Εορτασμοί & επέτειοι


Πρώτη Δημοσίευση: 13/03/2019 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/03/2019 19:26
Στου καιρού το ρέμα…
 
 
Γιόρτασαν με την ψυχή τους οι Νεοέλληνες κι αυτό ήταν υπέροχο. Ξέρετε γιατί; Διότι με την παρατεταμένη αβεβαιότητα της «τσέπης μας», με τη «μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ», όπως εύστοχα βάφτισε βιβλίο του για την ζοφερή ελληνική πραγματικότητα ο Μάνος Ελευθερίου, με τα διαρκή ψέματα των πολιτικών μας γιγάντων, με το χρέος που δε λέει να μειωθεί και άφθονα ακόμη μείον, ο κόσμος είχε απόλυτη ανάγκη δυο – τρεις μέρες χαράς: Τσικνοπέμπτη, Απόκριες, Κούλουμα. Θυμήθηκα τον Νιόνιο που μέρες σαν κι αυτές τον είχαν εμπνεύσει («Ας κρατήσουν οι χοροί…»), αλλά τι να το κάνεις; Από χθες, τα κεφάλια μέσα!
Μια στιγμή, συγγνώμη, ξέχασα ακόμη μια εορταστική αφορμή, που μας έδωσε ο δημοφιλής Ολυμπιακός Πειραιώς, με το δαφνοστεφανωμένο κεφάλι αθλητή στο σήμα του. Τα φύλλα, κυρίως τα συμφερόντων Μαρινάκη, άγγιξαν σχεδόν την υπερβολή για τα γενέθλια του «Θρύλου», που έκλεισε –πράγματι- τα 94 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στα αθλητικά πράγματα του τόπου. Το ποιος είναι ο σύλλογος «Ολυμπιακός Πειραιώς» είναι σε όλους γνωστό, ακόμη και στους φίλους του επίσης παλαιότερου πειραϊκού συλλόγου «Εθνικός», η τύχη του οποίου έχει στραπατσαριστεί εδώ και μερικές δεκαετίες, προκειμένου να γιγαντώσει εκείνος που είχε τα γενέθλιά του στην πόλη με το μεγάλο λιμάνι…
Με την ευκαιρία να καταθέσω κάποιες σκέψεις οι οποίες με «τρώνε», δε με αφήνουν να ησυχάσω μέσα στην απίστευτη και διαρκή προπαγάνδα για το μεγαλείο της ομάδας των Ανδριανοπουλαίων, του Βάζου, του Μπέμπη, του Δαρίβα, του Μουράτη και του Ηλία Υφαντή (όλοι τους υπέροχοι αθλητές με μεγάλη προσφορά). Όπως, βεβαίως, σπουδαίοι αθλητές έδρασαν φορώντας τη φανέλα άλλων αθλητικών συλλόγων της χώρας. Θέλω να πω ότι ο Ολυμπιακός δε διαθέτει μοναδικό προνόμιο στη δράση, ούτε βεβαίως είναι ο παλαιότερος σύλλογος της χώρας, όταν υπάρχουν ο Παναθηναϊκός, ο Ηρακλής, η Παναχαϊκή, ο Μεσσηνιακός, ο Πανελλήνιος, ο Πανιώνιος, ο Απόλλων…
Αυτό που μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση είναι η άποψη κάποιων ειδικών δήθεν έγκυρων ιστορικών γύρω από τα «ερυθρόλευκα πράγματα», που επιμένουν να υποστηρίζουν ότι ο Ολυμπιακός είναι η πραγματική ομάδα του ταπεινού λαού, της ψυχωμένης εργατιάς κ.λπ. Πίσω από αυτήν την ετικέτα, ωστόσο, υπάρχει -και ουδείς έχει δικαίωμα να το ξεχνά- το πλήθος των εφοπλιστών οι οποίοι στήριξαν με τα εκατομμύριά τους μεγάλα χρονικά κομμάτια της «ερυθράς» ιστορίας. Ο Γουλανδρής, ο Ευθυμίου, ο Μαρινάκης (πατήρ και υιός), ο Νταϊφάς, και βέβαια ο Κόκκαλης δεν υπήρξαν μέλη της ψυχωμένης εργατιάς του Πειραιά… Θέλω να πω ότι χωρίς τη στήριξη των εν λόγω κροίσων, ο 94χρονος «Θρύλος» ίσως δε θα διέθετε στη χώρα την πλουσιότερη τροπαιοθήκη στα περισσότερα αθλήματα.
Και για να μη μένω αποκλειστικά στον ποδοσφαιρικό χάρτη, να καταθέσω τις πόσες φορές με το χρήμα ή τις διασυνδέσεις (Ομοσπονδία κλπ.) ο Ολυμπιακός απέκτησε (στην ουσία «έκλεψε») όσα ταλέντα της υδατοσφαίρισης διέθεταν οι ανταγωνιστές του. Ρωτήστε, για παράδειγμα, τον Αρώνη (είναι παλιός) ή τον Φουντούλη (είναι από τους σύγχρονους…). Το παράδειγμα αφορά στο πόλο (για να μη θυμίσω λεπτομέρειες από  την αιχμαλωσία σχεδόν ΟΛΩΝ των Ομοσπονδιών (ΕΟΑ), που υπέκυψαν σε πιέσεις μια θλιβερή νύχτα, προσφέροντας το «Καραϊσκάκη» στον Ολυμπιακό, με τις ευλογίες της τότε Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ…)
Παρ’ όλα αυτά, χρόνια πολλά (για τη Σαρακοστή που μπήκε αισίως στη ζωή μας…).
 
 
Γιώργος Αρκουλής
 
 
 
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου