Η κόντρα αρχαιολόγων με το «Διάζωμα»


Πρώτη Δημοσίευση: 06/04/2017 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/04/2017 10:17
«Η εμπλοκή στο πολυεπίπεδο αρχαιολογικό έργο φορέων ή προσώπων με στόχο την υποκατάσταση του δημόσιου φορέα προστασίας, ανάδειξης και προβολής των μνημείων ή την οικειοποίηση του έργου του για προσωπικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους», ήταν η κατάληξη της καταγγελίας της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Η κριτική εστιαζόταν βασικά στη δράση του «Διαζώματος», με περαιτέρω ανάλυση, όπως είχαμε δημοσιεύσει, των σημείων διαφωνίας τους.
Είναι γεγονός πως ένας ιδιωτικός φορέας λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από έναν δημόσιο, τόσο ως προς την ευελιξία όσο, και αν θέλετε, ως προς τον τρόπο που αφουγκράζεται την κοινωνία.
Αυτό, όμως, είναι απαραίτητα αρνητικό; Αν, φερ’ ειπείν, ένας μεγάλος χορηγός επιθυμεί να συνεισφέρει μέσω ενός ιδιωτικού φορέα στην ανάδειξη ενός μνημείου που βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του, γιατί είναι αρνητικό;
Η πρόθεση ανάδειξης ενός, π.χ., αρχαίου θεάτρου στον Χ τόπο και όχι στον Ψ, γιατί είναι κατακριτέα;
Δέχομαι, τη θεωρώ δε και απαραίτητη, την κριτική τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών όσο και ως προς την ορθή εκτέλεση έργων, όπου πιστεύω, χωρίς να το γνωρίζω, ότι λόγω αντικειμένου οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έχουν καθοριστικό λόγο.
Είμαι, όμως, κάθετα αντίθετη στη γενικόλογη κριτική της «οικειοποίησης του έργου για προσωπικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους». Πολλώ δε μάλλον, όταν αυτές οι κατηγορίες είναι βαριές, θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις ή σοβαρές ενδείξεις, οπότε και οφείλεται να ερευνηθούν.
Στόχος αυτού του σημειώματος, σε καμία περίπτωση, δεν είναι η υπεράσπιση κανενός. Σε μια επί χρόνια μνημονιακή Ελλάδα, όπου τα χρήματα για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων είναι ανύπαρκτα, γιατί δε θα πρέπει η ιδιωτική πρωτοβουλία να υπεισέλθει, εφόσον, τονίζω, είναι αποτελεσματική;
Με αυτή την έννοια θα συμφωνήσω απόλυτα με τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Παν. Νίκα, πως όλοι δικαιούνται να προσφέρουν για την αρχαιολογική μας κληρονομιά.
Ο Σαίξπηρ είχε γράψει πως «δεν υπάρχει τίποτε τόσο καλό ή τόσο κακό, η σκέψη το κάνει έτσι».
Ας βλέπουμε, επομένως, το δάσος, γιατί μπορεί να το χάσουμε επικεντρωνόμενοι στο δέντρο. Και η ανάδειξη των αρχαιολογικών μας μνημείων είναι μια πολύ σοβαρή και απαραίτητη, και για την ανάπτυξή μας, υπόθεση, όπου ο καθένας που μπορεί αποτελεσματικά να προσφέρει θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος. Με σοβαρότητα και μακριά από μεμψιμοιρίες.
Α.Α.
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου