«Βάτραχοι» αλληλεγγύης για τα παιδιά-θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι

Πρώτη Δημοσίευση: 07/09/2018 18:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/09/2018 18:12
Κάνοντας πράξη τη φράση «η αλληλεγγύη είναι πολιτισμός και πολιτισμός χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει» της προέδρου Λέττας Πετρουλάκη, η Πειραματική Σκηνή ετοιμάζεται να ανεβάσει δύο παραστάσεις την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη (10-11/9) στις 8.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Κάστρου αφιερωμένες στα παιδιά-θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής (η είσοδος θα είναι δωρεάν, όμως θα υπάρχει κουμπαράς και λαχειοφόρος αγορά για τη συγκέντρωση χρημάτων). Το έργο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τους Βάτραχους του Αριστοφάνη που παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία το Καλοκαίρι ή όπως λέει η σκηνοθέτιδά του, Δέσποινα Δρεπανιά «Τέτοιο έργο δεν θα ξαναγίνει, είναι άλλης ποιότητας και εμβέλειας» και γι’ αυτό άλλωστε το επέλεξε η ΕΡΤ για να το βιντεοσκοπήσει για το πολιτιστικό της αρχείο.
Τις λεπτομέρειες και τις προεκτάσεις αυτού του εγχειρήματος, το οποίο οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε, έδωσαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η κα Πετρουλάκη και η κα Δρεπανιά, πλαισιωμένες από τον νέο αντιπρόεδρο του ΔΣ της Πειραματικής Σκηνής και ηθοποιό Ανδρέα Βρυώνη και μερικά από τα παιδιά της θεατρικής ομάδας που θα δούμε στην παράσταση.
Η Λέττα Πετρουλάκη ανέφερε τα παρακάτω:
«Ξεκινάμε με το τέλος του Καλοκαιριού και της αρχής του Φθινόπωρου πολύ ορεξάτοι να επαναλάβουμε για δύο μέρες την παράσταση των «Βατράχων» -μια παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία τον Ιούλιο στο Κάστρο της Καλαμάτας. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να τη δώσουμε με ελεύθερη είσοδο η παράσταση να έχει κοινωνικό χαρακτήρα.
Τα γεγονότα που ζήσαμε τον Αύγουστο, με τις πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής, οι εικόνες αυτές οι συνταρακτικές με τα παιδάκια αγκαλιά με τους παππούδες ή τους γονείς ήταν κάτι που μας στιγμάτισε.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, αυτή η παράσταση να είναι δωρεάν για το κοινό της Καλαμάτας, αλλά να κάνουμε μια προσπάθεια, έναν αγώνα, να συγκεντρώσουμε κάποια χρήματα για να δοθούν στα παιδιά που ήταν θύματα της πυρκαγιάς. Υπάρχουν εκεί 65 ορφανά παιδάκια που ήταν στο Λείριο Ίδρυμα και το κτίριο  καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπάρχουν παιδιά που έχει ανατραπεί η οικογενειακή ισορροπία του σπιτιού τους γιατί χάσανε γονείς ή αδέλφια. Μετά λοιπόν από μελέτη και επαφή που είχαμε μαζί τους η πρότασή μας είναι να συγκεντρωθούν χρήματα και με αυτά να αγοραστούν είδη, βιβλία, παιχνίδια ή οτιδήποτε έχουν ανάγκη, θα ρωτηθούν και τα είδη αυτά θα προσφερθούν από ομάδα της Πειραματικής, των παιδιών και από τους ενήλικες και θα δοθούν χέρι με χέρι.
Στις δύο παραστάσεις που θα γίνουν στο Κάστρο τη Δευτέρα και την Τρίτη 10-11 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, θα υπάρχει ένας κουμπαράς, όπου μπορεί ο καθένας να βάλει ό,τι μπορεί και θέλει και επιπλέον έχει διοργανωθεί μια λαχειοφόρος με δώρο ένα χειροποίητο ξύλινο καραβάκι, το πλοίο του Οδυσσέα, που είναι προσφορά του Παναγιώτη Σοφικίτη από την συλλογή μικροναυπηγικής που έχει δημιουργήσει.
Ο λαχνός έχει 5 ευρώ. Θα διακινηθούν λαχνοί και στο Κάστρο και θα διατίθενται επίσης από τις 12 Σεπτέμβρη μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη κάθε μέρα 6-8 μ.μ. στα γραφεία της Πειραματικής, παράλληλα με τις εγγραφές για τα Θεατροπαιχνίδια, καθώς και σε κάποια καταστήματα, όπως στο κατάστημα Γκόνος, στα βιβλιοπωλεία Ανάγνωση (Αναγνωσταρά) και Bookmark (πεζόδρομος Αντωνοπούλου) και στο Καφέ «..στο Κύμα».
Ζητάμε από τον κόσμο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αλληλεγγύη είναι πολιτισμός και πολιτισμός χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει.
Η παράσταση είναι σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Δρεπανιά. Μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη- άλλωστε σε αυτόν την αφιερώσαμε τον Ιούλιο και την αφιερώνουμε, γιατί είναι δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Τη μουσική διδασκαλία έχει κάνει η Κατερίνα Πετρουλάκη, την χορογραφία η Ναυσικά Τριαντάρη, τους φωτισμούς ο Γιάννης Τσούπας.
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές που δημιούργησαν αυτή την παράσταση, την οποία ευχαριστήθηκε όλη η θεατρική ομάδα κι εμείς που είμαστε δίπλα τους.
Εδώ να συμπληρώσω ότι αυτό το διήμερο θα υπάρχει συνεργείο της ΕΡΤ που θα μαγνητοσκοπήσει την παράσταση, καθώς έχει δει το υλικό και θα ήθελε να υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ –κάτι που για εμάς είναι τιμή μεγάλη».
Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά η σκηνοθέτις Δέσποινα Δρεπανιά ξεκίνησε λέγοντας «Εγώ θέλω να μιλήσω για την απώλεια», εξηγώντας: «Είναι λίγο βαρύ αυτό. Η απώλεια που μπορεί να είναι φίλων της ψυχής μας, της νιότης μας... Εγώ έχασα φίλους στο Μάτι, χάθηκε εκεί το αρχείο του Αγγελόπουλου, σε ένα σπίτι, όπου είχα την τύχη σαν έφηβη να περάσω από εκεί και να γνωρίσω και τον Θόδωρο. Ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Με έναν τρόπο μας κράτησε και μας έμαθε και μας μαθαίνει πράγματα αυτό το σπουδαίο έργο που είναι οι «Βάτραχοι». Μας κράτησε σε μια ισορροπία γιατί σου επιτρέπει να μπεις πολύ βαθιά και να ξαναβρείς τα χαμένα πράγματα ή να προετοιμαστείς να αποχωριστείς. Η διαχείριση της απώλειας είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα. Δεν έχω γιατρευτεί, δεν γιατρεύεται ποτέ, ζεις μαζί της, απλώς η τέχνη σου προσφέρει μια άλλη ισορροπία να μπορέσεις να προσφέρεις όταν έρθει η στιγμή» εκμυστηρεύτηκε η κα Δρεπανιά. Η συγκίνησή της κορυφώθηκε όταν αναφέρθηκε στην χθεσινή απώλεια του δασκάλου της από το σχολείο, του ζωγράφου Μιχάλη Αγρανιώτη, από τον οποίο μυήθηκε στην ζωγραφική του Θεόφιλου, ενώ έκλεισε ευχαριστώντας «τα παιδιά, την Λέττα για την αγκαλιά που έχουμε ανοίξει να ξαναγεννηθούμε όλοι…».
 
Πλούσια δράση και τη νέα χρονιά 
Τέλος, η Λέττα Πετρουλάκη και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Ανδρέας Βρυώνης, ενημέρωσαν για τις εγγραφές για τα Θετροπαιχνίδια (παιδιά 4-12 ετών) και την Θεατρική ομάδα (μαθητές Γυμνασίου έως φοιτητές) που θα γίνονται από τις 13 Σεπτέμβρη 6-8 μ.μ. στα γραφεία της οδού, καθώς και για τις υπόλοιπες προγραμματιζόμενες δράσεις της νέας σεζόν.
Μεταξύ άλλων στις 12, 13 και 14 Οκτώβρη θα επαναληφθεί η επιτυχημένη παράσταση «Το Μαγκάλι», στο αμφιθέατρο Φιλαρμονικής, ενώ την 1η Δεκεμβρίου θα παιχθεί στην Ζάκυνθο.
Σε συνεργασία με άλλους φορείς θα γίνει ένα αφιερωμα για τον Φιλιατρινό σκηνοθέτη και σκιτσογράφο Θόδωρο Μαραγκό, με την προβολή δύο ταινιών του. Σύντομα, δε, θα ξεκινήσουν προετοιμασίες για την παράσταση των Χριστουγέννων, που θα είναι Το Όνειρο του Σκιάχτρου, ο Ηρώδης σε μιούζικαλ είναι επίσης ανάμεσα στα προτεινόμενα έργα, ενώ για το επόμενο καλοκαίρι έχει επιλεγεί ο Οδυσσεβάχ.

Της Χριστίνας ΕλευθεράκηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις