Σύγχρονοι δωρητές & αρχαίοι χορηγοί…


Πρώτη Δημοσίευση: 02/10/2017 08:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/10/2017 08:19
Με τις δωρεές τριών Iδρυμάτων, των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και Σταύρου Νιάρχου, κατέστη δυνατή η αγορά και λειτουργία στεφανιογράφου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Την Παρασκευή έγιναν τα εγκαίνια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος και τίμησε τους δωρητές.
Κλείνοντας την ομιλία της η κα Καρέλια, ανέφερε ότι οι δωρητές «έπραξαν αυτό που θεωρούσαν χρέος τους».
Ακριβώς σ’ αυτή τη φράση θέλω να σταθώ, διότι ακριβώς αυτά της τα λόγια συνδέουν τους σύγχρονους δωρητές με τους χορηγούς της αρχαίας Ελλάδας.
Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η χορηγία στην Αθηναϊκή Δημοκρατία του Κλεισθένη, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Η πλήρης άνθησή της όμως συντελείται στον 5ο αιώνα π.Χ., στον Χρυσό Αθηναϊκό Αιώνα του Περικλή.
Στην Αρχαία Αθήνα λοιπόν, η χορηγία, μία από τις τέσσερις λειτουργίες, ήταν ένα τρόπος μεταφοράς πόρων από τον ιδιωτικό τομέα προς την Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο.
Ο θεσμός της χορηγίας ξαπλώθηκε  προοδευτικά από την Αθήνα στην Αίγινα, τη Θήβα, τον Ορχομενό και άλλες ελληνικές πόλεις, καθώς και στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου όμως ο θεσμός λειτούργησε σε εθελοντική βάση, όπως λειτουργεί και σήμερα.
Στη νεότερη Ελλάδα ο θεσμός της χορηγίας απέκτησε την παλιά του αίγλη με τους μετανάστες πρώτης γενιάς που είχαν εγκατασταθεί στην Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Μεσόγειο εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για την ανέγερση εκκλησιών, τη θεσμοθέτηση υποτροφιών, καθώς και τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Επιστρέφοντας στα τρία Ιδρύματα που τιμήθηκαν από την Πολιτεία, οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι και σε τοπικό επίπεδο έχουν πολλά προσφέρει.
Για το «μότο» της ζωής του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου έκανε λόγο ο γιος του Αχιλλέας, μετά τα αποκαλυπτήρια της  προσωπογραφίας του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη στο νέο Δημαρχείο. «Ό,τι ξεκινά να ολοκληρώνεται», ήταν αυτό το «μότο».
Για σκεφθείτε λοιπόν πόσα έργα έχουν ξεκινήσει και έχουν ολοκληρωθεί, ακριβώς επειδή υφίστανται  οι χορηγίες.
Καλό είναι λοιπόν να τονίζεται κι αυτή η πλευρά, όπου επιχειρηματικότητα και προσφορά συμπορεύονται.
Για να μη δαιμονοποιούνται τα πάντα…
Α.
 
 
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου