Με το «Θάρρος» της γνώμης


Πρώτη Δημοσίευση: 02/11/2019 09:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/11/2019 09:36
Όταν στις 24 Οκτωβρίου είχαμε παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες του «Θ» τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, είχα μείνει εμβρόντητη…
Είχα πιστέψει η ανόητη ότι αυτή, η γ΄ φάση ανάπλασης, θα περιλάμβανε την ανάδειξη των τειχών των Αρχαίων Φαρών που βρίσκονται στην «αγκαλιά της γης», ανατολικά και νότια της πλατείας Υπαπαντής.
Αντ’ αυτού, διάβασα για παγκάκια και… μαρμαράκια και έγινα… πέτρα.
Θυμάμαι ότι πριν από λίγα χρόνια, προκειμένου να ενημερωθεί, ο νυν περιφερειάρχης και τότε δήμαρχος Καλαμάτας είχε συναντηθεί με μελετητικό γραφείο, όπου συνεργάτης τους ειδικευόταν στην ανάδειξη αρχαιοτήτων εντός αστικού ιστού.
Είχα πιστέψει, λοιπόν, έκτοτε, ή ήθελα να πιστεύω, πως η γ΄ φάση ανάπλασης θα περιλάμβανε και την ανάδειξη των αρχαίων τειχών.
Προφανώς κρίθηκε ότι αξίζει να δαπανηθούν 1.680.000 ευρώ… για παγκάκια, τουβλάκια και μαρμαράκια, η ανάδειξη όμως του παρελθόντος αυτής της πόλης κοστίζει ακριβά!
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκαν αιτιολογημένες αντιρρήσεις για την παράλειψη αυτή, αλλά, φευ, το αποτέλεσμα μηδενικό.
Ας αφήσουμε, λοιπόν, το παρελθόν και την ιστορία μας να… κοιμούνται στην αγκαλιά της γης, ως η Περσεφόνη, μέχρις ότου αυτή η πόλη αποκτήσει, σε καίριες θέσεις, δημότες που θα έχουν ως προτεραιότητά τους την ανάδειξη του παρελθόντος, είτε από σεβασμό στην ιστορία, είτε για καθαρά λόγους προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών, είτε και για τα δύο…
Μέχρι τότε, καληνύχτα…
Άντα Αποστολάκη
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου