Θάρρος :: Άρθρα
Scripta Manent
Χάρης Χαραλαμπόπουλος
Αλλαγές στην αστυνόμευση της Μεσσηνίας
Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε πως όταν άλλαζε η κυβέρνηση στη χώρα, θα επέρχονταν μεταβολές στο σύστημα της Παιδείας, της Υγείας, αλλά και της φορολογίας, προκειμένου να αφήσει το στίγμα της.
Τελευταία, βρήκαμε κι άλλο πεδίο δράσης, το χώρο της Αστυνομίας, ενώ μεταβολές έχουν γίνει, σε μικρότερη κλίμακα, σχεδόν σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας, όπως και στις... Διαβάστε περισσότερα...
Με αφορμή τον Γ. Λαζαρίδη…
Τον Γιώργο Λαζαρίδη δεν τον γνώριζα. Έμαθα για αυτόν μετά το τρομερό τροχαίο που είχε πριν από χρόνια, το οποίο και τον «καθήλωσε» σε αναπηρικό καροτσάκι. Το «καθήλωσε», βέβαια, είναι σχήμα λόγου, γιατί μόνο καθηλωμένος δεν είναι ο Γιώργος. Η μετέπειτα πορεία του και η συνέχιση της ενασχόλησής του με τον αθλητισμό είναι γνωστές.
Τελευταία αποφάσισε να... Διαβάστε περισσότερα...
Μαθήματα από την Ισπανία
Μαριναλέντα, ένα χωριό άγνωστο σε πολλούς, που βρίσκεται στην Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία. Ένα χωριό με σχεδόν καθόλου αστυνομία, έγκλημα ή ανεργία, ενώ οι μισθοί είναι 1.200 ευρώ.
Όλα αυτά οφείλονται στη δημιουργία ενός αγροτικού συνεταιρισμού που απασχολεί όλους τους κατοίκους, αλλά και στην ύπαρξη ενός δημάρχου, τελείως διαφορετικού από τους... Διαβάστε περισσότερα...
Τα παιδιά είναι το μέλλον, με εξαίρεση αυτά των προσφύγων…
Λένε ότι το μέλλον κάθε τόπου είναι τα παιδιά του. Και αυτό ισχύει για πολλούς τόπους της γης, όχι όμως για τα παιδιά των προσφύγων, τα  οποία θαλασσοπνίγονται στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, εκατόμβη στο βωμό συμφερόντων διακινητών, κατά τη συντριπτική πλειοψηφία τους από τη γειτονική Τουρκία.
Έχει πλέον περάσει στην καθημερινότητά μας η... Διαβάστε περισσότερα...
Αγάπη…
Ομολογώ πως μπερδεύτηκα. Διάβασα, από τη μια, την είδηση που ήθελε συνταξιούχο να διαθέτει τη σύνταξή του για τους πρόσφυγες και, από την άλλη, για τον οδηγό λεωφορείου που κατέβασε από το όχημα μαθητή που δεν είχε ένα ευρώ να πληρώσει το εισιτήριο, αλλά και για τον «πανέξυπνο» που πρότεινε σε επαίτη να πέσει στη θάλασσα για να του δώσει δύο ευρώ.
... Διαβάστε περισσότερα...
Το έχουμε ανάγκη…
Τυχαία συνάντησα τον κυρ-Σταύρο, βιοπαλαιστή και μεροκαματιάρη, που διατηρεί μια πολύ πολύ μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Είχα καιρό να τον δω και να μιλήσουμε. Μετά τα καθιερωμένα «τι κάνεις», «πώς είσαι» και όλα αυτά τα σχετικά, έκανα τη λάθος ερώτηση: «Πώς πάει;» και άρχισε ο ταλαίπωρος να μου εξιστορεί όσα τον περιμένουν.
«Θέλουν να τους... Διαβάστε περισσότερα...
Η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζω
Έχουν περάσει περί τις δύο εβδομάδες από τότε που δημοσιεύθηκε η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, πως «Ευρώπη δεν είναι να βουλιάζουμε τις βάρκες των προσφύγων. Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πρόσφυγες από το υστέρημά του. Αυτή είναι η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζω». Δήλωση που προκάλεσε αίσθηση και ενδεχομένως... Διαβάστε περισσότερα...
«Αμαρτίες» γονέων…

Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα άλλα κατά νου να γράψω, αλλά δεν μπόρεσα. Σταμάτησα κάθε σκέψη διαβάζοντας την ανάρτηση της Αγγελικής Ρουμελιώτου – Πούπουζα, σε ιστοσελίδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Με άγγιξε, μολονότι δε βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Όμως, άνθρωποι που ζουν γύρω μου, με τους οποίους έχω καθημερινή επαφή, βρίσκονται.
Ας ελπίσω ότι η... Διαβάστε περισσότερα...
Αν έχεις τύχη, διάβαινε…
Έχω την αίσθηση ότι οι παροιμίες είναι σωστές και βγαλμένες από τη ζωή. Αλλιώς, πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί η είδηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την οποία ένας μπάρμαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο στάθηκε διπλά τυχερός. Αφού βρήκε στο δρόμο έξω από το αεροδρόμιο ένα χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, αγόρασε στη συνέχεια λαχεία και με το... Διαβάστε περισσότερα...
Από πρόσφυγας σπουδαστής ΤΕΙ
Είναι συγκλονιστικό, πιστεύω για τον οποιονδήποτε, να παρατηρεί το δράμα των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα πάντα πίσω στις πατρίδες τους, πούλησαν τα υπάρχοντά τους και επιβιβάστηκαν σε σαπιοκάραβα, προκειμένου, μέσω της Ελλάδας, να φτάσουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.
Από την άλλη, όμως, είναι επίσης συγκλονιστικό να... Διαβάστε περισσότερα...