Ανύπαρκτο το ελληνικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ

Πρώτη Δημοσίευση: 23/02/2018 15:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 23/02/2018 15:03
Η κατανάλωση ελαιολάδου από τους Αμερικάνους, αυξάνεται σταθερά εδώ και δεκαετίες, λόγω του ότι οι καταναλωτές είναι πλέον ενήμεροι για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και ειδικότερα του ελαιολάδου.
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, η ζήτηση για το ελαιόλαδο από τους Αμερικάνους θα ακολουθήσει ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, γεγονός που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς το μέλλον στις εξαγωγές ελαιολάδου φαίνεται να είναι στην Αμερική.
 Παρόλα αυτά η ποσότητα ελαιολάδου που εισάγεται στις ΗΠΑ από την Ελλάδα είναι πολύ μικρή, σε σχέση με αυτή της Ισπανίας (καταλαμβάνει την πρώτη θέση), ενώ στη δεύτερη βρίσκεται η Ιταλία και ακολουθεί η Τυνησία. Αξιοσημείωτη αύξηση το 2017 παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Τουρκία (338,89%), που ξεπέρασαν την Ελλάδα και το Μαρόκο.
Συγκρίνοντας το σύνολο της αξίας των εισαγωγών ελαιολάδου στην Αμερικάνικη αγορά, διαφαίνεται ότι οι δύο πρώτες χώρες - Ιταλία και Ισπανία - το 2016 κατείχαν συνολικά το συντριπτικό ποσοστό του 82,15% του συνόλου της αξίας, ενώ στην Ελλάδα αναλογεί ποσοστό ίσο με 2,95% του συνόλου.
Η συνολική αξία των εξαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρόλο που ο όγκος των συνολικών εισαγωγών παρουσιάζει αυξομειώσεις. Παράγοντες όπως η διείσδυση του ελαιόλαδου στα αμερικανικά νοικοκυριά και η διάδοση των ευεργετικών ιδιοτήτων του στην υγεία, συμβάλλουν στην αύξηση που παρατηρείται.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κυριαρχεί στην αγορά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με ποσοστό 56% (173.492 τόνοι το 2016). Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι και η ζήτηση για βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καθώς οι εισαγωγές του αποτελούν το 12% των συνολικών εισαγωγών.Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις