Πού πήγε το πράσινο;


Πρώτη Δημοσίευση: 23/08/2013 18:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 23/08/2013 18:46
Της Μαρίας Νίκα
 
Από τις πιο όμορφες πλατείες της πόλης, αν και κάπως εγκαταλειμμένη, βρίσκω αυτήν της Φραγκόλιμνας, στην αρχή της οδού Φαρών, λίγο πιο κάτω από το Κάστρο. Ένα από τα στοιχεία της που μου αρέσουν είναι ότι έχει πολλά πεύκα και δεν είναι «πλακωμένη» στα τσιμέντα.
Τελευταία, όμως, κάθε φορά που τυχαίνει να περάσω από εκεί ρίχνω και μια ματιά για να σιγουρευτώ ότι τα δέντρα είναι όλα στη θέση τους, καθώς με τις «επιθέσεις» που δέχεται το πράσινο της Καλαμάτας από το Δήμο, δεν ξέρεις πλέον τι σου ξημερώνει.
Αφού δεν άφησε δέντρο ούτε για λίγη σκιά στην αναπλασμένη κεντρική πλατεία της πόλης, πριν από λίγες μέρες ξερίζωσε και ένα μεγάλο μέρος του πρασίνου στο βόρειο τμήμα του Πάρκου του Νέδοντα, πιο πάνω από τα Σχοινιά.
Έδωσαν και πήραν οι μπουλντόζες, ώσπου δεν άφησαν ίχνος φυτού στο συγκεκριμένο σημείο. Δεντράκια, θάμνοι και πρασινάδα, που χρειάστηκαν χρόνια για να μεγαλώσουν, έγιναν όλα χώμα, εξαφανίστηκαν μέσα σε μια στιγμή.
Ο λόγος; Όπως διαβάσαμε στο δελτίο Τύπου του Δήμου, η... διαμόρφωση του χώρου για να αναδειχθεί το καινούργιο άγαλμα της πόλης, αυτό της Ελευθερίας, που έχει τοποθετηθεί σε βάθρο νοτίως της γέφυρας του Νέδοντα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, μάλιστα, πρόκειται να διοργανωθεί και σχετική εκδήλωση στο χώρο.
Υπάρχει, άραγε, κανένας σχεδιασμός για το πώς θέλουμε να είναι το αστικό πράσινο στην Καλαμάτα ή το διαμορφώνουμε ανάλογα με τα αγάλματα - δωρεές που τοποθετούνται στα διάφορα σημεία της πόλης;
Επιπλέον, σε μια περιοχή που βράζει από τον ήλιο και τη ζέστη όλο το καλοκαίρι, εμείς μειώνουμε το πράσινο που ρίχνει τη θερμοκρασία με φυσικό τρόπο;
 
Υ.Γ. Και μιας και ανέφερα τη Φραγκόλιμνα, ελπίζω να μην έδωσα ιδέες και προβούν κι εκεί σε καμιά… διαμόρφωση.
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου