Προτάσεις για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Καλαμάτας


Πρώτη Δημοσίευση: 05/02/2018 18:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/02/2018 18:34
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Καλαμάτας για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως π.χ. εκπαίδευση πιλότων κ.α. συναφή και θεωρώντας ότι στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, αντί να αναπαράγουμε επιθετικές τακτικές, προτιμότερο είναι να αναδείξουμε αξίες και, με «όπλο» τον πολιτισμό, να δράσουμε με κριτήριο τη βιωσιμότητα και την ευημερία του τόπου, τον ειρηνικό και γόνιμο διάλογο, καταθέτω 2 διαφορετικές προτάσεις αξιοποίησής του…
 
ΠΡΟΤΑΣΗ 1
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας & Ευρωμεσογειακού Γαστρονομικού Πολιτισμού 
Η Γαστρονομία και η κουζίνα κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού του. Γύρω από το τραπέζι, τις ώρες των γευμάτων ενισχύονται οι οικογενειακοί δεσμοί, κτίζονται φιλίες, λαμβάνονται αποφάσεις ζωής. Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν ένα διατροφικό πρότυπο ευρέως γνωστό και συνάμα ένα πολύτιμο πολιτιστικό απόθεμα. Οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούσαν και ευνοούν την καλλιέργεια της ελιάς, του αμπελιού και των οπωροφόρων δένδρων. Τα άγρια και καλλιεργούμενα χόρτα έχουν κάθε εποχή τη θέση τους στο τραπέζι των ανθρώπων που ζουν στις χώρες της ευρύτερης μεσογειακής ζώνης, τα όσπρια και τα λαχανικά, τα δημητριακά, το κρέας ελεύθερης βοσκής, το μέλι και τα ροφήματα από τα πάμπολλα βότανα, αποτελούσαν ανέκαθεν τους θεμέλιους λίθους αυτής της μοναδικής διατροφής την οποία κάθε λαός εφαρμόζει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός ‘Ανοικτού Πανεπιστημίου Γαστρονομίας & Ευρω-μεσογειακού Γαστρονομικού Πολιτισμού’ θα συμβάλλει στην καταγραφή της διατροφικής αλυσίδας της Μεσογείου και στη διάσωση των παραδοσιακών τροφίμων και της μεσογειακής γαστρονομίας που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν με επιστημονικά, ερευνητικά εργαστήρια, καλλιέργειες παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών, φρούτων και βοτάνων, αναπαραγωγή σπόρων με βιώσιμες τεχνικές κ.α. συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση φυτικών ποικιλιών, παραδοσιακών καλλιέργειών, τεχνικών αλιείας, οικοσυστημάτων και αγροτικών τοπίων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Επίσης, φιλοξενία αρχιμαγείρων, διατροφολόγων, στελεχών επισιτιστικών επιχειρήσεων από διάφορες χώρες και δημιουργία με τη δική τους συμβολή εργαστηρίων γαστρονομίας/περιοχή, στο πλαίσιο των οποίων θα καταγράφονται οι διατροφικές συνήθειες και τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής προέλευσής τους. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο ότι σήμερα άνθρωποι από χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου ζητούν καταφύγιο στη χώρα μας κουβαλώντας μαζί τους φόβο, απογοήτευση και πόνο για όσα έχασαν αλλά και γνώσεις για έναν διαφορετικό γαστρονομικό πολιτισμό που άφησαν πίσω τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η φιλοξενία προσφύγων με τις παραπάνω ειδικότητες με σκοπό την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου μέσω της συλλογής γνώσεων για προϊόντα και γαστρονομικές συνήθειες της περιοχής προέλευσής τους.
Στην επιτυχία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα ένα δίκτυο εθελοντών και φίλων της γαστρονομικής παράδοσης που θα ενισχυθεί από το δίκτυο των οδοιπόρων των «Δρόμων της Ελιάς», των αποφοίτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου, επιστημονικών συμβούλων της ‘Μεσογειακής Πόλης’ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Ιδρύματα, Πανεπιστήμια κ.α., ενώ το κοινωνικό αντίκτυπο της πρωτοβουλίας θα προσελκύσει επιστήμονες και σεφ με διεθνή αναγνώριση, ινστιτούτα γαστρονομίας αλλά και απλούς παραδοσιακούς μαγείρους από ολόκληρο τον κόσμο . 
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία θα ενισχυθούν επίσης οι μικροί παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων της Μεσσηνίας και άλλων περιοχών της Μεσογείου (εφόσον τα προϊόντα τους πληρούν υψηλά πρότυπα ποιότητας και αντικατοπτρίζουν τις αρχές του ηθικού εμπορίου) οι οποίοι θα μπορούν επίσης υπό ορισμένες προϋποθέσεις να προβληθούν και μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «AGORA των Δρόμων της Ελιάς» στις αγορές της κόσμου, ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων γευστικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης των καταναλωτών σε μικρές κυρίως πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου που προγραμματίζονται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» με την συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Δικτύου Ελλήνων Γεύσεις Εκλεκτές, της Ένωσης Μεσογειακών Επιμελητηρίων Insuleur, των Ευρω-επιμελητηρίων, μεγάλων επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα, δικτύων των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών κ.α.
 
Πρόταση 2
Καλαμάτα - πόλη κινηματογράφου 
Η 2η πρόταση αφορά την κατασκευή του πρώτου σύγχρονου κινηματογραφικού studio στην Ελλάδα στο πρώην Στρατόπεδο Καλαμάτας που θα προσφέρει την εξ ολοκλήρου πραγματοποίηση κάθε κινηματογραφικής/τηλεοπτικής παραγωγής σε αυτό., Τα εσωτερικά γυρίσματα θα πραγματοποιούνται στα πλατώ-στούντιο και τα εξωτερικά στα backlot, ενώ στον ίδιο χώρο του κινηματογραφικού studio θα μπορεί να γίνεται και η επεξεργασία ήχου και εικόνας δηλαδή η μετα-παραγωγή (post production).
Τα υπάρχοντα κτίρια στο εσωτερικό τους θα φιλοξενούν: α) πολλαπλές ηχητικές σκηνές με cyclorama και πράσινες οθόνες, β) make up – dressing rooms, γ) master control room, δ) μετά-παραγωγή με σουίτες επεξεργασίας (μοντάζ), όπως τα στούντιο, ε) αίθουσα παρουσιάσεων, στ) γραφεία για στελέχη στούντιο και εταιρίες παραγωγής, ζ) βοηθητικούς χώρους, όπως, αποθήκες, κουζίνα, καφετέρια, WC κ.α.
Εξωτερικά των κυρίως κτιρίων, μπορεί να προβλεφθούν:
α) Χώρος για backlot (μόνιμες ή προσωρινές εξωτερικές κατασκευές για υπαίθριες σκηνές σε κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές), β) Ηχητική σκηνή (μια ηχομονωμένη κατασκευή, κτίριο ή δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή θεατρικών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών, που συνήθως βρίσκονται σε ασφαλές κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό στούντιο), με cyclorama (μεγάλη κουρτίνα ή τοίχος, τοποθετημένη στο πίσω μέρος της περιοχής της σκηνής), γ) Ηχομονωμένο στούντιο που θα αποτελείται από διπλά κτιριακά στοιχεία, πλωτό δάπεδο, διπλούς τοίχους, διπλά κουφώματα και οροφή (Μεγέθη στούντιο: μικρά, 70μ2 με ύψος 6μ, μεγάλα 200μ2 με ύψος 9μ), δ) Αίθουσες τηλεοπτικών στούντιο: σετ, βιντεοκάμερες, γερανούς, μικρόφωνα, φωτιστικά σκηνής-ανακλαστήρες-διαχυτήρες, πλήρες φωτιστικό πλέγμα αναρτημένο από οροφή, βιντεοκάμερες, σύστημα δημόσιων διευθύνσεων, γυάλινο παράθυρο για οπτική επαφή κ.λπ.
Σε αυτό το σύγχρονο και καινοτόμο κτιριακό συγκρότημα μπορεί να προβλεφθεί επίσης η δημιουργία ενός Gastronomy Cinema, δηλαδή ενός Εργαστηρίου Κινηματογράφου, για την ανάλυση, τη συγγραφή και την παραγωγή αφηγήσεων με χρήση βίντεο και ψηφιακών τεχνολογιών, για αποτελεσματική αφήγηση και πειραματισμό με νέες τεχνικές. Το εργαστήριο θα επεξεργάζεται τις παραδόσεις, τις διαδικασίες, τις σχέσεις παλαιών τεχνογνωσιών με τον σύγχρονο κόσμο, τα αγροτικά τοπία και τα παραδοσιακά τρόφιμα και θα εκπονεί την προβολή τους με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.
 
Από σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζεται ότι η παραγωγή 20 ελληνικών ταινιών ετησίως με μέσο προϋπολογισμό €450 χιλ. οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά €14,2 εκατ., στηρίζοντας 272 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας.
Πολύ μεγαλύτερη είναι η συνεισφορά του κλάδου εφ’ όσον ληφθούν υπόψη και συναφείς δραστηριότητες, όπως η παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ. Αξίζει να αναφερθεί ότι εάν υπολογιστεί η αξία του συνόλου των δραστηριοτήτων του κλάδου, η συνεισφορά του σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε €686 εκατ., εκ των οποίων €108 εκατ. δημιουργούνται άμεσα στον κλάδο. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 12,1 χιλ., με την απασχόληση εντός του κλάδου να ανέρχεται σε 2,0 χιλ. άτομα.
 
Όσον αφορά την εξασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων και πηγών χρηματοδότησης για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων, οι δυνατότητες είναι πολλές, αρκεί να αναζητηθούν. Ενδεικτικά αναφέρω τις παρακάτω:
1.         Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
2.         Αντισταθμιστικά οφέλη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
3.         Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI)
4.         Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(EIB)
5.        Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) 
6.        Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ)
7.        Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)
8.        Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»
9.        Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη» (ΠΑΑ) και
10.     Ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια
 
 
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία,
Γιώργος Καραμπάτος
Ενεργός πολίτης της Καλαμάτας

Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Σχόλια

Μπράβο!!!!!! Φοβερές Ιδέες!!!!

Προσθήκη νέου σχολίου