Κυπαρισσία: Θέλουμε τον τουρισμό ή θέλουμε μια πόλη-φάντασμα;


Πρώτη Δημοσίευση: 11/09/2019 17:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/09/2019 17:26
Όλο το καλοκαίρι τα βράδια στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας έσφυζαν από ζωή. Τα καταστήματα, φαντάζομαι παρασυρμένα από τη γλύκα του κέρδους, άπλωναν τα τραπέζια τους ολοένα και περισσότερο, κάνοντας τη διέλευση των οχημάτων βασανιστική.
Κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, προφορικά, σε συγκεκριμένους επαγγελματίες της περιοχής. Δεν εισακούστηκαν. Τα καταστήματα συνέχιζαν να παρανομούν, καταλαμβάνοντας κοινόχρηστο χώρο περισσότερο από αυτόν που είχαν ήδη νοικιάσει και χωρίς να τηρούν τη σωστή θέση που έχει οριστεί για τα τραπεζοκαθίσματα.
Ένας Αθηναίος, που διατηρεί σπίτι στην Παλιά Πόλη, αποφάσισε να καταγγείλει το γεγονός στο Δήμο και στην Αστυνομία, διότι η ανομία που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις δυσκόλευε την πρόσβαση στο σπίτι του. Τότε ήταν που κάποιοι επαγγελματίες έσπευσαν στο Δήμο να πληρώσουν για την άδεια των τραπεζοκαθισμάτων τους, που μέχρι τις 20 Αυγούστου προσπαθούσαν επιμελώς να αποφύγουν.
Μετά την παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή και την καταβολή των προστίμων, τα μαγαζιά συμμορφώθηκαν και ως δια μαγείας η πλατεία της Αρκαδιάς «άνοιξε» και ομόρφυνε. Κι είναι αυτό παραδεκτό από όλους όσοι ανεβαίνουν στην Παλιά Πόλη.
Γιατί, όμως, θα πρέπει ένας πολίτης να γίνεται αυτός ο κακός ή ο περίεργος, όταν ζητά τη νομιμότητα; Και γιατί να είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη που ενοχλείται από την ανομία να καταγγείλει το γεγονός και να μην είναι υποχρέωση του Δήμου και των επιτροπών να ελέγχουν αν όλα, σε αυτήν την πόλη, λειτουργούν νομότυπα;
Από την άλλη, οι επαγγελματίες της Παλιάς Πόλης στηρίζουν την τοπική αγορά, η οποία σε μεγάλο βαθμό ζει από αυτά τα μαγαζιά. Ο τουρισμός που έχει τους καλοκαιρινούς μήνες η Κυπαρισσία συγκεντρώνεται, κατά κοινή ομολογία, στον κεντρικό δρόμο της Ελένης Χαμέρη, που οδηγεί προς το Κάστρο. Θέλουμε την ανάπτυξη; Θέλουμε τον τουρισμό; Ή θέλουμε μια πόλη-φάντασμα; Θέλουμε τη νομιμότητα και το σεβασμό προς τους μόνιμους κατοίκους;
Η ανάπλαση της Άνω Πόλης είναι προ των πυλών. Θα ήταν, λοιπόν, φρόνιμο για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα να γίνει μια δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία της περιοχής (πολίτες και επαγγελματίες), ώστε να μπει, επιτέλους, μία τάξη και να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν τα φετινά.
 
 
Της Ειρήνης Σαμπάνη
 
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου