Μαθήματα από την Ισπανία


Πρώτη Δημοσίευση: 04/11/2015 19:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2015 19:25
Μαριναλέντα, ένα χωριό άγνωστο σε πολλούς, που βρίσκεται στην Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία. Ένα χωριό με σχεδόν καθόλου αστυνομία, έγκλημα ή ανεργία, ενώ οι μισθοί είναι 1.200 ευρώ.
Όλα αυτά οφείλονται στη δημιουργία ενός αγροτικού συνεταιρισμού που απασχολεί όλους τους κατοίκους, αλλά και στην ύπαρξη ενός δημάρχου, τελείως διαφορετικού από τους συνηθισμένους, του Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο.
Στο συνεταιρισμό, οι συνεταίροι εργάζονται 6 1/2 ώρες την ημέρα, από τη Δευτέρα έως το Σάββατο, 39 ώρες την εβδομάδα. Όλοι έχουν τον ίδιο μισθό. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισμού δε μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στο συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν δουλειές. Όμως, ακόμη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι μισθοί καταβάλλονται.
Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό με όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ το μήνα.
«Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους έως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο.
Στη Marinaleda, όποιος θέλει να χτίσει το δικό του σπίτι μπορεί να το κάνει δωρεάν. Τα υλικά και ειδικευμένοι εργάτες παρέχονται από το Δημαρχείο. Οι οικογένειες πληρώνουν μόνο 15 ευρώ το μήνα για το υπόλοιπο της ζωής τους, με τη συμφωνία ότι το σπίτι δεν μπορεί να πωληθεί για ίδιον όφελος.
Στην ουσία, όσα διαβάσατε δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς πρωτοδημοσιοποιήθηκαν το 2010, την εποχή που στην Ελλάδα ξεκινούσε η κρίση. Απλώς σήμερα, τα όσα διαβάσατε, παραμένουν περισσότερο από ποτέ επίκαιρα. Και είναι να αναρωτιέται κανείς αν κάτι από αυτά θα μπορούσε να υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Υποθέτω πως είναι δύσκολο με όλους αυτούς που έχουμε πάνω από το κεφάλι μας, να μας επιβάλουν τα «θέλω» τους, για τη λανθασμένη διαχείριση που κάναμε εμείς. Νομίζω όμως ότι θα άξιζε να γίνει κάτι τέτοιο ή ανάλογο, μήπως και ακολουθήσει το επόμενο βήμα, το μεθεπόμενο κ.ο.κ…  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
[email protected]
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου