Όλοι ήξεραν και κανείς δεν έκανε κάτι


Πρώτη Δημοσίευση: 19/01/2015 09:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/01/2015 09:14
Θολώνει το κεφάλι σου, όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τα όρια που ορίζεις εσύ, όχι απαραίτητα η κοινωνία. Μπλοκάρεις, όταν δέχεσαι πληροφορίες «έξω» από τα αναμενόμενα.
Αυτό αισθάνθηκα το πρωί της Παρασκευής, παρακολουθώντας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας τις καταθέσεις των μαρτύρων για την υπόθεση δολοφονίας του 54χρονου αρχιμανδρίτη στη Χώρα.
Ένας άνθρωπος της ιεροσύνης έχασε τη ζωή του με πολύ άγριο τρόπο και γι’ αυτή την πράξη δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, για κανέναν.
Όμως, τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για τη ζωή του σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Δεν περιμένεις να τα ακούσεις για έναν ιερωμένο. Για έναν «κήρυκα», που κάθε Κυριακή πρωί «κηρύττει το λόγο του Θεού».
Το χειρότερο είναι πως όλοι οι μάρτυρες που πέρασαν την Παρασκευή από το βήμα του μάρτυρα ήξεραν, αλλά έκαναν ότι δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν. Έχωναν το κεφάλι στην άμμο και συνέχιζαν. Ένας δε βρέθηκε να δηλώσει πλήρη άγνοια για όσα γίνονταν. Όλοι – τουλάχιστον – είχαν ακούσει.
Είχε καταντήσει το κοινό μυστικό όλης της περιοχής. Ο νεαρός Μολδαβός, υπερβάλλοντας ίσως και λίγο, είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει νεαρός που να μην είχε περάσει από το κρεβάτι του αρχιμανδρίτη.
Όταν πέρυσι το Φεβρουάριο, ημέρα Κυριακή, άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση ότι βρέθηκε δολοφονημένος ιερωμένος, χωρίς να έχουν διευκρινισθεί ακόμα λεπτομέρειες, δέχτηκα τηλεφώνημα από φίλο, συνταξιούχο αστυνομικό πλέον. Με ρώτησε αν ήξερα κάτι παραπάνω και στην κουβέντα πάνω μονολόγησε: «Κοίτα να δεις που θα είναι ο παπα – Φώτης στη Χώρα…». Τον ρώτησα γιατί το λέει αυτό και μου απάντησε πως, όταν πριν πάρα πολλά χρόνια υπηρετούσε στη Χώρα, όλη η κοινωνία βοούσε για την ερωτική ζωή του παπά. Και όσα μου είχε πει τότε, τα άκουσα στο ακέραιο από τους μάρτυρες της Παρασκευής. Χρόνια ολόκληρα, λοιπόν, γνωστή η ιστορία.
Ακόμα περισσότερο πρέπει να δώσουμε σημασία στον ισχυρισμό των δικηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ότι πολίτες είχαν στείλει αναφορά στη Μητρόπολη Τριφυλίας, με καταγγελίες ότι ο αρχιμανδρίτης παρενοχλούσε μικρά αγόρια στην εκκλησία, και είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή του. Αν αυτό αποδειχθεί και ισχύει, τότε οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης έχουν τεράστιες ευθύνες και πρέπει δημόσια να εξηγήσουν γιατί το απέκρυψαν και γιατί δεν έκαναν κάτι.
Κατά την προσωπική μου, όμως, άποψη, ευθύνες έχουν ακόμα κι αν δεν υπάρχει αυτή η αναφορά. Είναι υποχρεωμένοι να «ακούν» την κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν όλη η Χώρα να ήξερε τι γινόταν στο σπίτι και στον ξενώνα του Μοναστηριού με τα ανήλικα και τους νεαρούς και αυτοί να μην είχαν ακούσει τίποτα…

Βίκυ Βετουλάκη
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου