«Βασίλειο» παράνομων χωματερών η Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 11/05/2017 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/05/2017 19:05
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσηνία με τις παράνομες χωματερές παρουσιάζεται σε σχετική λίστα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της, μόνο στην περιοχή μας υπάρχουν 6 σκουπιδότοποι ενεργοί και, τουλάχιστον, 8 μη αδειοδοτημένοι, αν και μεταξύ αυτών βρίσκεται η Μαραθόλακκα με την παρατήρηση ότι δε "συμμορφώνεται με την "Απόφαση της 2ας Δεκεμβρίου 2014".
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κρατάει σταθερά τα σκήπτρα πανελλαδικά, αφού "λειτουργούν" οι 35 από τις 92 χωματερές συνολικά, για τις οποίες η Ελλάδα έχει πληρώσει πρόστιμα 40 εκατ., ενώ έρχεται και νέα «καμπάνα».
Κι ενώ η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται για δεκαετίες, προβλήματα υπάρχουν και με τη σύμβαση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, αφού στην τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που συμμετέχουν στο όργανο δεν πήραν καμία απόφαση.
Μάλιστα, σε σχετικό ρεπορτάζ στην οικονομική ιστοσελίδα euro2day σημειώνεται: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που η Ελλάδα δεσμεύτηκε πως θα κλείσει τις παράνομες χωματερές και θα αποκαταστήσει τους χώρους, στις αρχές του 2017 λειτουργούσαν ή δεν είχαν αποκατασταθεί συνολικά 92.
Πρωταθλητής στις παράνομες χωματερές είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με 35 χώρους από τους 92. Πρόκειται για την Περιφέρεια όπου οι δήμαρχοι αντιδρούν εδώ και χρόνια στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.
Μάλιστα, ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως η σύμβαση θα υπογραφεί μέσα στον Απρίλιο, τελικά υπήρξε νέα καθυστέρηση, ενώ ο προσωρινός ανάδοχος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) έχει επιλεγεί από τον Αύγουστο του 2014, δηλαδή προ τριετίας!
Η Ελλάδα δεν πληρώνει πρόστιμο μόνο για τις ενεργές παράνομες χωματερές, έξι από τις οποίες βρίσκονται στην Πελοπόννησο (επισήμως, γιατί ανεπισήμως είναι άγνωστος ο αριθμός), αλλά και για το γεγονός πως δεν έχουν αποκατασταθεί οι χώροι σε όσες έκλεισαν.
Γιατί δεν έχουν αποκατασταθεί; Επειδή ενίοτε οι τοπικοί παράγοντες εξακολουθούν να αδειάζουν σκουπίδια σε δήθεν κλειστούς χώρους, οπότε είναι αδύνατο να προχωρήσει η αποκατάσταση.
Οι κάτοικοι της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών της χώρας βλέπουν πολλά ρέματα να έχουν σκεπαστεί από σκουπίδια, την ίδια στιγμή που οι Δημοτικές Αρχές σφυρίζουν αδιάφορα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιοχές, όπως δηλώνουν στελέχη που ασχολούνται με τη διαχείριση απορριμμάτων, για τις οποίες δε γνωρίζουμε πού πάνε τα σκουπίδια!
Το Euro2day.gr απευθύνθηκε, χωρίς να λάβει απάντηση, στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τόσο για να εξακριβώσει για πόσες χωματερές θα πληρώσουμε το επόμενο πρόστιμο, στα τέλη Ιουνίου, αλλά και για το αν έχει η κυβέρνηση την πρόθεση να επιβαρύνουν τα πρόστιμα τους τοπικούς Δήμους, όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα την αδιαφορία/ανικανότητα τοπικών αρχόντων ανά την Ελλάδα να την πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι. Έτσι και οι δήμαρχοι δε χρειάζεται να λογοδοτούν στους πολίτες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως πρόσφατα στη Ζάκυνθο, όπου τα σκουπίδια πλημμύρισαν το νησί) υπήρξαν έκτροπα.
Η Ελλάδα θα πληρώσει και αυτό το εξάμηνο νέο πρόστιμο στην Ε.Ε. για τις παράνομες χωματερές, γιατί, εκτός από την αδιαφορία ορισμένων δημοτικών αρχόντων, αρνητικό ρόλο παίζει και η επαμφοτερίζουσα στάση της κυβέρνησης.
Τους πρώτους μήνες πέρασε ακόμα και νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να μπλοκάρει τα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα, ρίχνοντας νερό στο μύλο τοπικών παραγόντων και μικροσυμφερόντων, ακόμα και αν σε ορισμένες περιπτώσεις είχε δίκιο. Έτσι χάθηκαν περίπου τρία χρόνια για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν διαγωνισμοί που έχουν “παγώσει”, με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης».
 

 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις