Το παράλογο στο Ακρογιάλι


Πρώτη Δημοσίευση: 02/03/2013 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/03/2013 21:23

 

Τεχνικός δεν είμαι και για το λόγο αυτό ζητώ να με κρίνουν με επιείκεια οι επαΐοντες. Θέλω, όμως, να πιστεύω πως, πέρα από τη γνώση, μπορεί να «μετρήσει» και η κοινή λογική. Αναφέρομαι στο έργο που εκτελείται για την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών στο Ακρογιάλι, που σταμάτησε από τα μέσα Δεκεμβρίου, επειδή οι επιβλέποντες έκριναν πως «οπτικά υπάρχει υποψία ότι με την επίδραση των κυματισμών οι εξ αλιεύσεως ογκόλιθοι (από το Βενέτικο), ψαμμιτικής σύστασης, ενδέχεται να φθαρούν».

Οι επιβλέποντες μπορεί και δικαίως να ανησυχούν για την κατάσταση του πετρώματος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του έργου και πράττουν ορθά ζητώντας ελέγχους, προκειμένου να διασφαλίσουν την καλή ποιότητα του χρησιμοποιούμενου υλικού.

Η ένστασή μου και απορία ταυτόχρονα, σχετίζεται με το χρόνο διενέργειας του ελέγχου. Θεωρητικά, βάσει της κοινής λογικής, αφού ο ανάδοχος χρησιμοποιεί βράχια και από τη θάλασσα και από νταμάρια, θα έπρεπε να έχει ελεγχθεί η ποιότητά τους πριν του δοθεί η σχετική άδεια. Αν η ποιότητα δεν ήταν καλή, θα έπρεπε να επιλέξει βράχια μόνο από τα νταμάρια.

Ο ανάδοχος ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού του 2012 να κατασκευάζει το έργο. Οι εργασίες διακόπηκαν, βάσει των όσων προβλέπονταν, για Ιούλιο και Αύγουστο και συνεχίστηκαν εντατικά από το Σεπτέμβριο. Έως τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί δύο πρόβολοι κι ένας τρίτος βρισκόταν στη φάση της κατασκευής. Σε αυτό το διάστημα είχαν χρησιμοποιηθεί πολλοί τόνοι βράχων.

Και το ερώτημα εύλογο: Αν οι όποιες αναλύσεις έγιναν απεδείκνυαν ότι τα βράχια από τη θάλασσα είναι ακατάλληλα, θα έπρεπε ο ανάδοχος να τα επιστρέψει στη θέση τους; Και τι θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση; Θα «ξεμπαζωνόταν» η θάλασσα και θα κινδύνευαν ξανά με μια κακοκαιρία ζωές και περιουσίες;

Κι ερχόμαστε σε ένα άλλο ερώτημα: Αν ο ανάδοχος επέλεγε μόνο υλικά λατομείου, θα είχε δημιουργηθεί ζήτημα;

Θέλω να διευκρινίσω το εξής: Δεν κατοικώ στην περιοχή και δεν έχω κάποιο συμφέρον ή όφελος από την εκτέλεση του έργου. Απλώς, μεταφέρω τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων, οι οποίοι βαρέθηκαν να ζουν κάθε χειμώνα με το βραχνά των νοτιάδων. Κι αυτός ο βραχνάς δεν αποζημιώνεται με τίποτε.

Κάτοικοι, στις μεταξύ μας συνομιλίες, κάνουν λόγο για συμφέροντα, που οδήγησαν στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας των εργασιών. Τουλάχιστον αυτό φημολογείται μεταξύ τους.

Ένα ευνομούμενο κράτος, που προφανώς δεν είναι το δικό μας, θα έπρεπε να έχει λύσει όλα αυτά τα διαδικαστικά προβλήματα από την αρχή, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και τα ευρώ που θα δαπανηθούν «να πιάσουν τόπο». Όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Και δεν αναφέρομαι στο αν το έργο καλώς εκτελείται ή όχι, καθώς, όταν ολοκληρωθεί, θα δοκιμαστεί εν τοις πράγμασιν. Τα πρώτα, πάντως, δείγματα λειτουργίας είναι θετικά.             

Κι ας ελπίσουμε ότι θα είναι όλα θετικά στην πορεία προς την ολοκλήρωσή του.

[email protected]

Ετικέτες Στηλών: 


Προσθήκη νέου σχολίου