Είναι όντως τυφλή, αλλά με ποια έννοια;


Πρώτη Δημοσίευση: 30/01/2016 19:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 30/01/2016 19:13
Τυφλή ξέρουμε ότι είναι η Δικαιοσύνη και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε, για να μην κατακρημνιστούν όλες οι ελπίδες μας για τις αξίες που έχουμε.
Τη Θεά Θέμιδα την έχουμε συνηθίσει ως σύμβολο της Δικαιοσύνης με μαντήλι στα μάτια και κρατώντας πάντα μια ζυγαριά σε απόλυτη ισορροπία.
Σύμβολα και τα δύο για την αντικειμενικότητα της Δικαιοσύνης προς όλους. Που εξετάζει και κρίνει το ίδιο όλους, χωρίς να διαχωρίζει πρόσωπα, μόρφωση, κοινωνική κατάσταση κ.ά.
Είναι, όμως, τυφλή με αυτή την έννοια; Απορίες προκαλούν τα τελευταία χρόνια αποφάσεις δικαστηρίων διαφόρων βαθμίδων και συνθέσεων για τον τρόπο που κρίνουν τις υποθέσεις που εκδικάζουν. Δίνουν την εντύπωση της τυφλής δικαιοσύνης, όχι όμως με την έννοια της αντικειμενικότητας, που όταν κρίνει δύο ίδια πράγματα, χωρίς «φόβο και χωρίς πάθος», προφανώς καταλήγει και στο ίδιο αποτέλεσμα. Αλλά της τυφλής δικαιοσύνης που άλλα κάνει στη μία περίπτωση και άλλα στην άλλη.
Με αφορμή την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Γυθείου οι δύο 19χρονοι για το διπλό φονικό στη Μάνη, με την αναγνώριση ελαφρυντικού, γλίτωσαν την ποινή των δισ. ισοβίων και καταδικάσθηκαν σε 30 χρόνια κάθειρξης, όπου για το ελληνικό δίκαιο εκτιτέα είναι το ανώτερο τα 25 χρόνια και από αυτά τα 3/5 της ποινής, που μπορούν να μειωθούν περαιτέρω με μεροκάματα. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι εκ προθέσεως οδήγησαν και σκότωσαν πυροβολώντας τα δύο θύματα στο βουνό και μετά πέταξαν τα άψυχα σώματα σε γεφύρι. Στον έναν απέδωσε τις δολοφονίες και στον άλλον την άμεση συνέργεια σε αυτές.
Σε μια άλλη περίπτωση, λίγα χρόνια πιο πριν, νεαρός σε «τρικυμία» ψυχής, λόγω γεγονότων που είχαν προηγηθεί, εξαιτίας κοπέλας που είχε δεσμό και με το δράστη και με το θύμα, πυροβολεί μέρα μεσημέρι και σκοτώνει στην παραλιακή της Καλαμάτας τον ερωτικό του αντίζηλο. Μάλιστα, στην υπόθεση αυτή το δικαστήριο είχε δεχτεί ότι το θύμα είχε συμπεριφερθεί ανάρμοστα στο δράστη τις προηγούμενες ημέρες. Το δικαστήριο και στον πρώτο βαθμό και στο δεύτερο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στο νεαρό δράστη και τον καταδίκασε και τις δύο φορές σε ισόβια.
Δε θα αναλύσουμε ποια από τις δύο αποφάσεις, νομικά ηθικά ή, όπως αλλιώς θέλετε, είναι σωστή, αλλά σίγουρα πρόκειται για «τυφλή» Δικαιοσύνη. Η έννοια της λέξης τυφλή μας μπερδεύει.


της Βίκυς Βετουλάκη
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου