«Αποδημητικά πουλιά» αντί μετανάστες…


Πρώτη Δημοσίευση: 07/04/2017 17:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/04/2017 17:49
Μ’ αρέσει, βρε παιδί μου, ότι εμείς οι Έλληνες διαφέρουμε στα πάντα από τους υπόλοιπους λαούς αυτού του πλανήτη.
Οι μετανάστες είναι άνθρωποι που μετακινούνται σε μια χώρα της οποίας δεν έχουν την ιθαγένεια, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί, ιδιαίτερα ως μόνιμοι κάτοικοι ή μελλοντικοί πολίτες της.
Αντίθετα, πρόσφυγας ονομάζεται κάθε άνθρωπος που βρίσκεται έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι εκεί θα υποστεί διωγμούς λόγω της φυλής, της θρησκείας ή της εθνικότητάς του, ή ακόμα εξαιτίας της ιδιότητας του μέλους μιας ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας ή των πολιτικών του απόψεων. Επιπλέον, είναι αδύνατο να εξασφαλίσει προστασία από τη χώρα του ή, εξαιτίας του φόβου αυτού, δεν επιθυμεί να τεθεί υπό αυτή την προστασία.
Είτε, λοιπόν, μιλάμε για μετανάστες είτε για πρόσφυγες, η αναφορά γίνεται σε φυσικά πρόσωπα.
Η είδηση που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, χωρίς βέβαια να με εκπλήξει, ήταν πως 6.643 ελληνικές επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες στη Ρουμανία, με επενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ, κατακτώντας έτσι η Ελλάδα την 7η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη συγκεκριμένη χώρα.
Πριν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχαν εισρεύσει αρκετοί οικονομικοί μετανάστες, προερχόμενοι από τις Βαλκανικές χώρες.
Τα τελευταία χρόνια τα βέλη άλλαξαν φορά.
Αντί τα φυσικά πρόσωπα από Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και εν γένει Βαλκάνια να έρχονται στην Ελλάδα, νομικά πρόσωπα (εταιρείες) φεύγουν από την Ελλάδα προς τις χώρες αυτές, εξαιτίας βέβαια τόσο των φορολογικών ελαφρύνσεων όσο και της ευκολίας ως προς το γραφειοκρατικό τομέα.
Είναι σίγουρα υπόθεση και ευθύνη του κράτους να σταθμίσει το πόσο συμφέρει η υψηλή φορολογία, όταν μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων «μεταναστεύει».
Ο όρος «μετανάστευση», βέβαια, χρησιμοποιείται και για τις μετακινήσεις των πτηνών, ζώων και ιχθύων.
Ειδικότερα, εκ της αιτίας της μετακίνησης τα μεν πουλιά και ζώα καθιερώθηκαν να χαρακτηρίζονται ως «αποδημητικά», ενώ τα ψάρια ως «μεταναστευτικά».
Θα μου άρεσε να σκέπτομαι πως όλοι όσοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα είναι απλώς «αποδημητικά πουλιά», που θα κάνουν το ταξίδι της επιστροφής για να ξαναβρούν τη φωλιά τους, να ζευγαρώσουν, να γεννήσουν τα αυγά τους και να μεγαλώσουν τα μικρά τους.
Α.Α.
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: 


Προσθήκη νέου σχολίου