Μια (παλιά) πόλη μαγική


Πρώτη Δημοσίευση: 19/05/2019 19:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/05/2019 19:20
Όσες φορές κι αν περπατήσεις στην παλιά πόλη της Κυπαρισσίας σου μένει αυτή η μαγική αίσθηση της καστροπολιτείας .Είναι αυτή η μαγεία που γεννιέται όταν σμίγει το χθες με το σήμερα.
Πρωί, πρωί με την ανατολή του ηλίου ανεβαίνεις τα λιθόστρωτα καλντερίμια κι αυτή η ηρεμία που σε ακολουθεί γεμίζει τη μέρα σου με μια γλυκιά υπόσχεση. Συναντάς οικίες πέτρινες αρχοντικές ,με χαγιάτια ,παλιές αλλά και νέες που διατηρούν ανέπαφο το αρκαδιανό ύφος και δεν αλλοιώνουν το τοπίο και την αρχιτεκτονική του. Όλο πέτρα και ξύλο στο διάβα σου. Γύρω η μεθυστική ευωδιά των λουλουδιών αναγεννά τις αισθήσεις σου.
Πέτρινα μονοπάτια, μυροβόλες σκέψεις, που μπορούν ν΄ αλλάξουν τη διάθεσή σου προς το καλύτερο, ορθάνοιχτες οι πόρτες σε όλα τα όνειρα! Σκέφτεσαι ότι αυτή η πόλη κατοικείται από τα προιστορικά χρόνια και πλημμυρίζει το είναι σου με δέος. Ανεβάζεις το βλέμμα σου και η όμορφη εκκλησιά της Αγίας Τριάδας σε καλεί να συνεχίσεις την ανάβαση προς το ενετικό κάστρο. Κρήνες, δημόσια λουτρά (χαμάμ),τζαμί, καλντερίμια …κάθε βήμα μαρτυρά την ιστορία της. Φτάνεις στην είσοδο του κάστρου και βλέπεις τον τεράστιο πλάτανο με τις κρήνες έτοιμο να σε αγκαλιάσει. Μπροστά σου υψώνεται το μικρό κάστρο των Γιγάντων. Συνεχίζεις και φτάνεις στο κανόνι όπου η θέα σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Πού να πρωτοκοιτάξεις ; Αριστερά στα σπίτια της παλιάς πόλης ή ολόγυρά σου να στρέψεις το βλέμμα και να ανταμώσεις το αλμυρό γαλάζιο του Ιονίου;
Ζούμε στο περιβόλι της Παλιάς Πόλης , μιας πόλης με ιστορία , γευμόμαστε τους καρπούς της κάθε μέρα, ρεαλιστικά και μεταφυσικά, ολόψυχα και ολοκληρωτικά. Και ίσως εμείς που δεν γεννηθήκαμε εδώ , κάποια θειική έλξη να οδηγεί τυφλά αυτή μας την απόφαση και στάση ζωής….

Της Ειρήνης Σαμπάνη
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου