Το αυτονόητο και το προστατευτικό συρματόπλεγμα


Πρώτη Δημοσίευση: 12/10/2015 20:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/10/2015 20:46
Σας ομιλεί ο κυβερνήτης... Πρωθυπουργός
Επιβιβάστηκε στο μεταγωγικό C-130, τον προσκάλεσε τιμής ένεκεν ο κυβερνήτης να έρθει στο κόκπιτ και κάθησε στη θέση του συγκυβερνήτη την ώρα που το αεροσκάφος πετούσε προς την Αλεξανδρούπολη, όπου διεξάγεται η διακλαδική άσκηση «Παρμενίων».
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, συγκυβερνήτης σε μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε και άλλα μέλη της κυβέρνησης (και τον Ν. Παππά), αλλά και στρατιωτικούς. Για όλα αυτά είχε φροντίσει το γραφείο του Π. Καμμένου. Και για το εντυπωσιακό flying jacket (που το αγόρασαν από κατάστημα στρατιωτικών ειδών της οδού Ακαδημίας). Και για το έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας (ιπταμένου) όπου αναγραφόταν το όνομα του κ. Τσίπρα με την ιδιότητά του «Πρωθυπουργός» (το οποίο αγοράστηκε από το εμπόριο αντί 50 ευρώ) και όλα τα σχετικά. Του έδωσαν και τα ακουστικά, όχι βεβαίως για ενδοεπικοινωνία, αλλά για να τον προστατέψουν από τον θόρυβο. Όλοι οι μη στρατιωτικοί που επιβιβάζονται στα C-130 θυμούνται τους χαρακτηρισμούς του Χρ. Σαρτζετάκη: «Άβολα, θορυβώδη, ενεργοβόρα».
Δεν συμβαίνει μόνον στην Ελλάδα, συμβαίνει και στις καλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πολιτικές οικογένειες. Πρωθυπουργοί, πρόεδροι, βουλευτές και κυρίως υπουργοί Άμυνας έχουν και από μια φωτογραφία ως... πιλότοι. Προφανώς θα νομίζουν ότι τέτοιου είδους φωτογραφίες προσθέτουν στο πολιτικό τους προφίλ.
Κάποια στιγμή ωστόσο μ.κ. (μετά κρίσεως) όλα αυτά σταμάτησαν. Αλλά ξαφνικά, μεσούσης της κρίσεως, ξανάρχισαν. Και άρχισαν πάλι να πετούν υπουργοί, βουλευτές και δημοσιογράφοι...Αυτά σχολίαζε προχθές ο ΒΗΜΑτοδότης και μας βρίσκει σύμφωνους…
Α.Π.


Η λιτότητα….σκοτώνει
Μια έρευνα Πανεπιστημίου, με επικεφαλής έναν Έλληνα γιατρό, απέδειξε ότι η λιτότητα συνδέεται ευθέως με τις απόπειρες αυτοκτονίας των πολιτών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια του Πόρτσμουθ και της Βιέννης, όλο και περισσότεροι άνδρες από τις πιο «φτωχές» χώρες της Ευρωζώνης επιχειρούν να αυτοκτονήσουν.
Η έρευνα με επικεφαλής τον Έλληνα γιατρό Νικόλαο Αντωνακάκη και τον καθηγητή Άλαν Κόλινς, είναι η πρώτη που επιχειρεί να συνδέσει άμεσα τις συνέπειες που έχει η κρίση της Ευρωζώνης, στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από αυτή, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Σύμφωνα με αυτήν, τα ποσοστά μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι ανάλογα με αυτά των αυξήσεων των αυτοκτονιών. Για κάθε 1% μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, υπάρχει 0.9% αύξηση των ανθρώπων που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Αυτό αντιστοιχεί, για παράδειγμα, σε περίπου 6.000 αυτοκτονίες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης το έτος 2011-2012.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν άμεση σύνδεση μεταξύ των ποσοστών αυτοκτονίας και των οικονομικών πολιτικών, ενώ γεννούν μεγάλα ερωτηματικά για το αν πρέπει να συνεχιστεί παρατεταμένα η δημοσιονομική λιτότητα. Τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, είναι επίσης ένας παράγοντας που έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης» τόνισε ο Έλληνας γιατρός σε δηλώσεις του.
«Την ώρα που οι πολιτικοί στην Ευρωζώνη έχουν εστιάσει στην οικονομική πολιτική, εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα, παραμελούν τα προβλήματα και τις ανισότητες που υπάρχουν στον χώρο της υγείας» προσέθεσε.
Α.Π.


Η υπομονή έχει και όρια…
Είναι πολύ καλό ότι η Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, κερδίζει τους καταναλωτές με τα ποιοτικά προϊόντα των παραγωγών της. Το αρνητικό είναι ότι λόγω της αναρχίας που υπάρχει στη στάθμευση, ο δρόμος Καλαμάτας - Σπάρτης να κλείνει από αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να κάνει τη ζωή δύσκολη στους οδηγούς μεγάλων οχημάτων που θέλουν να εκτελέσουν κάποια δρομολόγια.
Χθες, συμπολίτης οδηγός προσπαθούσε επί μία ώρα και με διάφορες τεχνικές να ξεμπλοκάρει και να κάνει τη δουλειά του! Βέβαια, δήμος, δημοτική αστυνομία και Τροχαία γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά συνιστούν υπομονή! Πόσο όμως, γιατί και αυτή έχει τα όριά της…
Α.Π.


Το αυτονόητο και το προστατευτικό συρματόπλεγμα
Πολύ καλά έκανε το συνεργείο και καθάρισε τα χόρτα από το κτήριο της παλιάς ΔΕΗ, δίπλα από το ΔΗΠΕΘΕΚ. Για το προστατευτικό συρματόπλεγμα που βρίσκεται διαλυμένο περισσότερο από δύο μήνες στο συγκεκριμένο χώρο, δεν μπορεί να γίνει κάτι; Κι αυτό γιατί, ο ρόλος του δεν είναι διακοσμητικός, αλλά για να προειδοποιεί τους πολίτες για την κατάσταση του κτηρίου και τους τυχόν κινδύνους που υπάρχουν για όσους περνούν από εκεί. Γνωρίζουμε ότι ήδη εκπονείται μία μελέτη, αλλά μέχρι να γίνουν πράξη τα όσα προβλέπονται σ’ αυτή, ας κάνουμε το αυτονόητο…
Α.Π.


Ο φοίνικας στον Αγιάννη…
Ο φοίνικας στην περιοχή του Αγιάννη στο Ιστορικό Κέντρο είναι κομμένος εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, προφανώς διότι θα είχε μολυνθεί από το γνωστή ασθένεια που τους πλήττει. Κάποιο συνεργείο να τον μαζέψει δεν μπορεί να προβλεφθεί ή θα πρέπει οι υπεύθυνοι να το διαβάσουν στην εφημερίδα και μετά να κάνουν κάτι…
Α.Π.


Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου…
Κάποια στιγμή, στους πρώτους μήνες της μνημονιακής περιόδου, ο λαός ξανάγινε της μόδας. Ο λαός ως φορέας κάποιων αδικαίωτων ονείρων, o πάντα προδομένος και εξαπατημένος «γίγαντας».
Ο λαός, λοιπόν, ξανάγινε το θέμα στην Ελλάδα της χρεοκοπίας. Για κάποιους, ήταν απλώς η υπενθύμιση ότι η πολιτική δεν τέλειωσε, ότι οι κοινωνικές διαμάχες δεν πέθαναν και ότι η δύναμη των πολλών φτιάχνει τελικά την Ιστορία.
Συνέβη, όμως, κάτι και στράβωσε η υπόθεση. Ο λαός της κρίσης δεν ταυτίστηκε τελικά με τους ρόλους που του αναθέσανε διανοούμενοι, ακτιβιστές και καλλιτέχνες.
Έκανε διάφορα, θύμωσε, άλλαξε μια και δυο κομματικές προτιμήσεις, βγήκε στους δρόμους και ύστερα ξανακλείστηκε σπίτι. Διεκδίκησε λιγότερο πόνο ή και μια σταθεροποίηση των απωλειών του. Αλλά δεν μας έκανε τη χάρη να φανερωθεί εκδικητής και τροπαιοφόρος, ούτε έδειξε να θέλει ν’ αλλάξει το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα.
Ο λαός ξεδίπλωσε παράπονα, φόβους και μίση. Η κρίση, όμως, τον έκανε πολύ δύσπιστο στα «όνειρα». Είδαμε έτσι την επικράτεια ενός κόσμου διαιρεμένου σε περισσότερα πάθη και συμφέροντα απ’ όσο πριν από πέντε και δέκα χρόνια. Ο λαός δεν έγινε το ένα Μεγάλο Πράγμα, η σφιχτή γροθιά απέναντι στους εχθρούς του.
Διότι, από μια άποψη, αυτός ο συγκεκριμένος λαός είχε πίσω του δεκαετίες κοινωνικής ειρήνης και σχετικής ευημερίας. Δεν θέλησε έτσι να ξαναγίνει διαμελισμένο σώμα σε έναν επινοημένο εμφύλιο, ούτε να ξεθάψει λάβαρα. Η μίμηση του πολέμου, η ρητορική της μάχης, οι μεγάλες κουβέντες, ναι. Όχι όμως το πέρασμα στην πράξη, ούτε η αποδοχή της ρήξης με τον σύγχρονο κόσμο.
Και τώρα; Ο λαός συνηθίζει να απογοητεύει τους ριζοσπάστες γιατί είναι πολύ φιλήσυχος για τα ανατρεπτικά όνειρα. Την ίδια στιγμή, η ψευδοαποθέωση της αδούλωτης ελληνικής ψυχής για κάποια χρόνια γέννησε αντιδράσεις σ’ όσους ασφυκτιούν με τις σαθρές πλευρές της εθνικής ιδεολογίας.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι έτσι το εκκρεμές ανάμεσα σε μυθοποιήσεις και κατεδαφίσεις του λαού. Το πέρασμα από την αγανάκτηση εναντίον των ελίτ σε μια άσφαιρη δυσαρέσκεια που ψάχνει απλώς να ξεσπάσει. Μοιάζουν με φαντάσματα που όποτε επιστρέφουν στη σκηνή, η σκέψη μας γίνεται πιο φτωχή και η τέχνη μας μάσκα ενός φανατισμού.
Τα φαντάσματα, φυσικά, δεν θα φύγουν ποτέ απ’ τη σκηνή της Ιστορίας. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος να συνεχίσουμε είτε κολακεύοντας είτε βρίζοντας τον λαό σαν πιστοί μιας θρησκείας που έχασε τη λάμψη της.
Οι πιστοί και οι αποστάτες μιας θρησκείας αναπαράγουν έναν ζήλο που βγάζει λάθος απαντήσεις σε πραγματικά ερωτήματα. Και μάλλον ο λαός είναι αίνιγμα και ερώτηση. Όχι απάντηση.
Α.Π.


Παραμένουν τα παράπονα για τη Γ. Αναπλιώτη
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν κάτοικοι στην περιοχή του πεζόδρομου της Αριστομένους και συγκεκριμένα με τη στάθμευση οχημάτων στη οδό Γιάννη Αναπλιώτη.
Όπως μας έχουν επισημάνει πολλές φορές, σταθμεύουν μέσα στο δρόμο αρκετά αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να τον κλείνουν και σε περίπτωση ανάγκης να μην μπορεί να φύγει ή να μπει οποιοδήποτε όχημα.
Μάλιστα, όπως μας μετέφεραν έχουν ενημερώσει και τις σχετικές υπηρεσίες, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα και αναρωτιούνται αν πρέπει να σταματήσουν κι αυτοί να είναι νόμιμοι για να βρουν το δίκιο τους.
Β.Β.


Είναι δυνατόν να μην είναι ενημερωμένοι
Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι οι πολίτες δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για το νέο θεσμό που ξεκίνησε να εφαρμόζεται και στη Μεσσηνία, την «Ώρα του Πολίτη». Δηλαδή, τη συνάντηση του Διοικητή του κάθε Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής του με πολίτες και φορείς για προβλήματα και παράπονα που έχουν.
Χθες όμως, δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα που μας παραξένεψε γιατί άραγε στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα στην Καλαμάτα με τόσο πληθυσμό και προβλήματα δεν είχε γίνει ούτε ένα ραντεβού…
Πολίτης μας είπε ότι επικοινώνησε με την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και μάλιστα με δύο συγκεκριμένα τηλέφωνα / υπηρεσίες που όφειλαν, όχι μόνο να γνωρίζουν, αλλά και να εξυπηρετήσουν. Στην μεν πρώτη υπηρεσία απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν για τι πράγμα τους μιλάει και στη δεύτερη ότι καλύτερα να επικοινωνήσουν από Δευτέρα με τον ίδιο το Διοικητή.
Και καλά μπορεί οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι μέσω της υπηρεσίας που εκτελούν για να έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, να μην διαβάζουν εφημερίδες, ούτε ίσως και τις διαταγές από το αρχηγείο ή το Υπουργείο τους. Οι διοικητές τους δεν τους ενημερώνουν για την εφαρμογή των νέων μέτρων, ώστε με τη σειρά τους να ενημερώνουν σωστά τους πολίτες;
Ότι δηλαδή η συνάντηση με τους διοικητές μπορεί να γίνει κάθε Δευτέρα 6-8 το απόγευμα και αφού κλείσουν ραντεβού στη γραμματεία ή στον αξιωματικό του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής τους. Είναι τόσο πολύπλοκο;
Β.Β.


Η σκόνη να μην έρθει
Ευεργετική η χθεσινή φθινοπωρινή βροχούλα και χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Εκείνη η αφρικάνικη σκόνη – που έχει προβλέψει η ΕΜΥ- να μην έρθει και είμαστε μια χαρά!
Β.Β.
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου