Ζητάμε συγγνώμη και συγχώρεση


Πρώτη Δημοσίευση: 29/07/2019 09:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 29/07/2019 09:28
Κάθε Κυριακή με Θάρρος

Η Sussanne Eaton ήταν μια Αμερικανίδα επιστήμων, 60 ετών, η οποία ήρθε στην Ελλάδα για ένα συνέδριο. Ήρθε για μια εισήγηση σε ένα επιστημονικό συνέδριο, που έγινε στα Χανιά, στην Κρήτη. Ήταν μια επιστήμων, που είχε αφιερώσει τη ζωή της στην επιστήμη, αλλά και μέσω της επιστήμης στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.
Η Sussanne Eaton, μετά το συνέδριο, αποφάσισε να κάνει τζόκινγκ σε ένα δρόμο, έξω από τα Χανιά. Και ενώ προχωρούσε αμέριμνη, κάποιο ανθρωπόμορφο κτήνος τη χτύπησε επανειλημμένως με το αυτοκίνητο, μισοπεθαμένη την έβαλε στο αυτοκίνητο, τη βίασε και την πέταξε σε μια σπηλιά.
Το κτήνος ήταν 27 ετών, παντρεμένος και είχε δύο παιδιά. Άρα, ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Και μάλλον, το έχει ξανακάνει.
Σταματάει το μυαλό του ανθρώπου με όσα είπε στην ανάκριση αυτό το τέρας, που ονομάζεται άνθρωπος. Δεν τα χωράει ανθρώπινος νους. Σου σαλεύει το μυαλό.
Να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται για κάποιο έγκλημα πάθους, αφού ουδεμία γνωριμία υπήρχε μεταξύ θύτη και θύματος. Πρόκειται για μια ανίερη πράξη, ενός ανίερου δολοφόνου. Γι’ αυτό, ουδεμία επιείκεια, ουδέν έλεος, σε αυτόν το στυγερό δολοφόνο.
Και επειδή, κατά καιρούς, συμβαίνουν και άλλα παραπλήσια εγκλήματα, η κοινωνία με τη νομοθεσία της θα πρέπει να τα τιμωρεί παραδειγματικά. Με ποινή ισόβια. Κι όταν λέμε ισόβια, εννοούμε πραγματικά ισόβια. Επιπλέον, σε παρόμοια εγκλήματα χρειάζεται να γίνεται ευνουχισμός του δράστη. Όχι για να μην ξανακάνει το ίδιο έγκλημα, αφού δε θα μπορεί, γιατί θα βρίσκεται ισόβια στη φυλακή. Αλλά για παραδειγματισμό όλων των άλλων, των πιθανών βιαστών και δολοφόνων.
Αν υπήρχε ένας τέτοιος αυστηρός νόμος, είναι βέβαιον ότι η Sussanne Eaton θα ήταν μαζί μας. Και θα συνέχιζε την επιστήμη της, θα συνέχιζε να προσφέρει στον άνθρωπο και στη ζωή. Αλλά το τέρας τής πήρε τη ζωή.
Αν υπήρχε ένας αυστηρός νόμος, οποιοσδήποτε υποψήφιος κακούργος θα σκεφτόταν ότι πρώτα θα ευνουχιζόταν και μετά θα πέθαινε στη φυλακή. Και τότε, οι κάθε λογής νταήδες και πιθανοί βιαστές και δολοφόνοι θα προτιμούσαν να «βάζουν την ουρά στα σκέλια», παρά να ευνουχιστούν και να πεθάνουν στη φυλακή.
Μόλις ακούστηκε από την τηλεόραση, στο δελτίο ειδήσεων, αυτό το ειδεχθές και αποτρόπαιον έγκλημα, η ελληνική κοινωνία έμεινε άφωνη, στήλη άλατος. Γιατί δεν ανέχεται τέτοιου είδους εγκλήματα. Αυτά τα εγκλήματα αποτελούν ύβρη και η κοινωνία απαιτεί να επέλθει νέμεσις, χωρίς έλεος. Αυτό ορίζουν τα ελληνικά θέσμια στο διάβα των αιώνων.
Σε τέτοιου είδους εγκλήματα, η συνείδηση του ανθρώπου εξεγείρεται. Προσβάλλονται Θεοί και άνθρωποι. Προσβάλλονται τα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας. Η ατομική και συλλογική συνείδηση ζητούν τιμωρία. Χρειάζεται τιμωρία για να λυτρωθούμε.
Θεωρώ πως σύμπασα η ελληνική κοινωνία αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη από την οικογένεια της Sussanne Eaton και από την αμερικανική κοινωνία. Και να τους διαβεβαιώσουμε ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας φιλήσυχος και φιλόξενος λαός. Ανοίγει το σπιτικό του στον κάθε φιλοξενούμενο.
Όλοι οι Έλληνες έχουμε υποχρέωση μνήμης. Να θυμόμαστε τη Sussanne Eaton. Αυτό θα μας λυτρώσει συλλογικά από το αποτρόπαιον έγκλημα. Και θα μας βοηθήσει να μη διαπράξουμε ξανά παρόμοια πράξη. Και ίσως, ο Θεός ή οι Θεοί να μας συγχωρέσουν.
Να θυμόμαστε για να μην ξανασυμβεί κανένας βιασμός και κανένα έγκλημα σε καμιά γυναίκα. Γιατί κάθε γυναίκα είναι η μάνα μας, είναι η γυναίκα μας, είναι η κόρη μας.
Αλλά για να διατηρηθεί στη μνήμη μας η Sussanne Eaton, θα πρότεινα στο Δήμο Καλαμάτας- για το Δήμο που έγινε το έγκλημα θεωρείται αυτονόητον- να δοθεί το όνομά της σε ένα δρόμο της πόλης.
Επίσης, για να θυμόμαστε ότι οι Έλληνες ως λαός δεν έχουμε μόνο προτερήματα, αλλά και ελαττώματα. Να θυμόμαστε για να περιορίσουμε και να εξαφανίσουμε παρόμοια κακουργήματα.
Υποχρέωση μνήμης και υπόσχεση ότι δε θα ξεχάσουμε. Και ζητάμε συγχώρεση, από εκεί ψηλά, εκεί που δεν υπάρχουν ανθρώπινες κακουργίες. Sussanne Eaton, θα μείνεις για πάντα στη μνήμη μας.

Γράφει ο Παύλος Μάραντος*

*Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης.
[email protected]

Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου