Αρχηγική εμφάνιση


Πρώτη Δημοσίευση: 05/06/2019 19:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/06/2019 19:03
Εξαιρετικά δυναμική έδειξε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον Σρόιτερ («Άλφα» τηλεόραση), το βράδυ της Κυριακής. Ήταν αποφασισμένη, και έπρεπε να το κάνει, δείχνοντας πείσμα («αγριεμένη» τη χαρακτήρισε ο συνάδελφος) μετά τη σκληρή αντιπαράθεση που αντιμετώπισε από διάφορα προβεβλημένα στελέχη του κόμματός της με το να προτείνει στον Βαγγέλη Βενιζέλο την τελευταία –τιμητική!- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Η άποψη «δε διαγράφω, αλλά προσδιορίζω το πού θέλω να βαδίσουμε» ήταν σαφής και σίγουρα δε θα μπορέσει να αμφισβητήσει τώρα ο τ. πρωθυπουργός (του χθες…) Κώστας Σημίτης. Όσον αφορά στην ουσία της κίνησης της προέδρου, νομίζω πως, έχοντας να κάνει με πολιτικό «μεγάλου διαμετρήματος» όπως είναι ο Βενιζέλος, μόνο με τη μετωπική αντιμετώπιση μπορούσε να τον ακινητοποιήσει, ώστε εκμεταλλευόμενη το θεσμικό της ρόλο να απαλλαγεί (αν απαλλαγεί…) από το σοβαρότερο βαρίδι του κόμματός της.
Από την άλλη, ο κ. Βενιζέλος, πολιτικός με μακρά θητεία και τεράστια πείρα με τα διάφορα αξιώματα εξουσίας που έχει απολαύσει στην ως τώρα πολιτική του καριέρα, έδειξε απίστευτης μορφής αλαζονεία, ζητώντας να τοποθετηθεί στην κορυφαία θέση του «Επικρατείας», τη στιγμή που ουσιαστικά τού έδειχναν την έξοδο της Χαριλάου Τρικούπη.
Εννοείται πως αν τώρα ο απογοητευμένος από τις εξελίξεις πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση του τελευταίου δε βρεθεί στη Νέα Δημοκρατία, πιθανότατα θα μείνει στο περιθώριο με δική του επιλογή. Και το σημειώνω αυτό, διότι, με βάση την επιθυμία της αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛ, ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να παραμείνει στο κόμμα και να δώσει τη μάχη του σταυρού. Κάτι που θεώρησε εντελώς υποτιμητικό, και ίσως κίνηση υψηλού ρίσκου, αν υπολογίσει κάποιος τη σαφέστατη μείωση της δημοφιλίας του, αλλά και τη «ρετσινιά» που τον ακολουθεί από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο (και στην επιμονή του να τον υποστηρίζει) στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ένα νόμο πίσω από τον οποίο «κρύβονται» κυβερνητικά στελέχη τα οποία κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος ή κατάχρηση εξουσίας…
Στο μεταξύ, αν στη Χαριλάου Τρικούπη προκλήθηκε κάποια αναστάτωση, με διαφωνίες, θυμούς κ.λπ., αλλού, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, πρέπει να επικρατεί χάος. Για παράδειγμα, στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Ελευθερίας (γνωστή ως Κουμουνδούρου, για να θυμηθούμε το σπουδαίο Μεσσήνιο πολιτικό) κάποιοι ακονίζουν «μαχαίρια», με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του εν όψει των βουλευτικών εκλογών, που απειλούν να στείλουν το κόμμα του στην αντιπολίτευση. Ήδη, ένα πρώτο στίγμα πολιτικάντικης αντιμετώπισης δόθηκε Κυριακή βράδυ στο εκλογικό κέντρο της ηττημένης Ρένας Δούρου. «Στη δημοκρατία, πρέπει να ξέρεις να νικάς αλλά και να δέχεσαι την ήττα. Το πιο σημαντικό είναι να στέκεσαι όρθιος και να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι».
Οριστικά συμπεράσματα στις 7 Ιουλίου (εκτός απροόπτου…).

Γιώργος Αρκουλής
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου