Καθιερώνεται το πρόγραμμα «Happy Fridays» στα σχολεία

Πρώτη Δημοσίευση: 13/12/2017 09:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/12/2017 09:41
«Σαββατοκύριακα χωρίς μελέτη» θα έχουν τη δυνατότητα να περνούν χιλιάδες μαθητές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στο έτος, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καθιερώσει το πρόγραμμα «Happy Fridays». Σύμφωνα με τη νέα δράση, οι μαθητές θα αφήνουν τη τσάντα στο σχολείο σε προκαθορισμένες Παρασκευές που θα αποφασίζονται από τον σύλλογο διδασκόντων.
Ήδη το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά σε 40 σχολεία σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη και αλλού, αλλά θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας.
Σημειώνεται μάλιστα ότι την τελική απόφαση για την επιλογή και τον αριθμό των «Σαββατοκύριακων χωρίς μελέτη» θα την έχουν οι κατά τόπους Σύλλογοι Διδασκόντων, παράλληλα με τη διαμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, η εγκύκλιος θα αναφέρει ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται τουλάχιστον ένα διήμερο το μήνα.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου «Καθιερώνουμε τη δράση «Η τσάντα στο σχολείο» έχοντας παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες διαφόρων Συλλόγων Διδασκόντων. Ανάλογα με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε γονέα, η τσάντα των μαθητριών και μαθητών θα παραμένει στο σχολείο για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, δηλαδή από την Παρασκευή, που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα».
Ο κ. Γαβρόγλου τονίζει ότι η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και, παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνον στην γνωστική, αλλά και στην συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
«Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις ώστε να μετριαστεί το άγχος που έχει συσχετιστεί με την μελέτη για την επόμενη ημέρα και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να ολοκληρώνεται εντός του σχολείου.
Ελπίζουμε «Η τσάντα στο σχολείο» και στην πράξη να αποδειχθεί ένα παιδαγωγικά χρήσιμο μέτρο, ώστε από την νέα σχολική χρονιά να προχωρήσουμε στην επέκτασή του και σε άλλες μέρες της εβδομάδας στα Ολοήμερα Σχολεία».
in.grΣχόλια

Αν πράγματικά επιθυμεί το Υπουργείο Παιδείας να ολοκληρώνεται η μελέτη στο σχολείο, θα πρέπει να επαναφέρει το θεσμό του Ολοήμερου, όπως είχε καθοριστεί όταν πρωτοεφαρμόστηκε, με διορισμούς εκπαιδετικών όλων των ειδικοτήτων και με εξοπλισμό των σχολείων. Φαίνεται πως δε γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της εκπαίδευσης είναι η φτώχεια των γονιών. Έτσι, αν και υπάρχει ελεύθερος χρόνος, δεν υπάρχουν χρήματα για να εγγράψουν τα παιδιά τους σε άλλες δραστηριότητες. Ας εντάξει αθλητισμό, μουσική, χορό κ.λ.π. στο πρόγραμμα του σχολείου για να προκύψει περισσότερος ελεύθερος χρόνος τα απογεύματα και τις αργίες. Γιατί άραγε οι μαθητές διδάσκονται 3 γλώσσες στο Δημοτικό και συγχρόνως πληρώνουν φροντιστήρια το απόγευμα; Γιατί στο Λύκειο όλοι οι μαθητές κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα; Ας διορίσει εκπαιδευτικούς ώστε να προετοιμάζουν τους μαθητές για τις Πανελλαδικές αν θέλει πραγματικά να ανακουφίσει τις οικογένειες. Όλα αυτά όμως απαιτούν χρήματα και δεν είναι ζήτημα ελεύθερου χρόνου. Αν δεν μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση δε σημαίνει ότι πρέπει να την καταργήσει με φιέστες happy fridays γιατί, δυστυχώς δεν γνωρίζει ότι κάτι τέτοιες προχειρότητες συνήθως καταλήγουν σε black Fridays.

Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις