Καλαμάτα- Τόπος Ζωής: Κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού VS στρατοπέδου καλών κλιματολογικών συνθηκών


Πρώτη Δημοσίευση: 12/09/2019 19:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/09/2019 19:29
-«Ο δήμαρχος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα προεκλογικά υποστήριζε»  
Με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας ζητάει το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» να παραμείνει σε λειτουργία μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς. Πριν από μόλις πεντέμισι μήνες η απάντησή του στο ερώτημα «Ποια είναι η άποψή σας για την αξιοποίηση των 220 στρεμμάτων που θα ελευθερωθούν στο Στρατόπεδο της Καλαμάτας;» ήταν η εξής: «Πρόθεσή μας είναι η διεκδίκηση της παραχώρησής του, μέσω ειδικού πρωτοκόλλου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προς το Δήμο μας» και «η δυναμική του χώρου δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά έχει πολλαπλές συντεταγμένες, όπως η τουριστική, οικολογική, πολεοδομική, αθλητική, πολιτιστική κ.ά.»
Από την πολλαπλή δυναμική του χώρου ο δήμαρχος κατέληξε να δασκαλεύει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας εμπλεκόμενος σε θέματα εκτός της αρμοδιότητάς του και, μάλιστα, χωρίς να έχει ενημερώσει τους εκπροσώπους των πολιτών μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου και, κυρίως, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προεκλογικά υποστήριζε.
Οι πολιτικές μικροσκοπιμότητες δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να επηρεάζουν το στρατιωτικό σχεδιασμό της χώρας και θα πρέπει να αφήνονται αποκλειστικά και ελεύθερα στους γνώστες της στρατιωτικής ηγεσίας.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει μάλλον να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητες με τις οποίες ξοδεύονται τα χρήματα του Δήμου, που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, ο Δήμος «δεν εφείσθη κόπων και εξόδων για να διατηρήσει τις υποδομές αυτές σε καλή κατάσταση», την ώρα που υπάρχουν σχολεία του Δήμου που βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση.
Αν ο δήμαρχος ήταν πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και, κυρίως, αν δε φοβόταν να φύγει από την πεπατημένη, να υιοθετήσει νέο τρόπο σκέψης, αλλά και να αγωνιστεί για να γίνει μια σημαντική αλλαγή - η αξιοποίηση του παλιού στρατοπέδου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα -, θα μπορούσε να διεκδικήσει μια σαφώς αναπτυξιακή κατεύθυνση για την αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου.
Θυμίζουμε ότι ο αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ προωθούν και χρηματοδοτούν τα Κέντρα Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού (ΚΕΠΑΤ), τα οποία χρειάζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές και τις οποίες ο χώρος του στρατοπέδου καλύπτει.
Ο Δήμος, λοιπόν, θα μπορούσε να προσφέρει στην πόλη μια χρηματοδοτούμενη αναπτυξιακή επένδυση που θα διαμόρφωνε σε ένα βαθμό και τη - μέχρι σήμερα ανύπαρκτη - τουριστική στρατηγική και θα προσέφερε και αξιόλογες (και ασφαλείς…) αθλητικές εγκαταστάσεις στους πολίτες.
Η Καλαμάτα- Τόπος Ζωής είναι διαθέσιμη για να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην προετοιμασία ενός πλήρους φακέλου αξιοποίησης του χώρου του στρατοπέδου, αξιοποίησης όμως που θα υπηρετεί ένα ευρύτερο σχέδιο προς το καλό της πόλης. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε ήδη τοποθετηθεί σε σχετική ερώτηση που έχει γίνει προεκλογικά, αναφέροντας τα εξής:
«Η έκταση του στρατοπέδου ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αν αυτό αποφασίσει να μην τη χρησιμοποιήσει ή να τη χρησιμοποιήσει εν μέρει, η έκταση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον ιδανικότερο τρόπο προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων. Ένας σχεδιασμός για το σύνολο της έκτασης θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια μεικτή αξιοποίηση, με τη μισή έκταση να παραχωρείται έναντι τιμήματος για δημιουργία τουριστική μονάδας (για παράδειγμα, το Navarino Waterfront στη Γιάλοβα γίνεται σε έκταση 130 στρεμμάτων) και την υπόλοιπη να στεγάζει ένα τεχνολογικό πάρκο με στόχευση στην πράσινη ενέργεια (γειτνιάζει, άλλωστε, με το περιβαλλοντικό πάρκο Νέδοντα), που ενταγμένο σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλάνο θα προσέλκυε αντίστοιχες εταιρείες και πανεπιστημιακά ιδρύματα και η χρηματοδότηση του οποίου θα πρόκυπτε εν πολλοίς από το προαναφερθέν τίμημα.
Η όποια πρόταση, βέβαια, τελικά προκριθεί θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής σκέψης και συζήτησης. Η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είναι τεράστια ευθύνη και πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα προσεκτικά».
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου