Ο… διαβολότοπος


Πρώτη Δημοσίευση: 18/01/2019 16:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/01/2019 16:24
Αν παραστείς σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας σε διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το ηλεκτροφόρο χέλι των ποταμών του Αμαζονίου σκοτώνει τα θύματά του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να πλησιάσει τη λεία του...
Από τη μια, ο προεδρεύων ο οποίος τηρεί δικούς του νόμους. Όποτε θέλει αυτός δίνει το λόγο κι όποτε θέλει πάλι τον παίρνει. Αυταρχισμός στο έπακρο που υπονομεύει το ίδιο το κύρος της δημοκρατίας.
Από την άλλη, βλέπεις τους τριγμούς μέσα στη συμπολίτευση και ζεις το θέατρο του παραλόγου στο μεγαλείο του. Βλέπεις δημοτικούς συμβούλους αιώνιους, κοινώς κατ' επάγγελμα, να ρίχνουν ευθύνες στο δήμαρχο, γιατί δεν έκανε κάτι, π.χ., για το λαογραφικό μουσείο, για το κάστρο, για το κτήριο της ΕΤΕ, για τις παιδικές χαρές και τα πάρκα, για τις ασφαλτοστρώσεις και η λίστα ατελείωτη... Δημοτικοί σύμβουλοι της ίδιας παράταξης, του ίδιου συνδυασμού, που επί "50" χρόνια στην ίδια θέση δεν έκαναν τίποτα για τα παραπάνω θέματα...
Κι όμως, ο κόσμος αυτούς τους ανθρώπους τούς ψηφίζει και θα συνεχίσει να τους ψηφίζει μέχρι να αποδημήσουν εις Κύριον. Και μάλλον δε θα γλιτώσουμε ούτε τότε, γιατί θα έχουν εκλεγεί άλλοι που θα συνεχίσουν το έργο τους, το απόλυτο τίποτα δηλαδή.
Και τότε είναι που έρχεται η αντιπολίτευση να σε αποτελειώσει με την ανυπαρξία της. Μια αντιπολίτευση -γλάστρα που δεν έχει γνώση και δε δείχνει και τη διάθεση να αποκτήσει. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι θεσμικός και πολύ σημαντικός: οφείλει να παρακολουθεί, να επαγρυπνεί, να ενημερώνεται, να μην αφήνει τίποτα να της ξεφύγει, να ελέγχει τα πάντα, ώστε να μη γίνεται η εξουσία αυθαίρετη. Αντιπολίτευση σοβαρή δε γίνεται στα καφενεία με τσίπουρο και συμπάθεια... Και είναι πραγματικά τόσο πρόσφορο το έδαφος!
Φαντάζομαι, τα ίδια συμβαίνουν παντού. Αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Κι είναι ένας όμορφος τόπος, ευλογημένος, όπως είπε σ’ ένα μικρό πέρασμά του από εδώ ο Κωστής Παλαμάς... και συνέχισε... όπου ζουν όμως διαβόλοι!
 
Της Ειρήνης Σαμπάνη
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου