«Εβδομάδα των Παθών» για επικεφαλής και υποψήφιους

Πρώτη Δημοσίευση: 20/05/2019 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/05/2019 19:05
Στο φουλ οι προετοιμασίες, προσοχή σε εκλογικά τμήματα και σταυρούς
 
Εκλογές 2019: Μαρς για την τελική ευθεία
 
Το τελευταίο τους «κατοστάρι» τρέχουν αυτή την εβδομάδα οι υποψήφιοι, μιας και μπήκαμε στην τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο των εκλογών της 26ης Μαΐου και οι ψηφοφόροι δηλώνουν έτοιμοι να τους κρίνουν. Η εκλογική προετοιμασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα εκλογικά συνεργεία προετοιμάζονται πυρετωδώς.
Μέχρι και αύριο στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, γίνεται παραλαβή των ψηφοδελτίων των κομμάτων για τις ευρωεκλογές και των υποψηφίων για τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
 
Προετοιμασία
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, γινόταν παραλαβή των ψηφοδελτίων, ενώ με έγγραφο του Υπουργείου θα υπάρξει μικρή ανοχή, μέχρι και αύριο. Τετάρτη και Πέμπτη, ο 4ος όροφος του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας θα παραμείνει κλειστός προκειμένου να ετοιμασθούν οι εκλογικοί σάκοι για όλες τις εκλογές της 26ης Μαΐου, ώστε μέχρι την Παρασκευή να παραδοθούν στους Δήμους.
Από Παρασκευή θα αρχίσουν να παρουσιάζονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στον έφορο των εκλογών, προκειμένου μετά να παραλαμβάνουν το σάκο του εκλογικού τμήματος που έχουν διορισθεί.
Στη Μεσσηνία θα λειτουργήσουν 870 εκλογικά τμήματα. Τα εκλογικά τμήματα με μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων χωρίζονται σε Α΄ και Β΄ και σε κάθε ένα θα υπάρχουν δύο κάλπες. Στο Α΄ θα εγκατασταθούν οι κάλπες που θα αφορούν τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές και στο Β΄ οι κάλπες που θα αφορούν τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές. Όπου ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι μικρός θα λειτουργεί ενιαίο εκλογικό τμήμα με 4 κάλπες. Φέτος δε, για πρώτη φορά ψηφίζουν και όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.
Καθώς έχουν σημειωθεί αρκετές  αλλαγές, καλό είναι οι ψηφοφόροι πριν ξεκινήσουν  να πάνε να ψηφίσουν, να ελέγχουν είτε στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, είτε από τα προγράμματα που θα αναρτηθούν από τους Δήμους.
 
Ψηφοφορία
Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς που έχουμε δικαίωμα να βάλουμε σε κάθε περίπτωση:
  • Στις ευρωεκλογές συμμετέχουν 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ 4 κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.
  • Για τις περιφερειακές εκλογές, μπορούμε να βάλουμε έως 4 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους του συνδυασμού που θα επιλέξουμε.
  • Για τη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας βάζουμε μέχρι 3 σταυρούς, ενώ ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει ένα, επιπλέον, σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο άλλης εκλογικής περιφέρειας. Στη δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας βάζουμε 2 σταυρούς. Στις υπόλοιπες κοινότητες, βάζουμε μέχρι 3 σταυρούς, έναν στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες και έναν στην τοπική τους κοινότητα. Τέλος, στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Αρφαρών και Θουρίας βάζουμε 1 σταυρό στην εκλογική περιφέρεια, έναν στις υπόλοιπες περιφέρειες και έναν στην Τοπική Κοινότητα. 
  •  Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, στην ηλεκτρονική  διεύθυνση https://ekloges-info.ypes.gr/ του Υπουργείου Εσωτερικών μπορείτε να δείτε όλες τις εκλογικές πληροφορίες ανά ενότητα και κοινότητα.
  
Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις