Από τον Κοτζιά στον Δένδια μια ρουφηξιά δρόμος


Πρώτη Δημοσίευση: 24/07/2019 14:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 24/07/2019 14:24
Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο NATO, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μετά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Μετά τη συνάντησή τους ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τόνισε πως Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν, για να εκμεταλλευτούν τον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους. Αν αντιλαμβάνομαι σωστά την ερμηνεία του λόγου, σημαίνει τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μ’ άλλα λόγια, να καταργηθεί η υφαλοκρηπίδα που έχουν το Καστελόριζο και η Κρήτη, όπερ θα σήμαινε και την κατάργηση της υφαλοκρηπίδας όλων των ελληνικών νησιών, πράγμα που είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας για να ελέγξει όλη την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Ο κ. Δένδιας στην ουσία, αφού πήρε «γραμμή» από το γεράκι, πρώην αρχηγό της CIA κ. Πομπέο, μιλάει εμμέσως πλην σαφώς για συνεκμετάλλευση «για την ευημερία και τη φιλία των δυο λαών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.
Τα όσα είπε ο κ. Δένδιας είναι συνέχεια των όσων είχαν πει με διαφορετικό τρόπο για την ανατολική Μεσόγειο οι δυο ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ, Κοτζιάς και Κατρούγκαλος, εκ των οποίων ο πρώτος είχε δηλώσει «να μην είμαστε μοναχοφάηδες» και ο δεύτερος «πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».
Η διαφορά έχει να κάνει μόνο στο ότι οι Κοτζιάς και Κατρούγκαλος θεωρήθηκαν προδότες, ενώ για τον Δένδια, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει ανοίξει μύτη.
Ναι, η Τουρκία έχει δικαιώματα, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ανατολικά του Καστελόριζου, γιατί το Καστελόριζο, όπως όλα τα νησιά στον κόσμο, έχει υφαλοκρηπίδα. Η Μεγάλη Βρετανία, δηλαδή, που είναι νησί δεν έχει υφαλοκρηπίδα; Ένα απλό παράδειγμα παραθέτω, γιατί δεν είμαι ειδικός, αλλά θεωρώ σχιζοφρενικό να θέλει η Τουρκία μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, επειδή, κατά την ίδια, έχει τεράστιο εύρος ως χώρα και της ανήκει ανάλογο και στη θάλασσα. Ή να την αφήνουν οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυνάμεις να κάνει με το έτσι θέλω γεωτρήσεις δίπλα στην Πάφο, επειδή η Κύπρος δεν είναι Ισραήλ.
Εν κατακλείδι, εκείνο που αντιλαμβάνομαι είναι πως οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία θα την καθίσουν εκούσα άκουσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να υφαρπάξουν τον πλούτο μας χωρίς να λυθεί μύτη, πάντα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, επειδή η Τουρκία τυχαίνει να είναι το καλύτερο γεωπολιτικό οικόπεδο στον κόσμο, κι ας αγοράζει τους S 400.
Γι’ αυτό, ηλίθιοι συνέλληνες, ας είμαστε σε κοινό μέτωπο ως προς την εξωτερική μας πολιτική τουλάχιστον, γιατί η Τουρκία μ’ αυτόν τον τρόπο έφτασε να διεκδικεί κοιτάσματα από τους υδρογονάνθρακες νότια των Χανίων και να εξοπλίζεται σαν αστακός, παράγοντας το 80% των οπλικών συστημάτων της, την ώρα που εμείς έχουμε διαλύσει την αμυντική μας βιομηχανία για να παίρνουν μίζες οι υπουργοί μας από τις συμφωνίες με τις χώρες που παράγουν οπλικά συστήματα.
Αντιπαθής ο Ερντογάν για τους Έλληνες, αλλά μέγας ηγέτης για τους Τούρκους και το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα, αφού μιλάει επί ίσοις όροις με τον Τραμπ και όλους τους άλλους μεγάλους ηγέτες του κόσμου.

Του Δημήτρη Γιατράκου.
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου