Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται


Πρώτη Δημοσίευση: 12/09/2013 19:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/09/2013 19:06
Λίγο από προεκλογική περίοδο θύμιζε χθες η πρώτη μέρα στο σχολείο. Σε κάποιες σχολικές μονάδες της Καλαμάτας ο αγιασμός δεν έγινε στην ώρα του, δηλαδή μεταξύ 8 και 9 όπως συνηθίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλά όποτε βόλευε… τους επισήμους.
Έτσι είχαμε και αγιασμούς που τελέστηκαν στις 11.00 η ώρα, αφού εκ των πραγμάτων δε γινόταν οι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου να βρίσκονται ταυτόχρονα σε τρία - τέσσερα διαφορετικά σχολεία. Οπότε μαθητές και εκπαιδευτικοί στήνονταν να περιμένουν.
Το στήσιμο κάτω από τον καυτό ήλιο συνεχιζόταν και μετά τον αγιασμό, αφού ακολουθούσαν οι χαιρετισμοί των επισήμων. Εννοείται ότι δεν ήταν δυνατόν να μη μιλήσουν. Διαφορετικά, για ποιον λόγο έκαναν τόσο κόπο να τρέχουν από τη μία σχολική μονάδα στην άλλη; Άσε που εκτός από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που τους άκουσαν, είχαν και την προβολή τους από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Στο 4ο Γενικό Λύκειο που έτυχε να βρεθώ κάποια στιγμή - εκεί ο αγιασμός έγινε γύρω στις 10.00 - κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε και το μήνυμα του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Πέτρου Μισθού, με τις ευχές του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στόχος για φέτος, όπως έλεγε στο κείμενό του, ένα σχολείο που βάζει ψηλά τον πήχυ και μια ποιοτική εκπαίδευση.
Τώρα, πώς ο πήχυς μπαίνει ψηλά και η εκπαίδευση αναμένεται ποιοτική με αυτή τη νοοτροπία της χύμα συμπεριφοράς, είναι ένα ζήτημα. Φαντάζομαι ότι σε μια ποιοτική εκπαίδευση θα δινόταν βάρος στην ουσία και όχι στις φιέστες και τα πανηγύρια. Το σχολείο θα άρχιζε στην ώρα του και όχι όποτε θα βόλευε τους εκπροσώπους των αρχών. Έτσι θα διδάσκονταν και τα παιδιά υπευθυνότητα.
Αν κάποιος από τους τοπικούς άρχοντες έχει τη διάθεση να παραστεί σε σχολικό αγιασμό, ας πάει το πρωί συμβολικά σε ένα σχολείο, χωρίς να επεμβαίνει στη λειτουργία του και να τη διαμορφώνει ανάλογα με το δικό του πρόγραμμα. Γιατί πρέπει να περάσει από πέντ’ - έξι;

Της Μαρίας Νίκα
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου