Η Κως και η Καλαμάτα…


Πρώτη Δημοσίευση: 27/03/2018 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2018 18:56
Παρουσία άνω των 700 στελεχών και προσωπικοτήτων του κλάδου, που τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Tourism Awards την περασμένη Τρίτη, 20 Μαρτίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από 30μελή ανεξάρτητη κριτική επιτροπή με πρόεδρο τη Μάγια Τσόκλη. Ανάμεσά τους πανεπιστημιακοί, subject-matter experts και προσωπικότητες με άποψη και εμπειρία στον τομέα της φιλοξενίας όπως οι: Γιάννης Μπουτάρης, Dr. Dimitrios Diamantis, Μαρία Μάρακα, Διονύσης Σοτοβίκης, Λευτέρης Λαζάρου, Δρ. Μαριάννα Σιγάλα και Κωνσταντίνος Λαζαράκης.
Τα βραβεία διοργανώνει κάθε χρόνο το Hotel και Restaurant της Boussias Communications, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Ένα δε από τα βραβεία κέρδισε ο Δήμος της Κω για την ετήσια γιορτή τοπικής γαστρονομίας και παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων που διοργανώνει.
Θα μου πείτε, κι εμείς διοργανώνουμε το "Άρτος, Οίνος, Έλαιο", αλλά δεν κερδίσαμε τίποτα.
Η διαφορά μας; Πρώτα στην ημερομηνία της έκθεσης. Στην Κω γίνεται στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και όχι στο τέλος της, όπως στην Καλαμάτα.
Μετά, υπάρχουν οι συνέργειες. Στη διοργάνωση συμμετέχουν ο Δήμος, ο Σύλλογος Τοπικής Γαστρονομίας «Ασκληπιός» και οι παραγωγικοί φορείς του νησιού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Τις εκδηλώσεις στηρίζουν και η Ένωση Ξενοδόχων Κω και ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Εστίασης (ΣΕΠΕ) Κω.
Κατά τη διάρκειά τους οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν ντόπιες νοστιμιές, να γνωρίσουν τους παραγωγούς και τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της Κω. Παράλληλα, στα εστιατόρια μπορούν να απολαύσουν γεύσεις της τοπικής γαστρονομίας με πρώτες ύλες και υλικά από την αγροτική παραγωγή του νησιού, ενώ στα ξενοδοχεία προβάλλονται τα τοπικά αγροτικά προϊόντα δίνοντας τη δυνατότητα στους τουρίστες να τα μάθουν δοκιμάζοντάς τα.
H Kως επενδύει στο γαστρονομικό τουρισμό και εντάσσει τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία στην τουριστική της ταυτότητα. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να συνδεθούν ο τουρισμός (η Κως αποτελεί τον τρίτο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό) με τον πρωτογενή τομέα.
Η ετήσια Γιορτή Τοπικών Προϊόντων εξελίσσεται σε ένα Φεστιβάλ Γαστρονομίας και παραδοσιακών προϊόντων με τεράστιο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή, γι’ αυτό και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Μήπως οι άνθρωποι του Δήμου Καλαμάτας πρέπει να ρωτήσουν τους συναδέλφους τους στην Κω, για να πάρουν κάποια ιδέα;

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου