Δήμος Τριφυλίας: Οι άνθρωποι (θα) κάνουμε τη διαφορά!


Πρώτη Δημοσίευση: 07/04/2018 18:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/04/2018 18:58
Έχουν συμπληρωθεί ήδη επτά χρόνια λειτουργίας του «καλλικράτειου» Δήμου Τριφυλίας από το Γενάρη του 2011. Είναι ο Δήμος Τριφυλίας, ως έχει μέχρι σήμερα, αυτός που φανταζόμουν; Αυτός που ονειρευόμουν; Ασφαλώς και όχι! Διοικητικά και λειτουργικά, σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον. Ταιριάζει και αρμόζει στην Τριφυλία η εικόνα που έχει και παρουσιάζει ο Δήμος μας; Όχι! Αξίζει στους δημότες και τους κατοίκους της Τριφυλίας και τους Τριφύλιους, όπου γης, αυτός ο Δήμος, όπως εμφανίζεται μέχρι σήμερα; Και πάλι, όχι. Διαφαίνεται, υπό τις σημερινές συνθήκες, με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό (σ.σ. δε μειώνω την αξία τους και τις προσπάθειές τους) κι έτσι όπως «πάει» ο Δήμος, προοπτική αντάξια της ιστορίας και των δυνατοτήτων της περιοχής και των δυνάμεων των δημοτών και κατοίκων της; Δυστυχώς, εκτιμώ, όχι.
Ο Δήμος Τριφυλίας, όμως, δεν είναι «κάτι» στα χαρτιά, δεν είναι μια απρόσωπη διοικητική οντότητα, δεν είναι άυλο στοιχείο! Ο Δήμος Τριφυλίας είναι ιστορία, πολιτισμός, μνημεία, κουλτούρα, παράδοση, ήθη, έθιμα, ναι είναι οι κάμποι, τα βουνά, οι δαντελωτές παραλίες, οι χρυσαφένιες αμμουδιές, η καταγάλανη θάλασσα του Ιονίου, η πανδαισία χρωμάτων του ορίζοντα στο ηλιοβασίλεμα, η εύφορη γη, τα ξακουστά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, η ανοιχτή αγκαλιά φιλοξενίας, η γαστρονομία, ναι η ελιά, το λάδι, το καρπούζι, τα κηπευτικά, το πανηγύρι, η Εκκλησία, όλα όσα είναι ταυτόσημα με την ίδια την Ελλάδα!
Ο Δήμος Τριφυλίας – όπως και όλοι οι ΟΤΑ – είναι οι άνθρωποι που τον απαρτίζουν και τον συγκροτούν και, βεβαίως, κυρίως εκείνοι που τον διοικούν!
Είναι γεγονός η βίαιη δημιουργία του Δήμου Τριφυλίας. Γεγονός, επίσης, είναι ότι, δυστυχώς, η καθημερινότητα της ζωής μας στην Τριφυλία διαρκώς υποβαθμίζεται. Η κατάσταση στις πόλεις και τα χωριά μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Και σ’ αυτό φταίνε και οι κυβερνήσεις, αλλά φταίει και ο Δήμος. Καθαρές κουβέντες.
Οι κάτοικοι και δημότες της Τριφυλίας το βλέπουν, το ξέρουν, το βιώνουν, το λένε. Είναι απογοητευμένοι και πικραμένοι.
Πολλοί περιμέναμε πως με τον “Καλλικράτη” και το Δήμο Τριφυλίας τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα. Πολλοί, επίσης, έβλεπαν και το έλεγαν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα.
Για τη σημερινή κατάσταση στην Τριφυλία, βεβαίως, δε φταίει μόνον ο… κακός «Καλλικράτης».
Σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια άλλαξε ο αυτοδιοικητικός χάρτης με τον «Καλλικράτη», παντού δημιουργήθηκαν νέοι Δήμοι, αλλά σχεδόν πουθενά αλλού, πλην Τριφυλίας, δεν επικρατεί αυτή η… «χαοτική» κατάσταση που κρατά την περιοχή δέσμια από κάθε προοπτική ανάπτυξης.
Εύκολα διαπιστώνει κανείς κοιτάζοντας γύρω του, σε διπλανούς Δήμους – ακόμη και πολύ μικρότερους σε πληθυσμό από το Δήμο Τριφυλίας και δίχως να διαθέτουν καν επαρκώς στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία, ούτε και να έχουν τους ίδιους πόρους του Δήμου μας – ότι δεν είναι στην ίδια κατάσταση και μοίρα με αυτό της Τριφυλίας.
Η προ καιρού δημόσια «αντιπαράθεση», δια των τοπικών ΜΜΕ, του σημερινού δημάρχου με τον προηγούμενο δήμαρχο είναι, δυστυχώς, εξόχως αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατούσε και επικρατεί, της προβληματικής διοίκησης, της ελλειμματικής διαχείρισης και, ουσιαστικά, της υπολειτουργίας του Δήμου.
Από την «αντιπαράθεση» των δύο μάθαμε περισσότερα και διαπιστώσαμε ακόμα περισσότερα για αντιλήψεις, ιδέες, συμπεριφορές και πρακτικές, που είχαν και έχουν συνέπειες στον ίδιο το Δήμο και, κατ’ επέκταση, τους δημότες, την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας, το μέλλον μας και την προοπτική του Δήμου Τριφυλίας.
Συμπέρασμα: Ο Δήμος Τριφυλίας, ως είναι μέχρι σήμερα, δεν τραβάει μπροστά. Όχι μόνο δεν τραβάει μπροστά, αλλά μένει στάσιμος ή, και χειρότερα, για κάποιους, ίσως να γυρίζει προς τα πίσω. Και αυτό είναι καταστροφικό.
Γιατί;
Τη διαφορά, βλέπετε, την κάνουν οι άνθρωποι!
Οι άνθρωποι αγωνίζονται ή αδρανούν, παλεύουν ή αδιαφορούν, χτίζουν ή γκρεμίζουν, δημιουργούν ή καταστρέφουν, ανοίγουν προοπτική ή υποθηκεύουν το μέλλον!
Οι άνθρωποι είναι εκείνοι που διοικούν, σχεδιάζουν, διεκδικούν, προγραμματίζουν, υλοποιούν! Οι άνθρωποι που δρουν! Δε λέω ότι είναι ανίκανοι οι παράγοντες της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, της σημερινής ή της προηγούμενης, όχι. Δεν ισχυρίζομαι, σε καμία περίπτωση, ότι “δεν κάνουν” ή “δεν το ’χουν” οι εκλεγμένοι από τους δημότες, από εμάς, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι. Μπορεί οι ικανότητες και οι δυνατότητές τους να είναι περιορισμένες, να φτάνουν μέχρις εκεί, ίσως οι άνθρωποι να κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά αυτό αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι ελάχιστο σε αυτό που χρειάζεται και απαιτείται για την Τριφυλία μας και την εποχή που διανύουμε καθώς και για την προοπτική, για το μέλλον! Όχι, δεν έρχεται το τέλος. Η κατάσταση δεν έχει καταστεί, ακόμα, μη αναστρέψιμη. Κρατάω ζωντανή την ελπίδα ότι οι άνθρωποι της Τριφυλίας θα κάνουμε τη διαφορά, γιατί αξίζουμε καλύτερα!
Καλή Ανάσταση και στην Τριφυλία μας!
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου