 'ρχονται από εδώ και πέρα όλα καλά».
Α.Π.


Η… σκοτεινή οδός Ανδρέα Κοκκέβη
Πολλά τα παράπονα των κατοίκων της οδού Ανδρέα Κοκκέβη, πίσω από την οδό Αθηνών. Ο δρόμος, αν και κατοικείται, είναι «θεοσκότεινος», με αποτέλεσμα η κίνηση μετά το σούρουπο να είναι απαγορευμένη σχεδόν. Εκτός των άλλων, δίνει…έδαφος σε διάφορους να αποπειρώνται ό,τι κατεβάσει το νοσηρό μυαλό τους.
Πρώτο μέλημα, λοιπόν, των ανθρώπων του Δήμου Καλαμάτας είναι να παρέμβουν άμεσα, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Α.Π.
Στο δρόμο οι πεζοί
Αναγκασμένοι να περπατούν στη μέση του δρόμου είναι οι πεζοί στην οδό Ηρώων, αφού τα πεζοδρόμια σε πολλά σημεία είναι εντελώς ακατάλληλα. Όπως στο σημείο της φωτογραφίας, όπου τα χορτάρια και τα καλάμια έχουν κατακλύσει όλο το χώρο του πεζοδρομίου. Παρά δε το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σημείο η κίνηση των οχημάτων είναι μεγάλη, οι πεζοί δεν μπορούν να προστατευτούν. Ιδιαίτερα μικρά παιδιά που κινούνται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν αρκετά σχολικά συγκροτήματα, αλλά και μητέρες με καροτσάκια.
Β.Β.


Μέσα στο κέντρο
Για το συγκεκριμένο σημείο στην οδό Φραντζή δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε, καθώς το πεζοδρόμιο μόνο βατό δεν είναι.
Μέσα στο κέντρο της πόλης, τα πεζοδρόμια της Φραντζή έχουν αρκετά προβλήματα, όπως το σημείο της φωτογραφίας με τις σπασμένες πλάκες.
Είναι αδύνατον να κινηθεί εκεί μητέρα με καροτσάκι μωρού ή κάποιος με αναπηρικό αμαξίδιο.
Β.Β.


Σκουριασμένη στάση
Δεν είναι απλώς σκουριασμένη, έχει αρχίσει ήδη να… αποσυντίθεται η στάση στην οδό Ναυαρίνου.
Το κάθισμα είναι τόσο σκουριασμένο, που όποιος καθίσει θα πρέπει να πετάξει τα ρούχα του μετά, ενώ και τα «πόδια» έχουν τα χάλια τους και κομμάτια σκουριάς έχουν πέσει στο έδαφος.
Λόγω της θάλασσας είναι λογικό να υπάρχει γρηγορότερη διάβρωση, γι’ αυτό και απαιτείται πιο τακτική συντήρηση.
Β.Β.


«Τον στόλισαν»
για τα καλά
Αυτοκίνητο που πάρκαρε στη συμβολή των οδών Κανάρη και Βασ. Κωνσταντίνου, ακριβώς πάνω σε ράμπα για ΑμΕΑ, «στόλισαν» χθες και, μάλιστα, όπως μας είπε γείτονας, από το σημείο περνά καθημερινά τουλάχιστον ένας άνθρωπος με καροτσάκι.
Αποτέλεσμα αυτού του παρκαρίσματος ήταν ο οδηγός να βρει το αυτοκίνητό του στολισμένο με δύο σακούλες σκουπιδιών.
Προσοχή, λοιπόν, κι ας μην κοιτά ο καθένας την ευκολία του εις βάρος των άλλων.
Π.Μπ.

Το ΕΚΑΒ και οι διακομιδές
εκτός Καλαμάτας
Για το τροχαίο που συνέβη το πρωί της Δευτέρας μπροστά στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, για τη γέννηση του πρώτου μωρού του 2016 στο δρόμο από τους Γαργαλιάνους, για το τροχαίο που έγινε σχεδόν μπροστά από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και για πολλά ακόμα συμβάντα χρειάστηκε να ξεκινήσει ασθενοφόρο από το σταθμό του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Τέντας.
Όπως μπορεί να σκεφθεί ο καθένας, χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι το ασθενοφόρο να βγει εκτός πόλης, αφού οι διαδρομές που έχει να διασχίσει είναι όλες γεμάτες κίνηση.
Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να υπάρχει ένα τουλάχιστον ασθενοφόρο σε ετοιμότητα εκτός Καλαμάτας;
Γιατί, προφανώς, το ΕΚΑΒ δεν εξυπηρετεί μόνο την πόλη μας, αλλά σχεδόν όλη τη Μεσσηνία.
Ας βρεθεί, επομένως, μια λύση, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις και τα δευτερόλεπτα είναι σημαντικά, κάτι που γνωρίζουν καλύτερα από όλους εμάς οι άνθρωποι του χώρου της υγείας.
Π.Μπ.


Κινδύνευσε παιδί
στην παιδική χαρά της Ράχης 
Την τελευταία στιγμή πρόλαβε την περασμένη Κυριακή αναγνώστρια της εφημερίδας το μικρό της παιδί, πριν αυτό βρεθεί στον γκρεμό και προσγειωθεί στην οδό Αγίου Γεωργίου στη Ράχη...
Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, στη συγκεκριμένη παιδική χαρά λείπει ένα ολόκληρο κομμάτι από την περίφραξη, με αποτέλεσμα παιδιά να κινδυνεύουν να πέσουν στο δρόμο!
Αν δεν μπορεί να το επιδιορθώσει η Δημοτική Αρχή, ας κλείσει τελείως την παιδική χαρά, πριν έχουμε σοβαρό ατύχημα.
Κ. Γαζ. 


ΣΤ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων
απουσίαζε από την εκδήλωση της ΝΟΔΕ


Στο περιθώριο του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου της Μεσσήνης ρωτήσαμε τον επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, Στάθη Αναστασόπουλο, για την απουσία του... που σχολιάστηκε από την εκδήλωση της ΝΟΔΕ και την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής.
Ο κ. Αναστασόπουλος μας απάντησε ότι ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση...
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσήνη, Γιώργος Αθανασόπουλος, μας ενημέρωσε ότι βρισκόταν εκτός Μεσσηνίας, για ένα ταξίδι που είχε προγραμματιστεί καιρό πριν, και μάλιστα είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, Περικλή Μαντά.
Κ. Γαζ.


Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου