Ο νέος τύπος… ανθρώπων


Πρώτη Δημοσίευση: 10/10/2015 20:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/10/2015 20:40
Παππούς έδωσε τη σύνταξή του σε πρόσφυγες
Συγκίνηση προκαλεί η πράξη ενός ογδοντάχρονου συνταξιούχου, του κύριου Παναγιώτη, ο οποίος προσέφερε τη σύνταξη της γυναίκας του σε 4 γυναίκες και μητέρες πρόσφυγες. Την ιστορία διέδωσε μέσω Facebook ο οδηγός ταξί που μετέφερε τον ογδοντάχρονο από το σπίτι του στο κλειστό του Γαλατσίου.
Ο 80χρονος, όπως αποκάλυψε αργότερα στον οδηγό, προέρχεται από οικογένεια προσφύγων από τη Σμύρνη. Ο οδηγός ταξί περιγράφει την απίστευτη ιστορία που έζησε και αναφέρει πως δεν έχει συναντήσει παρόμοιο περιστατικό στα χρόνια της δουλειάς του.
«Σήμερα έζησα μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στο επάγγελμα που κάνω! Πήρα από το κέντρο στην Αθήνα ένα γεράκο κοντά στα 80 απ’ ό,τι μου είπε. Με το που μπαίνει μέσα μου λέει: “Μήπως ξέρετε, κύριε, που έχουν πάει τους πρόσφυγες που τους πήραν από την πλατεία Βικτωρίας;”.
Βεβαίως, του λέω, τους έχουν πάει στο Γαλάτσι. Μου λέει “μπορείτε να με πάτε στο Γαλάτσι και μετά να με γυρίσετε εδώ;”. Φύγαμε.
Φτάνουμε στην είσοδο του κλειστού, μας ρωτάει η Αστυνομία τι θέλουμε και τότε ακούω το γεράκο, που μέχρι εκείνη την ώρα δε μου έχει πει κουβέντα, να λέει “θέλω να δώσω κάτι στους πρόσφυγες”.
Αφού μας έδειξαν τον υπεύθυνο (πέσαμε πάνω στη στιγμή του συσσιτίου), βγαίνει από το ταξί και λέει στον υπεύθυνο “μπορείς να μου φέρεις εδώ 4 διαφορετικές μανάδες που να έχουν αρκετά παιδιά;”.
Αφού έρχονται κοντά μας 4 γυναίκες, βγάζει και τους δίνει από 100 ευρώ στην κάθε μια. Ξαναμπαίνει στο ταξί και μου λέει “πάμε σπίτι μας τώρα”. Στη διαδρομή μού εξήγησε ότι οι γονείς του ήταν πρόσφυγες που ήρθαν από τη Σμύρνη. Και ότι τους έδωσε όλη παρακαλώ τη σύνταξη της γυναίκας του (400). Και ότι τον υπόλοιπο μήνα θα τον πέρναγαν με τη δικιά του, η οποία ήταν 600 ευρώ. Αφού του είπα ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, τον χαιρέτησα. Φυσικά και δεν μπορούσα να πληρωθώ γι’ αυτήν την κούρσα! Σ’ ευχαριστώ γέροντα, κυρ- Παναγιώτη, που υπάρχουν και αυτοί οι Έλληνες, σαν εσένα!».
Α.Π.


Εθιμική θεατρικότητα
Αν πίστευε πράγματι ο πρωθυπουργός ότι τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του θα τις υπερψήφιζαν οι δυνάμεις του δημοψηφισματικού «Ναι» (οι ευρωπαϊκές όπως χαίρονται να καυχώνται), ανταποκρινόμενες στο προσκλητήριό του, θα μπαίναμε σε σκέψεις για τη μνήμη και την κρίση του. Βεβαίως, ένας πολιτικός είναι υποχρεωμένος να πορεύεται βασιζόμενος στην επιλεκτικότητα της μνήμης του. Αν τα θυμόταν όλα και καταλεπτώς, θα τον τσάκιζε ο δαίμων της αυτοκριτικής.
Όσα άλλα κι αν έχει απωθήσει, πάντως, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορεί παρά να θυμόταν, την ώρα που έτεινε θεατρικά χείρα συνεργασίας, πώς ανταποκρινόταν ο ίδιος στις ανάλογες, εθιμικές είναι η αλήθεια, ενωτικές εκκλήσεις και συναινετικές προτροπές άλλων πρωθυπουργών τα περασμένα χρόνια. Η άρνησή του ήταν δεδομένη, ακόμα και για μέτρα που η παράταξή του όφειλε να προωθήσει πρώτη.
Δεδομένη ήταν, λοιπόν, και τώρα η άρνηση του ΠΑΣΟΚ, του «Ποταμιού» και της Ν.Δ., ανεξάρτητα από το καθαυτό περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων. «Άρνηση έδωσες, άρνηση θα λάβεις», αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας του πολιτικού παιγνίου. Τα υπόλοιπα, οι υπέρ ενότητας και εθνικού συμφέροντος διθύραμβοι, είναι για τις επετείους. Και παρεμπιπτόντως, μια και δεν αργεί η 28η Οκτωβρίου, ας πείσει ο κ. Τσίπρας τον και Σαλαμινομάχο κ. Καμμένο πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τιμηθεί το ’40. Δεν είναι ανάγκη να απλωθεί κόκκινος τάπητας από το υπουργείο Άμυνας ως το Τεπελένι. Μπλέξαμε που μπλέξαμε με το σύνδρομο μεγαλείου του ανδρός, μην μπλέξουμε και στα σύνορα με την Αλβανία. Άλλωστε το «Αέρα!» δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράμα με τον αέρα στα μυαλά μας.
Αν αυτά θα ψιθύριζε η μνήμη στο ένα πρωθυπουργικό αυτί, στο άλλο η κριτική ικανότητα, και στοιχειώδης αν ήταν, θα του έλεγε ότι κόμματα που διεκδικούν αυτοτελή ρόλο ή βγήκαν τραυματισμένα από τις εκλογές δεν έχουν βέβαια συμφέρον να λειτουργήσουν σαν παραπληρώματα της κυβέρνησης.
Δε χρειαζόταν πλούσια φαντασία για να υποθέσει κανείς πως ο κ. Μεϊμαράκης θα φερόταν σχεδόν αντιμνημονιακά. Με τρεις αντιπάλους για την προεδρία να τον περιμένουν στη γωνία, έπρεπε να δείξει την αρχηγική του επάρκεια, ακόμα και θεατρικά. Γι’ αυτό κατέβηκε από τα αριστερά, τελειώνοντας την ομιλία του. Για να μη διασταυρωθεί με τα υπουργικά έδρανα και του ξεφύγει καμιά χειραψία με τον κ. Τσίπρα.
Κατανοητή, επίσης, η στάση του «Ποταμιού». Η ήττα θέλει αντεπίθεση. Δηλαδή φωνές. Φωνές νέες, δυνατές, ώστε να σκεπάσουν τις μόλις χθεσινές δικές σου, σφόδρα διαφορετικές.
Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ο ρόλος του τιμητή του πάει γάντι...
Τον κ. Τσίπρα, όμως, δεν τον στενοχωρεί αυτή η αναμενόμενη μοναξιά. Ξέρει ότι στην εφαρμογή τόσο βίαιων μέτρων δε θα ’χει καν όλο το κόμμα του μαζί του ούτε όλους τους βουλευτές του. Ξέρει, επίσης, ότι τα ισοδύναμα εύκολα αναγγέλλονται μα δύσκολα βρίσκονται. Κάθε ψηφοφορία και πανικός λοιπόν. Μάλλον έτσι θα πάμε.
Μοναδική λύση για τις λακκούβες!
Ανακαλύψαμε ένα μοναδικό τρόπο να αυξηθεί εντυπωσιακά το πράσινο στην πόλη της Καλαμάτας, αλλά και να προφυλαχθούν οι οδηγοί, ιδιαίτερα τώρα που θα αρχίσουν και οι βροχές, από τις καλυμμένες και επικίνδυνες λακκούβες. Η λύση, λοιπόν, είναι να βάζουμε μια γλάστρα σε κάθε τρύπα που βλέπουμε στο δρόμο για να προστατευτούμε από κάθε ατυχία.
Όπως δείχνει και η φωτογραφία, η λύση είναι ευρηματική και οικολογική. Γιατί, αν περιμένουμε τη Δημοτική Αρχή να λύσει το πρόβλημα, θα χάσουμε τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα που έχουμε…
Α.Π.


Ο νέος τύπος… ανθρώπων
Με την οικονομική κρίση να έχει βγάλει στους δρόμους περισσότερα από 3 εκατ. ζώα, τα αδέσποτα στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν έχουν να αντιμετωπίσουν και τις φόλες. Το φαινόμενο θανάτωσης ζώων έχει ενταθεί όσο μεγαλώνει και ο αριθμός των τετράποδων που αφήνονται χωρίς προστασία στο δρόμο, με τους δολοφόνους τους να επινοούν νέους τρόπους για να τα εξοντώσουν, πιο επώδυνα και γρήγορα.
Αν και ο συνηθέστερος τρόπος είναι να δηλητηριάζουν τα ζώα με φυτοφάρμακα ή αντιπηκτικές ουσίες, ο νέος, ο χειρότερος και ο πιο επικίνδυνος, είναι με γυαλιά και καρφιά ή βίδες μέσα στο φαγητό, τρόπος που προκαλεί πολλαπλά εσωτερικά τραύματα κι ένα φρικτό θάνατο για το άτυχο ζωάκι που θα τσιμπήσει στο δόλωμα.
Τι να πούμε; Μπράβο σε αυτούς που το σκέφτηκαν;
Α.Π.


Υποσχέσεις… ερήμην της Κομισιόν
Η ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελούν τα δύο μεγάλα «αγκάθια» του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 - 2013, που κλείνει τελικώς άρον άρον με όσα έργα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με τα τελευταία χρήματα που θα στείλει η Ε.Ε. έως το τέλος του χρόνου.
Οι μεν αυτοκινητόδρομοι κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό στο βαθμό που δεν ολοκληρωθούν ή που επιχειρηθεί η αναθεώρηση των συμβάσεων, όπως είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ενώ τα σχέδια για τη διαχείριση των αποβλήτων, σε πολλές Περιφέρειες, παραμένουν ακόμη στα χαρτιά.
Η Επιτροπή παρακολουθεί σιωπηρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες χωρίς να έχει τοποθετηθεί ακόμη ούτε για τους αυτοκινητοδρόμους ούτε για τα έργα διαχείρισης αποβλήτων, και η βεβαιότητα που η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται και από το νέο ΕΣΠΑ, κάθε άλλο παρά έχει διασφαλιστεί…
Α.Π.


Αέρας χλιδής στην Πύλο…
Το yacht με το πρωτοποριακό σχήμα, αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, ανήκει στο Ρώσο μεγιστάνα Αντρέι Μελνιτσένκο και έδωσε αέρα χλιδής στην Πύλο! Το μήκος περίπου 120 μέτρων παλάτι φέρει την ονομασία «Α» από το αρχικό γράμμα του ονόματος της συζύγου του 43χρονου κροίσου (Αλεξάνδρα), που είναι πρώην μοντέλο.
Επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Συχνά, έχουν και VIP φιλοξενούμενους, αφού το ντιζαϊνάτο σκάφος διαθέτει επτά καμπίνες για 14 άτομα, καθεμιά εξοπλισμένη με τζακούζι! Αν οι επισκέπτες είναι λιγότεροι, οι καμπίνες μετατρέπονται σε 4 μεγάλες σουίτες, χάρη στους… μετακινούμενους τοίχους!
Όλα τα δωμάτια έχουν κρυστάλλινα αλεξίσφαιρα παράθυρα με θέα το απέραντο γαλάζιο, ενώ οι εσωτερικές πόρτες από καμπίνα σε καμπίνα ανοίγουν μόνο με αισθητήρες δαχτυλικού αποτυπώματος.
Το mirror yacht, αξίας 450.000.000 ευρώ, που είναι σχεδιασμένο από το μετρ του design Φίλιπ Στρακ και ναυπηγήθηκε το 2008, διαθέτει, μεταξύ άλλων, δύο πισίνες, ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα πλοήγησης, πλήρες γηλεκτρονικό σύστημα με χάρτες και ραντάρ, γκαράζ για αυτοκίνητο, ελικοδρόμιο και εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ, ενώ φτάνει σε ταχύτητα τους 23 κόμβους.
Ο Μελνιτσένκο, που βρίσκεται στη λίστα Forbes με περιουσία 8,8 δισ. δολάρια, είναι ιδιοκτήτης και του «Λευκού μαργαριταριού», του μεγαλύτερου ιστιοφόρου στον κόσμο, αξίας 360.000.000 ευρώ! Ο 43χρονος μεγιστάνας είναι ιδιοκτήτης της SUEK, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής άνθρακα στον κόσμο, και της EuroChem, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής λιπασμάτων.
Α.Π.


Βγάλαμε τις… μεζούρες
Η αλήθεια είναι ότι μόνο έκπληξη μπορούμε να διατυπώσουμε για την είδηση ότι οι διοργανωτές του 4ου Αντιφασιστικού και Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στην Καλαμάτα μετρούν, με το δικό τους τρόπο φυσικά, τα «πιστεύω» του καθενός μας.
Εκτός από τα λεγόμενα «αριστερόμετρα», τώρα έχουμε και «αντιφασιστόμετρα» και «αντιρατσιστόμετρα». Ποιος μας εγγυάται, όμως, ότι αυτοί που τα κατέχουν είναι περισσότερο… αντί από κάποιους άλλους; Από μένα, για να το φέρουμε και στο προσωπικό. Μόνο χαλασμένα - πολιτικά- μυαλά θα μπορούσαν να σκεφτούν κάτι ανάλογο…
Α.Π.


Ο Σύλλογος Άνω Πόλης
Κυπαρισσίας ζητεί υλικό…
Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας, προκειμένου να εμπλουτίσει το αρχείο του, καλεί όσους έχουν, και θέλουν, να προσφέρουν υλικό (φωτογραφικό, αντικείμενα παλιά ή ο,τι άλλο). Αυτό θα καταγραφεί και θα εκτίθεται στο Σύλλογο.
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου