«Φωτιές» ανάβουν οι δασικοί χάρτες στη Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 22/05/2017 19:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 22/05/2017 19:29
Φωτιές, μεταφορικά, έχει «ανάψει» τους τελευταίους μήνες η ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Μεσσηνία, με ποικίλες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Από απλές ανακοινώσεις, μέχρι έντονες διαμαρτυρίες στα Δασαρχεία και συγκεντρώσεις έξω από τη Βουλή.
Αυτό όμως που δημιουργεί τρόμο την εφετινή περίοδο είναι οι πραγματικές φωτιές, με συνθήκες εξαιρετικά αρνητικές και με τις πυροσβεστικές και δασικές αρχές πλέον, να υπολείπονται σημαντικά σε προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδοτήσεις καθαρισμού και συντήρησης των δασικών και μη περιοχών.
Το μείγμα όμως γίνεται… εξαιρετικά εκρηκτικό, όταν αυτά τα δύο κάποιοι ανεγκέφαλοι, επιχειρούν να τα ενώσουν…
 
Κάποιοι ξέφυγαν
Πυροσβεστικές και δασικές αρχές ανά τη Μεσσηνία,  βλέπουν με τρόμο, θα λέγαμε, το φετινό καλοκαίρι, φοβούμενοι ανεύθυνους που μπορεί να θελήσουν να υλοποιήσουν απειλές που έχουν εκτοξευθεί κατά καιρούς με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τα λάθη που έχουν γίνει σε αυτούς.
Ορισμένοι διαμαρτυρόμενοι, σε στιγμή έντασης, ξέφυγαν προκαλώντας και αφήνοντας υπονοούμενα για… πυρκαγιές που μπορεί να εκδηλωθούν στα… λάθη των δασικών χαρτών.
Δηλώσεις επικίνδυνες, που μπορεί να ειπώθηκαν σε στιγμές έντασης, όμως πάντα στις  τοπικές κοινωνίες, υπάρχουν αυτοί που μπορεί να τις πάρουν στα σοβαρά.
 
Προ των ευθυνών τους
Η κατάσταση την εφετινή αντιπυρική περίοδο είναι από μόνη της επικίνδυνη. Πυροσβεστική και δασαρχεία, έχουν μειωμένο προσωπικό. Τα  οχήματά και ο εξοπλισμός   τους παλιός και  κακοσυντηρημένος. Τα δε αιτήματα διάθεσης πιστώσεων, προκειμένου να γίνουν απαραίτητα δασικά έργα, καθαρισμοί και συντηρήσεις, αγνοήθηκαν. Με το ζόρι στάλθηκαν, όπως γράφαμε και τις προηγούμενες ημέρες λιγοστά χρήματα στα Δασαρχεία Καλαμάτας και  Κυπαρισσίας, τα οποία φτάνουν – δε φτάνουν για να γίνει καθαρισμός στις αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες ,σημειωτέον ,δεν έχουν καθαρισθεί την τελευταία 5ετία.
Χρειάζεται ,λοιπόν, ψυχραιμία και σύνεση και ιδιαίτερα από τους προύχοντες της κάθε περιοχής, ώστε  να μην προκαλούν  με  «εμπρηστικές» δηλώσεις.  Δυστυχώς κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, το έχουν κάνει και συνεχίζουν να το κάνουν. Είτε δημόσια, είτε σε ιδιωτικές συζητήσεις, ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και δυστυχώς, αρκεί μόνο ένας ανεύθυνος για να επιφέρει μια τεράστια και ανεξέλεγκτη καταστροφή.
Η ευθύνη τους λοιπόν είναι μεγάλη. Και ας μην ξεχνούν το περσινό παράδειγμα της Νεάπολης, όπου η φωτιά που ξέσπασε μπήκε γρήγορα μέσα στην πόλη, έκαψε περιουσίες και κινδύνεψαν άνθρωποι.

Της Βίκυς Βετουλάκη
 


Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις