Ο μπαλαμός και ο γύφτος


Πρώτη Δημοσίευση: 14/07/2013 03:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/07/2013 03:43

του Δημήτρη Γιατράκου 


«Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα, δε θα με χάσει καμιά πατρίδα, και με τα χέρια μου και την καρδιά μου φτιάχνω τσαντίρια στα όνειρά μου», τραγουδά εδώ και δεκαετίες ο Διονύσης Τσακνής, περιγράφοντας την κατάσταση των γύφτων ή τσιγγάνων στη χώρα μας.
Κατά πάσα πιθανότητα, δεν είναι δικό του, αλλά δεν έχει και σημασία. Διάβασα πως το πρωτοτραγούδησε η Remedios Silva με τίτλο Naci en Alamo και αποτελεί το sountrack της ισπανικής ταινίας “Vengo”.
Το πολύ ωραίο τραγούδι μού ήλθε στο μυαλό διαβάζοντας προχθές στο «Θάρρος» πως, σύμφωνα με στοιχεία της Πρόνοιας στη Μεσσηνία, 1.000 και πλέον άνθρωποι αυτής «φυλής» ζουν σε τραγικές συνθήκες, μη έχοντας πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό, και οι οποίοι, για να ζήσουν, κλέβουν, αυτό δεν είναι είδηση, αλλά και εκδίδουν τα παιδιά τους!
Εδώ μπορεί ν’ ακούσω τα εξ αμάξης από ανθρώπους που έχουν υποφέρει από την παραβατικότητα των τσιγγάνων, αλλά γι' αυτήν δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Πολιτεία, η οποία ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά μαζί τους. Εκείνο που πρώτιστα την ενδιέφερε ήταν να κρύψει τα σκουπίδια, στην κυριολεξία, κατά την αντίληψή της, κάτω από το χαλί, χωρίς ποτέ να κάνει το παραμικρό για την εκπαίδευση και την ένταξή τους στην κοινωνία.
Εκτός από την Πολιτεία, και οι πολίτες της, εμείς δηλαδή, βλέπουμε τους γύφτους, όπως κάποτε οι λευκοί Αμερικανοί τους μαύρους. Σαν απόβλητα.
Όταν, ωστόσο, ο άλλος δεν έχει να φάει και θα κλέψει και το παιδί του θα εκδώσει και ναρκωτικά θα πουλήσει και ό,τι άλλο παράνομο σκαρφιστεί ο νους του θα κάνει.
Το γράφω, επειδή, παρά την κρίση, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν γνωρίσει τι θα πει πείνα και πώς μπορεί να λειτουργήσουν οι άνθρωποι υπό τέτοιο καθεστώς. Όπως λέει, λοιπόν, το κουπλέ του κομματιού: «Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό και το λουμνό τ’ αφεντικό νάγια δόμλες ατzέι μπαλαμό» (Φύγε λευκέ, φύγε λευκέ, και το πρόστυχο τ’ αφεντικό, μην τον δέχεσαι τον λευκό), οι τσιγγάνοι κάπως έτσι μας βλέπουν.
Μέσα στη μαυρίλα ο Δήμος Καλαμάτας πήρε απόφαση να εκπαιδεύσει από Σεπτέμβρη παιδιά τσιγγάνων μέσω ειδικού προγράμματος. Λέμε μπράβο και περιμένουμε...
 
Εκείνο που πρώτιστα ενδιέφερε την Πολιτεία ήταν να κρύψει τα σκουπίδια, κατά την αντίληψή της, κάτω από το χαλί, χωρίς ποτέ να κάνει το παραμικρό για την εκπαίδευση και την ένταξή τους στην κοινωνία

 
Ετικέτες Στηλών: 


Σχόλια

Εσείς, αλήθεια πιστεύετε πως αν η πολιτεία ενδιαφερθεί γι' αυτούς θα αλλάξουν τρόπο ζωής; Μάλλον, δεν τους γνωρίζετε καλά. Η παραβατικότητα είναι στο αίμα τους και καλλιεργείται ακόμα και αν έχουν καλύτερες συνθήκες από αυτές που περιγράφετε. Μιλάτε για λευκό αφεντικό, όπως λέει και το τραγούδι, μα πότε δούλεψαν αυτοί; Τους φτιάξαμε τη Μπιρμπίτα και την κατέστρεψαν. Δεν πάνε σχολείο, δεν υπηρετούν την πατρίδα....απαιτήσεις χωρίς καμια υποχρέωση...

Η πολιτεια ασχολειτε εδω και πολλα χρονια και η κοινωνια τους ανεχεραι επθσης πολλα χρονια αλλα οι ανθρωποι ΔΕΝ θελουν να ενταχθουν... μονη λυση να τους βοηθησουμε να εγκατασταθουν σε χωρες που ειναι πιο κοντα τους

Τι εννοείς «να ενταχθούν»; Οι Τσιγγάνοι ζουν στην χώρα μας εδώ και αιώνες. Σχεδόν 2 χιλιετίες. Είναι κι' αυτοί Έλληνες και δεν είναι υποχρεωμένοι να «ενταχθούν» σε κάτι. Ο Ελληνισμός εκπροσωπείται από μια πλειοψηφία και αρκετές μειονότητες. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία ακολουθεί συγκεκριμένο τρόπο ζωής, αυτό δεν ακυρώνει τον τρόπο ζωής των μειονοτήτων, ούτε τους καθιστά λιγότερο «Έλληνες».

Αν σου αρεσουν τοσο πολυ παρε τους στην γειτονια σου και ας τους στερηθουμε οι υπολοιποι που τους λουζομαστε χρονια χαλαλι σου

Προσθήκη νέου σχολίου