Ας τους ακούσουν αυτή τη φορά


Πρώτη Δημοσίευση: 30/11/2015 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 30/11/2015 09:20
Για ακόμη μια φορά το θέμα της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Αστυνομίας στη Μεσσηνία χτυπάει «κόκκινο» και θέτει σε συναγερμό την κοινωνία μας. Όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά, πριν από δύο χρόνια, επί υπουργίας Νίκου Δένδια, χρειάσθηκε να φθάσει η πρόταση του υπουργείου μέχρι και τη δημοσίευσή στο ΦΕΚ και την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για να ακυρωθεί ως άστοχη.
Μάλιστα, ορισμένα Προεδρικά Διατάγματα δεν ακυρώθηκαν και εφαρμόσθηκαν κανονικά. Όπως αυτό για τις οργανικές θέσεις της Αστυνομίας στη Μεσσηνία: σύμφωνα με το οργανόγραμμα που ίσχυε επί δεκαετίες, υπήρχε έλλειψη δεκάδων αστυνομικών, ενώ με τις αλλαγές που έφερε το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς να προστεθεί ούτε ένας αστυνομικός, φαίνεται να έχει και πλεόνασμα 4 θέσεων. Λες και το έγκλημα ήταν μεγαλύτερο πριν από δεκαετίες σε σχέση με τώρα.
Στη συνέχεια δόθηκε δέσμευση ότι δε θα γίνουν αλλαγές, αν δεν υπάρξει ευρύς διάλογος.
Και φθάσαμε στην προηγούμενη Τετάρτη, που το υπουργείο παρουσίασε για τη Μεσσηνία μια πρόταση που δεν έχει μεγάλες διαφορές από εκείνη του κ. Δένδια.
Ακόμα κι αυτή η πρόταση δεν έχει παρουσιασθεί στο σύνολό της. Δόθηκαν στοιχεία για τη δομή των υπηρεσιών, χωρίς διευκρινίσεις για τις διοικητικές αλλαγές.
Για παράδειγμα, η πρόταση Δένδια προέβλεπε ότι οι Αστυνομικές Διευθύνσεις των νομών και τα Τμήματα ή οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας δε θα ήταν αυτόνομες, αλλά ο επιτελικός σχεδιασμός για όλους τους νομούς θα γινόταν στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, δηλαδή στην Τρίπολη. Στην ουσία, δηλαδή, διευθυντής και Ασφάλεια θα ήταν απλώς εκτελεστικά όργανα, χωρίς να μπορούν να κάνουν δικό τους σχεδιασμό.
Τέτοια ζητήματα, στην τωρινή πρόταση του υπουργείου, δε διευκρινίστηκαν και δε δόθηκαν στοιχεία. Είναι άγνωστο, λοιπόν, τι προβλέπεται εκεί ή ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου. Το πιθανότερο είναι τέτοια ερωτήματα να απαντηθούν, όταν η πρόταση πάρει μορφή νομοσχεδίου, και τότε δύσκολα αλλάζουν τα πράγματα.
Από την άλλη πλευρά, ακόμα και τα όσα έγιναν γνωστά είναι προβληματικά και ήδη έχουν σημειωθεί οι πρώτες αντιδράσεις.
Το υπουργείο οφείλει αυτή τη φορά να ακούσει με πολύ μεγάλη προσοχή και τους φορείς και τους ίδιους τους αστυνομικούς, που γνωρίζουν πολύ καλά τις τοπικές κοινωνίες, την εγκληματικότητα και τις ανάγκες.
Και πρέπει να υπάρξει κοινή λογική. Δεν είναι δυνατόν σε ένα νομό, όπως η Μεσσηνία, να καταργείς το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Ούτε να το εντάσσεις σε άλλη υπηρεσία, όπως η Ασφάλεια, με επίσης μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς το έγκλημα πλέον έχει αλλάξει μορφή. Ακόμα και η δημιουργία ειδικής ομάδας ναρκωτικών μέσα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας δε λειτουργεί το ίδιο – ακόμα και ψυχολογικά στην κοινωνία- με ένα αυτοτελές τμήμα.
 
Βίκυ Βετουλάκη
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου