«Καμπάνες» και σε δεύτερο βαθμό για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων το 2012 στη Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 26/09/2019 20:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 26/09/2019 20:30
Και σε δεύτερο βαθμό καταδικάσθηκαν χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας επτά άτομα για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων από τη Μεσσηνία το 2012. Σε μια εξαντλητική διαδικασία που διήρκεσε από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα, το δικαστήριο μείωσε ελάχιστα τις ποινές των κατηγορουμένων, κρίνοντας τους έξι και αυτή τη φορά ενόχους για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία και λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος.
Η υπόθεση αφορά στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων που δεν έφεραν την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης από την περιοχή «Λάμπες» Μεθώνης, όπου γινόταν η μεταφόρτωση από τη θάλασσα στη στεριά. Μέρος αυτών των ποσοτήτων ήταν και 11.756.800 λαθραία τσιγάρα που είχαν κατασχεθεί σε δύο φορτηγά που ελέγχθηκαν τον Ιούνιο του 2012 στο Μεσοπόταμο και από τα οποία το Δημόσιο ζημιώθηκε από τη μη απόδοση φόρου με 1.943.393,57 ευρώ.
 
Κατηγορούμενοι
Κατηγορούμενοι χθες ήταν επτά κατηγορούμενοι, αλλά στο εδώλιο κάθισαν τέσσερις με τους άλλους τρεις να εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους. Ανάμεσά τους και τότε εν ενεργεία αστυνομικός. Εκτός από τον 50χρονο αστυνομικό, κατηγορούμενοι ήταν δύο αδέλφια επιχειρηματίες 64 και 63 ετών, δύο αδέλφια αγρότες 58 και 60 ετών, ένας 41χρονος που κατηγορείται ότι ήταν ο οδηγός της μίας νταλίκας που κατασχέθηκε στο Μεσοπόταμο και ο 39χρονος ιδιοκτήτης κτήματος όπου γινόταν η μεταφόρτωση των λαθραίων τσιγάρων.
Οι αστυνομικοί που κατέθεσαν είπαν ότι στις 12 Ιουνίου 2012 ειδοποιήθηκαν ότι 2 φορτηγά κινούνται με λαθραία τσιγάρα από τη Μεθώνη. Βρήκαν στο δρόμο τις δύο νταλίκες και όταν τις ακολούθησαν, αυτές έστριψαν στο δρόμο προς Μεσοπόταμο και δε σταματούσαν στα σήματά τους. Κοντά σε ξεροπόταμο σταμάτησαν, ενώ οι δύο οδηγοί τις εγκατέλειψαν και τράπηκαν σε φυγή μέσα στα κτήματα. Οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν.
Στα φορτηγά βρήκαν να υπάρχουν μπροστά καφάσια με άδεια μπουκάλια μπύρας και πίσω από αυτά κούτες με λαθραία τσιγάρα, για τα οποία χρειάσθηκαν δύο ημέρες μέχρι να τα καταμετρήσουν. Από τον έλεγχο που έκαναν βρέθηκαν ότι τα φορτηγά ήταν ακαταχώρητα.
 
Με συνθηματικά
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας κατέθεσαν ότι τον Αύγουστο του 2011, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έφτασε ηλεκτρονική καταγγελία στα αγγλικά για τα αδέλφια επιχειρηματίες. Ξεκίνησε παρακολούθηση των κινητών τους τηλεφώνων και, όπως είπαν, διαπίστωσαν ότι μιλούσαν συνθηματικά, ενώ χρησιμοποιούσαν κι άλλα τηλέφωνα που φαινόταν να ανήκουν σε αλλοδαπούς.
Όπως είπαν, χρησιμοποιούσαν κωδικούς όπως «έρχονται τα κορίτσια», εννοώντας τις νταλίκες, «πάμε για κυνήγι ή φαγητό», εννοώντας τη διακίνηση των λαθραίων και «βαμμένα», εννοώντας τα περιπολικά και άλλα.
Μάλιστα, είπαν ότι μετά τον εντοπισμό των φορτηγών στο Μεσοπόταμο υπάρχει συνομιλία του 63χρονου επιχειρηματία με το γιό του, που του λέει «πάθαμε μια ζημίτσα. Μας σήκωσαν δύο φορτηγά», όπως και του αδελφού του επιχειρηματία με τον 60χρονο αγρότη, οι οποίοι λένε ότι τα φορτηγά δεν έπρεπε να ξεκινήσουν εκείνη την ώρα, αφού δεν έφυγαν νωρίς το πρωί.
Ο κατηγορούμενος τότε αστυνομικός κατηγορούνταν ότι πληροφορούσε τον αρχηγό της ομάδας για το πού βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις στο νομό, προκειμένου τα φορτηγά με τα λαθραία να περάσουν ανενόχλητα.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή διαδικασία, στην περιοχή «Λάμπες» Μεθώνης, όπου γινόταν η μεταφόρτωση των τσιγάρων, μέσω αγροκτήματος του 39χρονου κατηγορούμενου, είχαν γίνει ειδικές διαμορφώσεις, μέχρι και διάνοιξη δρόμου, ώστε να κινούνται οι νταλίκες και να μεταφορτώνονται τα λαθραία από τη θάλασσα.
 
Απολογίες
Από τους παρευρισκόμενους κατηγορούμενους, τα δύο αδέλφια αγρότες αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με το λαθρεμπόριο τσιγάρων και πως οι συνομιλίες τους δεν ήταν συνθηματικές, αλλά αφορούσαν κυνήγι αγριογούρουνου.
Αρνητικός για τις κατηγορίες ήταν και ο οδηγός φορτηγού.
Από την πλευρά του, ο τότε αστυνομικός τόνισε στο δικαστήριο ότι μπορεί να ήταν ένας αστυνομικός με υπερβάλλοντα ζήλο, αλλά όχι διεφθαρμένος. Εξήγησε ότι γνώριζε χρόνια τον έναν αδελφό επιχειρηματία και ο τότε διοικητής Ασφαλείας τού είχε ζητήσει προφορικά να τον «ψαρέψει» για το αν κάνει κάποια παράνομη δραστηριότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που επικοινωνούσε μαζί του.
Αρνήθηκε ότι ενημέρωσε για τις περιπολίες και τους ελέγχους της Αστυνομίας. Για το μόνο που δήλωσε πως έκανε λάθος και είναι ένοχος είναι που βοήθησε ένα γνωστό του να αγοράσει ένα όπλο, ενώ ο ίδιος κατείχε παράνομα μια σιδερογροθιά κι ένα προσωπικό όπλο.
Η εισαγγελέας Εφετών στην αγόρευσή της είπε ότι οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τις πράξεις που κατηγορούνται και ζήτησε την ενοχή τους.
 
Ποινές
Το δικαστήριο τους έκρινε όλους ενόχους, δεχόμενο να τους αναγνωρίσει μόνο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και ειδικότερα τους καταδίκασε:
-Τον 63χρονο επιχειρηματία για λαθρεμπορία, παράβαση τελωνειακού κώδικα, συμμορία, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος σε κάθειρξη 8 ετών. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 10 ετών και 9 μηνών.
-Τον 64χρονο αδελφό του επιχειρηματία, για λαθρεμπορία, συμμορία, παράβαση τελωνειακού κώδικα και κατοχή φωτοβολίδων σε κάθειρξη 7 ετών και 10 μηνών. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών.
- Τον 60χρονο αγρότη για λαθρεμπορία, παράβαση τελωνειακού κώδικα και συμμορία σε ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 10 ετών και 15 μηνών.
-Τον 41χρονο οδηγό του ενός φορτηγού για λαθρεμπορία, παράβαση τελωνειακού κώδικα και συμμετοχή στη συμμορία καταδικάστηκε σε 7 χρόνια και 8 μήνες κάθειρξης. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 11 ετών.
-Τον 58χρονο αδελφό του αγρότη για λαθρεμπορία, παράβαση τελωνειακού κώδικα και συμμορία σε 7 χρόνια και 8 μήνες κάθειρξης. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια και 15 μήνες κάθειρξης.
-Τον 50χρονο αστυνομικό για απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία, εμπορία και διάθεση όπλων, παράβαση καθήκοντος και συμμετοχή σε συμμορία σε κάθειρξη 7 ετών. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε 10 χρόνια κάθειρξης.
-Τέλος, τον 39χρονο ιδιοκτήτη του αγροκτήματος για απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία σε κάθειρξη 5 ετών, από 6 που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Φώτο αρχείου Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις