Να εξελίξουμε το Δυτικό Πολιτισμό και όχι να τον «πυροβολούμε»


Πρώτη Δημοσίευση: 29/03/2016 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 29/03/2016 09:44
Αλλάζει η ώρα την Κυριακή
Στο θερινό ωράριο μπαίνουμε από την προσεχή Κυριακή, 27 Μαρτίου, οπότε αλλάζει και η ώρα.
Συγκεκριμένα, από το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, 27 Μαρτίου, θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας το μέτρο της θερινής ώρας. Έτσι, στις 3.00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 4.00, με την ημέρα να μεγαλώνει.
Η επαναφορά της ώρας στην κανονική θα γίνει την τελευταία Κυριακή του προσεχούς Οκτωβρίου.


Ο δήμαρχος μιλάει με το Θεό...
Δε χωρά λογική απάντηση στη σχέση του δημάρχου Καλαμάτας με τη βροχή, όταν υπάρχει εκδήλωση.
Στις τελευταίες εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη, πάντως, κατάφερε το «3 στα 3», αφού με το που τελείωσαν, ξεκίνησε η βροχή.
Για σήμερα δεν ξέρουμε τι πρόβλεψη υπάρχει, αλλά ελπίζουμε να του κάνει τη χάρη ο καιρός, αφού κρίμα είναι τόσος κόσμος να γίνει μούσκεμα.
Π.Μπ.
 
Οι ψευδείς ειδήσεις
Από το πρωί της Τετάρτης κυκλοφόρησε έντονα στο διαδίκτυο μια φήμη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει τις φετινές παρελάσεις σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη πένθους για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βέλγιο.
Πολλοί ήταν αυτοί, λοιπόν, που επικοινώνησαν με το «Θάρρος» αναστατωμένοι και μας ρώτησαν αν θα γίνει παρέλαση στην Καλαμάτα.
Αυτή η είδηση ήταν από την αρχή προϊόν μυθοπλασίας και επειδή, καλώς ή κακώς, το διαδίκτυο είναι «μια ζούγκλα», όπου ο καθένας μπορεί να γράψει και να ισχυριστεί ό,τι θέλει, προσοχή στο τι διαβάζετε και πού!
Π.Μπ.
Να εξελίξουμε το Δυτικό Πολιτισμό
και όχι να τον «πυροβολούμε»
Η Ευρώπη αλλάζει, αν δεν έχει ήδη αλλάξει... Το λέγαμε ύστερα από την επίθεση στο Παρίσι και την ιδιομορφία αυτής...
Μια ανάλογη επίθεση έπληξε και τις Βρυξέλλες. Σημεία στα οποία καθημερινά κινείται ο απλός κόσμος, σημεία στα οποία έχουμε βρεθεί εμείς ή φίλοι μας...
Ακόμα ένα χτύπημα στον ιστό του δυτικού τρόπου ζωής, που στόχο, εκτός από τα θύματα, έχει και τη διάχυση του φόβου...
Η ελευθερία του ατόμου και η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι κεκτημένο του Δυτικού Πολιτισμού, παρά τα κατά καιρούς εγκλήματα της Δύσης... Είναι πολύ απλοϊκή η σκέψη, έπειτα από κάθε τέτοια επίθεση, εμείς να ψάχνουμε δικαιολογίες, βρίσκοντας ευκαιρία να βγάλουμε απωθημένα ή κόμπλεξ για την Ευρώπη, τη Δύση, το Φιλελευθερισμό κ.ά.
Δε διαφωνώ για τα εγκληματικά λάθη της Δύσης με τον παρεμβατισμό της... Όμως, αν αυτό ευθύνεται για τη μορφή της τρομοκρατίας που βιώνουμε σήμερα, γιατί δε βλέπουμε και περιθωριοποιημένους Λατινοαμερικάνους να ανατινάζονται, αφού η Δύση έβαλε κι εκεί το χέρι της... Γιατί δεν είδαμε Σέρβους να σκορπούν το θάνατο μέσα στην Ευρώπη, όταν το ΝΑΤΟ ισοπέδωσε κυριολεκτικά τη χώρα τους;
Πολύ φοβάμαι ότι ένα σοβαρό πρόβλημα που μας απειλεί πλέον άμεσα, εμείς ακόμα μια φορά επιλέγουμε να το αντιμετωπίσουμε με «ιδεολογήματα», αποφεύγοντας να παραδεχθούμε την αλήθεια. Ας σταματήσουμε να «πυροβολούμε» σε κάθε ευκαιρία από τον καναπέ μας την Ευρώπη, όταν καθημερινά εκατομμύρια μεταναστών προσπαθούν να έρθουν σ' αυτή αψηφώντας τους κινδύνους...
Ας κοιτάξουμε πώς θα εξελίξουμε το Δυτικό Πολιτισμό εξαλείφοντας τα όποια λάθη του, σταματώντας παράλληλα να δικαιολογούμε αλλά και να ηρωποιούμε, πολλές φορές, νοσηρούς τρομοκράτες, που δε διστάζουν να σκορπίσουν τυφλά το θάνατο, καταπατώντας την υπέρτατη έννοια του ανθρωπισμού, την ίδια τη ζωή...
Κ. Γαζ.

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη…
Ξεφεύγει τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στην Ειδομένη. Ήδη οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναγκάστηκαν για λόγους ασφαλείας να αποχωρήσουν προσωρινά, ενώ πρόσφυγες επιτέθηκαν και σε εθελοντές που τους μοίραζαν φαγητό.
Προχθές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο μικρής αστυνομικής επέμβασης. Την ίδια ώρα ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Χρίστος Μανωλάς, εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη χώρα και θέτει θέμα «εθνικής ασφάλειας».
Ελπίζουμε, έστω και τώρα, να υπάρχει ένας πολιτικός σχεδιασμός για την κατάσταση που έφερε τη χώρα μας, και με δικές της ευθύνες, προ τετελεσμένων…
Κ. Γαζ.


Γλιστρούν απίστευτα
Παγίδα ατυχημάτων έχουν γίνει αυτές τις ημέρες τα σκαλιά του Διοικητηρίου από την πλευρά των οδών Ψαρών και Σόλωνος.
Εξαιτίας του αέρα έχουν γεμίσει τόσο η σκάλα όσο και το πεζοδρόμιο με ακαθαρσίες, οι οποίες με τη βροχή κάνουν τα δύο αυτά σημεία «τσουλήθρες».
Πότε εκεί που περπατάς βρίσκεσαι ξαφνικά στον αέρα και πότε φαρδύς-πλατύς κάτω, ούτε που το καταλαβαίνεις.
Β.Β.


Θα χτυπούν κάρτα
Ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίας των υπαλλήλων στην εργασία τους με κάρτες διαπιστώσαμε ότι τοποθετήθηκε στον 3ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου, όπου στεγάζεται το Εφετείο.
Αυτό που μας προκαλεί εντύπωση είναι το εξής: αφού κρίθηκε απαραίτητο, γιατί τοποθετήθηκε μόνο εκεί (όπου οι υπάλληλοι είναι λίγοι) και όχι στο ισόγειο, για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους; Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτή την εξαίρεση;
Επίσης, όταν γραμματείς δικαστηρίων μένουν μέχρι το απόγευμα για να ολοκληρωθούν δίκες, θα διεκδικούν υπερωρίες, οι οποίες, όπως πολύ καλά ξέρουμε, δεν εγκρίνονται, ή είναι άλλος ένας λόγος να μην κάθεται κανείς ούτε ένα λεπτό μετά τις 3.00 που τελειώνει το ωράριό του;
Β.Β.Από Μάιο και βλέπουμε
Από το Πάσχα και μετά θα αρχίσει να εκδικάζεται καμιά υπόθεση, μιας και οι δικηγόροι δε φαίνεται να έχουν πρόθεση να σταματήσουν την αποχή.
Όλα δείχνουν ότι θα τη συνεχίσουν, προφανώς μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου, οπότε αναμένεται να πάει στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.
Μετά θα ξεκινήσουν οι διακοπές του Πάσχα, οπότε… καλό Μάιο!
Β.Β.
Ο Ιπτάμενος Ολλανδός
Ήταν κάποιοι μήνες που αποκτήσαμε και εμείς στο σπίτι μας τηλεόραση. Μετά τη στενοχώρια με τον αδερφό μου που δεν είδαμε τον τελικό του Παναθηναϊκού με τον Άγιαξ, το 1971, οι γονείς δεν άντεξαν την γκρίνια μας και μας την έκαναν δώρο.
Λίγο αργότερα άρχιζε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Υποστηρικτής της Ολλανδίας ο Νίκος, Γερμανόφιλος εγώ. Και φτάσαμε στο μεγάλο τελικό. Επέλαση του Γιόχαν Κρόιφ, στα πρώτα κιόλας λεπτά, ανατροπή και πέναλτι από τον Άγγλο διαιτητή, Τζακ Ταίηλορ. Εκτελεί ο Νέσκενς, γκολ και να τα πειράγματα από το Νίκο.
Οι Γερμανοί ξυπνούν και με δύο γκολ του Μπράιτνερ και του Μίλερ παίρνουν το μεγάλο τρόπαιο. Κλάματα ο Νίκος, πανηγύρια εγώ.
Όμως, ο Γιόχαν Κρόιφ με έκανε να ζηλέψω. Η Γερμανία δεν είχε τέτοιον παίκτη. Είναι αλήθεια ότι στο ποδόσφαιρο -σχεδόν πάντα- ένας παίκτης κάνει τη διαφορά. Το θέμα δεν είναι το ποιος είναι αυτός παίκτης, αλλά το γνώρισμα που τον καθιστά τόσο διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Είναι ο τρόπος που κινείται στο χώρο, η σβελτάδα του, η τεχνική του ή μήπως ο ατσάλινος χαρακτήρας του και η εξυπνάδα του; Πολύ λίγοι ποδοσφαιριστές συνδυάζουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν αδιαμφισβήτητα ένας από αυτούς.
Ο Κρόιφ δεν κλωτσούσε τη μπάλα – τη χάιδευε. Με ένα στυλ τόσο απλό και συνάμα αιθέριο, υπήρχαν στιγμές που θαρρείς πως πετούσε. Το ποδόσφαιρο που έπαιζε, έδειχνε να μην είναι αποτέλεσμα προπόνησης αλλά… άποψης. Ήταν ένας διανοούμενος, που δίδασκε την μπάλα πώς να σαγηνεύει τις εξέδρες με την απλότητά της. Και ο ίδιος, είχε μία αύρα υπεροψίας στο παιχνίδι του, σαν να γνώριζε τη μοναδικότητά του. Όπως αποδείχτηκε στο διάβα του χρόνου, όχι μόνο τη γνώριζε, αλλά ήταν σίγουρος γι’ αυτήν.
Την ανωτερότητά του – και τον τρόπο με τον οποίο την έδειχνε – δεν άντεξαν ούτε οι ίδιοι οι συμπαίκτες του. Αυτοί που έγιναν μάγκες χάρη στον Κρόιφ… Έτσι, το 1973 αποφάσισαν, με ψηφοφορία, να του αφαιρέσουν το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο 26χρονος, τότε, Κρόιφ τα πήρε στο κρανίο και τους άφησε σύξυλους. Έτσι κι αλλιώς, η Μπαρτσελόνα τον πολιορκούσε επί τρία ολόκληρα χρόνια. Πίσω του, στο Άμστερνταμ, άφησε και την εμβληματική φανέλα του με το νούμερο 14.
Η φιλοσοφία του επηρέασε το σύγχρονο ποδόσφαιρο, κυρίως σχετικά με το πώς χτίζονται οι μεγάλες ομάδες και με το πώς λειτουργούν μέσα στο γήπεδο, πάντα με επιθετικούς προσανατολισμούς και διαρκείς αλλαγές θέσεων των παικτών τους…
Στη μνήμη του…
Α.Π.


Δεν έχω δρόμο να διαβώ….


Στην Ανθέων, πίσω από το Μέγαρο Χορού, τις βροχερές ημέρες o υποτιθέμενος δρόμος είναι αδιάβατος, καθώς και το πεζοδρόμιο. Χωράει ένας άνθρωπος κι εκείνος πρέπει να έχει την… ευλυγισία της Κομανέντσι. Γι' αυτό πρέπει η Δημοτική Αρχή να πάρει κάποια μέτρα για αποκατάσταση του προβλήματος.
Α.Π.


Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου