«Ένωση Γυναικών Λεύκης» Ένας σύλλογος… κόντρα στην κρίση (φωτογραφίες)

Πρώτη Δημοσίευση: 12/10/2013 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/10/2013 11:46

Ένας νέος σύλλογος δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Λεύκη Τριφυλίας, με πρωτοβουλία των γυναικών του χωριού, αλλά και τη βοήθεια και τη συμμετοχή όλων. Ο λόγος για την «Ένωση Γυναικών Λεύκης». Σκοπός, η ανάδειξη του χωριού, της παράδοσης και η σύσφιξη σχέσεων των απανταχού μουζουστιανών (Μουζούστα είναι το παλιό όνομα του χωριού, που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται).
Όπως αναφέρει σχετικά η προσωρινή επιτροπή του Συλλόγου (Αναστασία Αθανασοπούλου, Ελένη Καούνη, Χριστίνα Καραμπότσου, Γωγώ Μπουσδούκα, Μαριάννα Μπαμπούκη, Βίνα Προσυλιακού και Διονυσία Χρυσομπόλη): «Ξεκινάμε με αλληλεγγύη, προκειμένου μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον τόπο, αλλά και για τον καθέναν χωριστά. “Όλοι για έναν και ένας για όλους”, λέμε και προχωράμε με θάρρος και ενότητα.
Το πρώτο μας έργο είναι η επισκευή του σχολικού μας κτηρίου, που παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια, όμως δεν αφήνουμε ανεκμετάλλευτο και τον πλούτο της γης μας.
Φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τα αμπέλια μας, φτιάξαμε το κρασί μας και όλοι μαζί τρυγάμε για να φτιάξουμε και πετιμέζι, ξύδι, μουσταλευριά.
Πολύτιμες τροφές, που η φύση μάς προσφέρει και εμείς με τον παραδοσιακό τρόπο αξιοποιούμε, θέλοντας να δώσουμε στο προϊόν την πραγματική του αξία και όχι απλά την αγοραστική. Μας καθοδηγούν οι μεγαλύτερες και μαθαίνουν οι νέες, κρατώντας ζωντανές τις συνήθειες και τις λαϊκές μας παραδόσεις.
Η “Ένωση Γυναικών Λεύκης” θα προσφέρει πετιμέζι στους συγχωριανούς, σε όσους μένουν στο χωριό, αλλά και σ’ αυτούς που μένουν μακριά και συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο σε αυτή την προσπάθεια. Το υπόλοιπο θα διατεθεί δωρεάν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της περιοχής μας.
“Η ισχύς εν τη ενώσει” δεν είναι απλά ένα σύνθημα για εμάς, αλλά τρόπος ζωής.
Η χαρά της δημιουργίας, η αγάπη για το χωριό μας και η προσφορά, μας δίνουν χαρά και δύναμη για να προχωρήσουμε, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να ξεπεράσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα τους δύσκολους αυτούς καιρούς και να βγούμε νικητές από αυτή την κρίση.
Σας περιμένουμε όλους να γνωρίσετε το χωριό μας και να σας φιλέψουμε νόστιμα και παραδοσιακά εδέσματα, που για εμάς έχουν ιδιαίτερη αξία, αφού η οικονομία του χωριού στηρίχτηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται σε αυτά».
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις