«Ο άρχοντας των μυγών» αύριο στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 16/01/2019 12:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 16/01/2019 12:23
Με την ταινία «Ο άρχοντας των μυγών» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, την οποία θα προλογίσει ο δημιουργός Φίλιππος Λάππας, συνεχίζει τις προβολές η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αύριο Πέμπτη στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18).
Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει Βρετανούς μαθητές πέφτει σε ένα ακατοίκητο τροπικό νησί. Τα παιδιά μένουν μόνα τους και θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν στο άγριο περιβάλλον μέχρι να έρθουν διασώστες. Αρχικά προσπαθούν να διατηρήσουν τον πολιτισμό στον αφιλόξενο και «απολίτιστο» νέο τόπο. Όμως, σταδιακά σχηματίζονται δύο στρατόπεδα: αυτό του Ραλφ, που είναι υπέρμαχος του «πρέπει» και εκείνο του Τζακ, που πρεσβεύει το «θέλω», ολισθαίνοντας συνεχώς σε μια άγρια κατάσταση. Η κατάσταση κλιμακωτά θα οδηγηθεί σε τραγικά μονοπάτια, όπου χάνεται κάθε έλεγχος και κάθε αναστολή.
Ο Πίτερ Μπρουκ κινηματογραφεί με απόλυτη πιστότητα το ομώνυμο, σκληρό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, παρουσιάζοντας το πόσο εύκολα μπορεί να οδηγηθεί ο άνθρωπος από την πολιτισμένη στην άγρια, απολίτιστη κατάσταση. Καυτηριάζει συμπεριφορές, αντιλήψεις, ταμπού και πρακτικές που συναντάμε τόσο στο σύγχρονο όσο και στον αρχέγονο κόσμο. Οι νεαροί μαθητές, απαλλαγμένοι από την ενήλικη κηδεμονία, άγρια ελεύθεροι και αβοήθητοι την ίδια στιγμή, πασχίζουν να αυτοοργανωθούν και φλερτάρουν με την αποκτήνωση.
Η ταινία υπήρξε υποψήφια για το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1963.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις