Από το «ΣΥΡΙΖΑ του τίποτα» στο… τίποτα του ΣΥΡΙΖΑ


Πρώτη Δημοσίευση: 09/04/2017 09:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/04/2017 09:31
Σε ένα πολιτικό σύστημα, με υψηλή πολιτική κουλτούρα, ο λόγος του πολιτικού, κατά την άσκηση της εξουσίας και με γνώμονα το κοινό καλό και όχι το ατομικό συμφέρον του, πρέπει να είναι ειλικρινής, χωρίς ψέματα, κολακείες, παραπλανήσεις και πολιτικά τεχνάσματα. Όμως, πολλές φορές η ανάγκη της λαϊκής αποδοχής και της απόκτησης ψήφου ωθούν τον πολιτικό στο ψεύδος, την απόκρυψη της αλήθειας και την παραπλάνηση των ψηφοφόρων.
Η κυβέρνηση μας εμπαίζει όλους διαρκώς και ασταμάτητα. Όλα τα ψεύδη της, ως αντιπολίτευσης και ως κυβέρνησης, είναι αδύνατο να καλυφθούν με το άρθρο αυτό. Για το λόγο αυτό περιοριζόμαστε σε ορισμένα από αυτά, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε στην εξουσία με ένα ψέμα: ότι μπορείς να έχεις ευρώ χωρίς μνημόνιο, σταθερό νόμισμα χωρίς υποχρεώσεις, δάνεια χωρίς όρους. Διαπραγματεύτηκε με υποκρισία, με δημιουργική ασάφεια, χαρισματική διγλωσσία, με ατελείωτο πήγαινε-έλα, που συγκάλυπταν την ανυπαρξία μεταρρυθμιστικών προτάσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κορόιδεψε τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, λέγοντας ότι δε θα κόψει τις συντάξεις, ούτε θα μειώσει τους μισθούς.
Ξεγέλασε τους ξένους επενδυτές ότι θα πραγματοποιήσει επενδύσεις και τους κάλεσε να επενδύσουν στη χώρα μας, λέγοντάς τους ότι θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα διαμορφώσει ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον Όμως, δεν έκανε τίποτε από αυτά που υποσχέθηκε. Αντίθετα, αυτό που έκανε και κάνει είναι να καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις, να αυξάνει τους φόρους, να προσλαμβάνει «δικά του» παιδιά χωρίς προσόντα και να δημιουργεί όλο ένα χειρότερο επενδυτικό περιβάλλον.
 
Ξένοι επενδυτές
Οι ξένοι που επένδυσαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών έχουν ήδη χάσει τα λεφτά τους. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε τον Σεΐχη του Κατάρ, που αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού και τώρα βρίσκεται με το Δημόσιο στα δικαστήρια. Ο επενδυτής αυτός αγόρασε νόμιμα εδαφικές εκτάσεις, για τις οποίες το Δημόσιο εκ των υστέρων προβάλλει ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
Σχετικά με το μεσοπρόθεσμο κλείσιμο, η κυβέρνηση δήλωνε: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε μέτρα για μετά το 2018». Αλλά αργότερα δήλωνε ότι «δέχεται να συζητήσει έναν μηχανισμό εγγυήσεων (κόφτη) για μετά το 2018»
Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε προφανώς και η τελευταία, που η κυβέρνηση του συνονθυλεύματος που, ταλαιπωρεί τη χώρα, καταφεύγει σε γνήσια ψέματα για να ωραιοποιήσει την καταστροφή που συνεχίζεται από την αλλοπρόσαλλη πολιτική της. Ενώ οι αριθμοί δείχνουν ότι η οικονομία βουλιάζει και δε θα μείνει τίποτε όρθιο όπως πάμε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φαντασιώνεται επιτυχίες και πανηγυρίζει κυριολεκτικά με την καταστροφή.
Η κυβέρνηση με τη σουρεαλιστική διαπραγμάτευση των πρώτων 7 μηνών από την ανάληψη της εξουσίας έδωσε ένα συντριπτικό κτύπημα στην οικονομία, καθόσον η ζημιά ήταν μεγάλη, υπολογιζόμενη στα 80 δισ. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης διαπραγματευόταν νέο δάνειο και ταυτόχρονα δήλωνε ότι «τα δάνεια στην Ελλάδα είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Αγκομαχά η επικοινωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πράγμα λογικό, καθόσον έχουν ταΐσει τόσο παραμύθι τους πολίτες, έχουν διαψεύσει τόσες φορές τα προφανή, έχουν κακοποιήσει τόσο πολύ την αλήθεια και τη λογική, έχουν σπείρει τόση συνωμοσιολογία, ώστε ακόμη και τα προφανή που θα πούνε δε γίνονται πιστευτά. Όμως, όταν μια κυβέρνηση αδυνατεί να πείσει ακόμη και για τα προφανή, τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει τον κατήφορό της. 

Του Δ. Γ. Χριστοφιλόπουλου
Ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: 


Προσθήκη νέου σχολίου