«Λάμψη Λεπιδόπτερων» με τον τρόπο του χαϊκού από τη Φωτεινή Βασιλοπούλου και τον Γ. Γάββαρη

Πρώτη Δημοσίευση: 11/03/2018 08:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/03/2018 08:45
«Λάμψη πρόσκαιρη/Θνητοί Γεννηθήκαμε/Σαν πεταλούδες» και «Άλλοτε πέφτεις/στο έσχατο όρυγμα/άλλοτε πετάς». Μια σχεδόν τυχαία επιλογή (δεν είναι, άλλωστε, εύκολο να διαλέξεις) από τα 68 χαϊκού ή, ακριβέστερα, «με τον τρόπο του χαϊκού» (των γιαπωνέζικων τρίστιχων 17σύλλαβων ποιημάτων στο μοτίβο 5-7-5) που εμπεριέχονται στη συλλογή «Λάμψη Λεπιδόπτερων».
Πρόκειται για τη νέα εκδοτική εμφάνιση της Μεσσήνιας Φωτεινής Βασιλοπούλου, η οποία έχει και την επιμέλεια σε ένα πραγματικά κομψό και καλαίσθητο αποτέλεσμα, όμως ως προς το περιεχόμενο αποτελεί μια αδιαχώριστη και σχεδόν εξ ημισείας σύμπραξη με το Λάκωνα ποιητή Γιώργο Γάββαρη.
Τα χαϊκού, που είναι αρκετά δημοφιλή και στη χώρα μας, «κέντρισαν» την κα Βασιλοπούλου πριν από περίπου 3 χρόνια, αλλά τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα γράφτηκαν τον περασμένο Αύγουστο, αποτελώντας για την ίδια περισσότερο «άσκηση εκφραστική, για να πεις το νόημα που θες πάρα πολύ λιτά» και, φυσικά, με τους περιορισμούς της συγκεκριμένης ποιητικής φόρμας.  
Το αποτέλεσμα, όμως, φαίνεται να δικαιώνει τους δύο δημιουργούς, καθώς οι πρώτοι μήνες κυκλοφορίας του μικρού αυτού βιβλίου συνοδεύονται μόνο από εγκωμιαστικά σχόλια. Παρ’ όλα αυτά, η Φωτεινή Βασιλοπούλου, τονίζει ότι σκοπός όλων των συγγραφικών της προσπαθειών είναι η προσωπική έκφραση και δημιουργία. Ειδικά, μάλιστα, στην κατηγορία της ποίησης η Μεσσήνια φιλόλογος και λογοτέχνις εξηγεί ότι δεν υπάρχουν ούτως ή άλλως περιθώρια προσέλκυσης του κοινού, που δε διαβάζει ποίηση, λέγοντας σχηματικά ότι μάλλον οι ποιητές είναι περισσότεροι από τους αναγνώστες…
Αν και η συλλογή των χαϊκού ήταν το δεύτερο ποιητικό βιβλίο της Φωτεινής Βασιλοπούλου, μετά το «Πρωσικό Μπλε», που επίσης προκάλεσε αίσθηση, η ίδια ξεκαθαρίζει ότι αυτό που την ενδιαφέρει και την εκφράζει περισσότερο είναι η πεζογραφία. Άλλωστε, οι 17 διηγήσεις του «Για μια Χούφτα Ζωή» βασισμένες σε παλιές ιστορίες από το χωριό της, τη Χρυσοκελλαριά, και από την ευρύτερη περιοχή, ήταν αυτές που αποτέλεσαν την αφετηρία σε αυτό το συναρπαστικό λογοτεχνικό ταξίδι που συνεχίζεται…
Η «Λάμψη Λεπιδόπτερων» κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις των Φίλων», το σχέδιο του εξωφύλλου είναι της Helena Μικέλη-Leggett και η εικονογράφηση της Λίζας Καλδή.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο έγινε στη Σπάρτη με μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση του «Πρωσικού Μπλε», των 68 χαϊκού και της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Γάββαρη, «Το Δέντρο με τις Λέξεις», της οποίας η Φωτεινή Βασιλοπούλου έχει την επιμέλεια. Τα βιβλία παρουσίασαν ο δάσκαλος Βαγγέλης Μητράκος και η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων Ν. Λακωνίας, Πέπη Γαβαλά.
Χ.Ε.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις