Μέχρι πότε;


Πρώτη Δημοσίευση: 15/10/2018 08:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/10/2018 10:14
Σε οποιαδήποτε χώρα που σέβεται τον εαυτό της η φαρσοκωμωδία που παρακολουθούμε με τις απίστευτες τοποθετήσεις, στο κέντρο μάλιστα λήψης των παγκόσμιων αποφάσεων, του υπουργού Άμυνας θα είχαν επιφέρει, αν όχι την άμεση παραίτηση, τουλάχιστον την απομάκρυνση του εμφανώς ακαταλλήλου για οποιαδήποτε θέση ευθύνης υπουργού.
Και για μεν τον ίδιο θα αποτελούσε άσκηση επί ματαίω η κριτική, ίσως μάλλον του περιποιεί και τιμή να ασχολείται κάποιος μαζί του. Η εικόνα όμως μιας μικρής χώρας, όπως η δική μας, που ταλανίζεται από μύρια όσα προβλήματα, σε κατάσταση χρεοκοπίας με τον, υποτίθεται, υπεύθυνο κυβερνήτη να αδυνατεί να ασκήσει τα πλέον θεμελιώδη καθήκοντα του στοιχειώδους συντονισμού των υπουργών του, προφανώς από πανικό ότι θα ανατραπεί, μεταδίδει, πέραν του εξευτελισμού, και πλειάδα μηνυμάτων urbi et orbi.
Η εμφάνιση του συγκυβερνήτη και εκ των βασικών κυβερνητικών παραγόντων στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας με εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από τον πρωθυπουργό επί κεφαλαιώδους ζητήματος και εκλιπαρώντας τους έκπληκτους συνομιλητές του on camera να πάρουν ό,τι επιθυμούν από τη χώρα μας, χωρίς, όπως φαίνεται, την έγκριση της κυβέρνησης, με αποκλειστικό στόχο τον εντυπωσιασμό της ισχνής εκλογικής πελατείας, ίσως αποτελεί μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο αυτοεξευτελισμού αλλά και ανευθυνότητας.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς ο υπεύθυνος επικεφαλής της κυβέρνησης να τολμάει όχι να ασκήσει άμεσα τα εκ του Συντάγματος επιβαλλόμενα συντονιστικά του καθήκοντα, αλλά ούτε καν να ψελλίσει το παραμικρό, προφανώς για το φόβο της ανατροπής. Περιττό να αναλύσει κανείς σοβαρά τα μηνύματα που προσλαμβάνει όχι μόνο η Ουάσιγκτον, που ασφαλώς συμπεραίνει από την παράσταση του κυβερνητικού θιάσου ότι μπορεί ανέξοδα να πάρει κατά βούληση ό,τι επιθυμεί χωρίς καμιά υποχρέωση, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες για τη σοβαρότητα και επάρκεια της σημερινής κυβέρνησης. Όταν με τόσο βάναυσο τρόπο ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζουν απίστευτα ελεεινή εικόνα καφενείου και στη συνέχεια εξακολουθούν σαν να μην συνέβη τίποτα, εύκολα φαντάζεται κανείς, φίλος ή εχθρός, την κυβερνητική απόδοση στους λιγότερο ορατούς μαιάνδρους της εξουσίας.
Όσο για την «ποιότητα» των θέσεων που ανέπτυξε ο συγκυβερνήτης στην Ουάσιγκτον, ξεπερνούν τόσο πολύ σε γελοιότητα, άγνοια βασικών παραμέτρων της εξωτερικής μας πολιτικής και εν τέλει παραλογισμού κάθε προηγούμενο, που ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί κατά τρόπο εξευτελιστικό έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν τις παίρνουν στα σοβαρά, πριν καν αναχωρήσει ο λαμπρός συγκυβερνήτης των λαϊκιστών από τη χώρα τους.
Όλα αυτά θα ήταν διασκεδαστικά, αν δεν ήταν τραγικά για μια χώρα που αγωνίζεται να σταθεί όρθια, κάτι που της στέρησαν το 2015, με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, οι σημερινοί συγκυβερνήτες.
Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα ανεχόμαστε να αναιρείται με τον πιο προσβλητικό τρόπο κάθε προοπτική επανόδου της χώρας μας στην ομαλότητα από ανεύθυνα στοιχεία που βρέθηκαν στην εξουσία εκμεταλλευόμενοι την απόγνωση του κόσμου. Η απάντηση στις επερχόμενες εκλογές.

 
Του Χρίστου Παναγόπουλου
π. πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, τη Σερβία και τις ΗΠΑ
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου