«Κόλλησε» η μπάλα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ

Πρώτη Δημοσίευση: 04/01/2017 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/01/2017 11:02
«Ο άνθρωπος και το περιβάλλον είναι πάνω από τα κέρδη» φωνάζει εδώ και καιρό η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι διαμαρτυρίες της μοιάζουν με… φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Βέβαια, η κυβέρνηση «έντυσε» με… χρυσόσκονη την απόφασή της, δίνοντας εν μέρει στους Δήμους που επιθυμούν να προχωρήσουν σε δική τους  - τρόπον τινά- διαχείριση, αλλά η ουσία είναι ότι μετά και την τελευταία απόφαση η μπάλα της διαχείρισης εγκαταστάθηκε στο γήπεδο της ΤΕΡΝΑ.
Όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Λιάλιος στη χθεσινή "Καθημερινή", "στην τελική έγκριση του σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο προχώρησε την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου η κυβέρνηση. Με την απόφαση εγκρίνεται η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων όλης της Περιφέρειας σε ιδιώτη και αποτρέπεται, με έμμεσο τρόπο, η υλοποίηση χωριστών συστημάτων από όποιους Δήμους το επιθυμούν. Τώρα ο νέος σχεδιασμός πρέπει να εγκριθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.
Οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου σχεδιασμού εγκρίθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Οικονομίας) την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στο «παρά πέντε» της λήξης της προθεσμίας. Η απόφαση ουσιαστικά επικυρώνει το σχέδιο που δρομολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την Περιφέρεια: την κατασκευή τριών κεντρικών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τριών ΧΥΤΥ και τριών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - ΣΔΙΤ). Μοναδική διαφοροποίηση, ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συγκρούσεων και διαβουλεύσεων, η επεξεργασία των βιοαποβλήτων σε τοπικό επίπεδο.
Τυπικά, ο νέος σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν απαγορεύει σε όποιον Δήμο το επιθυμεί να δημιουργήσει τις δικές του υποδομές για τα σκουπίδια.
Ωστόσο, στους περιβαλλοντικούς όρους του νέου σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται και δύο «κόφτες»: η υποχρεωτική εξασφάλιση σύμφωνης γνώμης της «αρχής σχεδιασμού» (δηλαδή του ΦΟΔΣΑ, του συνδέσμου των Δήμων για τα απορρίμματα, η πλειονότητα του οποίου συμφώνησε το καλοκαίρι με την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη). Και η υποχρεωτική διατήρηση της δυναμικότητας των νέων μονάδων σε χαμηλά επίπεδα, ώστε «να μη συνεπάγεται μείωση της συνολικής ποσότητας αστικών αποβλήτων που θα καταλήγουν στις κεντρικές μονάδες σε λιγότερους από 100.000 τόνους/έτος», να μην απειλήσει δηλαδή την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπει η ΣΔΙΤ.
Επιπλέον, οι περιοχές που διαφωνούν με το ΣΔΙΤ δύσκολα θα εντάξουν μεγάλα έργα στο τρέχον ΕΣΠΑ, καθώς το ΣΔΙΤ θα ενταχθεί για 68 εκατ. ευρώ, «μονοπωλώντας» το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο.
Ο σχεδιασμός, πάντως, δε θεωρείται εγκεκριμένος αν δε λάβει και τη θετική ψήφο του Περιφερειακού Συμβουλίου, του οποίου η συνεδρίαση δεν είχε μέχρι προχθές προγραμματιστεί.
Η στάση της πλειοψηφούσας παράταξης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ο κ. Τατούλης έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη δυνατότητα που δίνει ο σχεδιασμός στους Δήμους να επιλέξουν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τους, αλλά και στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο αρχικό αντικείμενο του διαγωνισμού (τις οποίες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως βελτιώσεις, εκθέτοντας έτσι την Περιφέρεια)».
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις